موتور برق گازی چیست

موتور برق گازی از ابزارهای بسیار کاربردی برای تولید برق در مواقع ضروری است. اگر در فضاها و مکان های دوردست به مصرف برق نیاز باشد، می توان با استفاده از انواع موتور برق، برق مورد نیاز را تأمین کرد. انواع مختلفی از موتورهای برق وجود دارند که هر کدام مزایا و معایبی دارند. موتورهای برق گازی و بنزینی در بازار موجود هستند و در صورتی که برق قطع شود، می توان از این دستگاه ها استفاده کرد. انتخاب بین موتور برق گازی و بنزینی با کاربری، ویژگی های دستگاه و قیمت آن ارتباط مستقیمی دارد. موتور برق گازی در سایزهای کوچک موجود هستند و می توانند تا ۲۰ کیلووات انرژی برق را برای ۵ تا ۸ ساعت کار مداوم تولید کنند؛ در صورتی که موتور برق گازی صنعتی ابعاد بزرگتر و قدرت تولید برق را برای کار کردن به مدت ۸ تا ۱۶ ساعت دارد. در این مطلب به سؤالاتی مانند موتور برق گازی چیست و تفاوت موتور برق گازی و بنزینی چیست؟ می پردازیم؛ توصیه می کنیم با ما همراه باشید.

کاربرد موتور برق گازی

موتور برق های گازسوز با توجه به نوع سوخت آن ها، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که هر کدام می توانند در موارد مختلفی به کار گرفته شوند. با توجه به اینکه در برخی از مناطق برای عملیات گازکشی، ممکن است دسترسی به برق برای اتصال اینورتر جوشکاری به برق سخت باشد، می توان از موتور برق گازسوز برای روشن کردن اینورتر جوشکاری استفاده نمود.

موتور برق گازسوز چیست؟

لوله کشی در مناطقی مانند ساخت و ساز ویلاها، مزارع کشاورزی، تعمیرات خودرو، تأمین برق بیمارستان ها، فراهم کردن برق مورد نیاز برای کارگاه ها و کمپ ها و مکان هایی مانند دیتاسنترها، تأمین برق اضطراری مکان های مختلف مانند منازل و غیره از جمله کاربردهای موتور برق گازسوز هستند.

انواع موتور برق گازسوز

درباره موتور برق گازی چیست؟ اطلاعاتی را توضیح دادیم و می خواهیم در مورد انواع آن صبحت کنیم.

انواعی از موتور برق گازسوز وجود دارند که به دو دسته موتور برق گازسوز کم صدا و اتوماتیک تقسیم می شوند که در ادامه مشخصات آن ها را بیان می کنیم.

موتور برق گازی کم صدا محفظه یا کاوری دارد که نقش صداگیری را دارد و می تواند از صدای تولیدی دستگاه بکاهد. موتور برق یکی از دستگاه هایی است که با تولید صدای زیاد، باعث آزار و اذیت دیگران می شود. در صورتی که از موتور برق سایلنت استفاده شود، در اطراف، صدای بسیار کمی شنیده خواهد شد.

یکی دیگر از انواع ژنراتور برق گازی، موتور برق گازسوز اتوماتیک است که برای مولدهایی که توان بالایی دارند، کاربرد دارند. اگر از مولدهایی که توان پایین دارند، استفاده شود، نمی توانید ژنراتور گازی اتوماتیک را به کار ببرید. این دستگاه دارای یک برد کنترل و همچنین یک تابلو ATS است که در زمان قطع برق به صورت اتوماتیک از موتور برق استفاده می شود.

مدل دیگری از تقسیم بندی موتور برق گازسوز با توجه به سوخت گازی که دارد، انجام می شود:

موتور برق گازسوز پروپان

ژنراتور برق گازسوز که از گاز پروپان برای سوخت آن استفاده می شود، یکی از انواع موتور برق گازی است. سوخت پروپان از لحاظ محیط زیست، بهترین سوخت به شمار می رود که می تواند برای تأمین انرژی موتور برق به کار برده شود.

از مزایای این گاز می توان به موارد مختلفی مانند سوختن تمیز، قابلیت ذخیره سازی برای مدت طولانی و همچنین نگهداری آسان آن اشاره کرد. گاز پروپان پس از سوختن، میزان کربن منتشر شده را بسیار کاهش می دهد. این ویژگی ها سبب شده تا نگهداری آن در مکان های مختلف مانند منازل مسکونی امکانپذیر باشد. زمان سوختن پروپان به قدرت دستگاه بستگی دارد. هر چه قدرت دستگاه بیشتر باشد، به گاز بیشتری نیاز دارد.

ژنراتور برق گاز طبیعی

موتور برق های گاز طبیعی به میزان بسیار کمتری گاز های گلخانه ای از جمله کربن تولید می کنند. از مزیت های موتور برق گاز طبیعی دوام بالای آن هاست که در شرایط خاصی مانند یخبندان ها و آب و هوای سرد، آسیب نبینند و عملکرد درستی داشته باشند. این مدل از موتور برق ها، موتور برق گازی بی صدا نیز گفته می شوند چون بدون ایجاد صدای اضافه و شدید کار می کنند. در دسترس بودن گاز طبیعی و هزینه پایین آن از دیگر ویژگی های این دستگاه هستند که سبب می شود بسیاری از مواقع، موتور برق گاز طبیعی به سایر موتور برق ها ترجیح داده شود.

تنوع موتور برق گاز طبیعی بالاست که هر شخص باید با توجه به نیاز خود، ویژگی ها و کاربرد و قیمتی که دستگاه دارد، مدل مناسب را انتخاب و تهیه نماید.

روش کار موتور برق گازسوز

روش کار موتور برق گازسوز

قبل از استفاده از موتور برق باید اقداماتی انجام شود تا از آسیب به دستگاه جلوگیری شود، طول عمر آن کم نیابد و بهترین کارایی را از آن داشته باشید. روغن کاری موتور برق، تأمین سوخت، تنظیمات قبل از استارت زدن، استارت دستگاه و در انتها خاموش کردن، به ترتیب روش کار و راه اندازی موتور برق هستند.

مرحله اول: روغن کاری دستگاه

در محفظه روغن، به میزان کافی روغن بریزید تا روانکاری به خوبی انجام شود و قطعات کارکرد مناسبی داشته باشند. از روغن چهار زمانه ۳۰W10 که ناخالصی نداشته باشد، برای روغن کاری موتور برق مناسب است.

مرحله دوم: تأمین سوخت مورد نیاز

سوخت مناسب برای موتور برق خود را تهیه کنید و در مخزن بریزید. برای روشن شدن و کار کردن دستگاه حتماً باید سوخت مناسب و خالص در محفظه سوخت وجود داشته باشد. به یاد داشته باشید که پر کردن تمام حجم محفظه سوخت، اشتباه است؛ بلکه پر کردن باک به میزان سه چهارم کافی است.

روش کار موتور برق گازی

مرحله سوم: تنظیمات قبل از استارت دستگاه

فیوز را روی حالت خاموش بگذارید. موتور برق را روی ولتاژ کم و مناسب و همچنین کلید سوخت رسانی را روی حالت کم تنظیم کنید. سپس کلید ساسات روی حالت باز قرار دهید تا موتور برق گرم شود. کلید روشن/خاموش را روی حالت روشن بگذارید تا موتور برق آماده شروع به کار شود.

مرحله چهارم: استارت زدن موتور برق

اگر استارت دستگاه شما دستی است، در این مرحله از راه اندازی موتور برق باید تسمه را بکشید و سریع رها کنید تا استارت روشن شود. زمانی که استارت خورده شد، ساسات را روی حالت نیمه تنظیم نمایید.

در صورتی که استارت موتور برق، برقی باشد، کلید را روشن کنید.

مرحله پنجم: خاموش کردن

برای خاموش کردن دستگاه حتماً ابتدا دستگاه را از زیر بار خارج نمایید و سپس کمی فرصت دهید تا دمای آن پایین بیاید. کلید پاور را خاموش کنید و شیر مربوط به سوخت رسانی را ببندید.

برای جلوگیری از آسیب به دستگاه حتماً زمان مورد نیاز برای استراحت آن را در نظر بگیرید.

مزایای موتور برق گازسوز

مزایای موتور برق گازی

تا اینجا راجع به موتور برق گازی چیست؟ توضیحاتی ارائه دادیم و میدانیم که موتور برق انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه مزایا و معایب موتور برق گازی را بررسی می کنیم.

ژنراتور برق های گازی مزایای مختلفی دارند که موجب شده است در موارد زیادی کاربرد داشته باشند:

ایمنی دستگاه

دستگاه های موتور برق گازی دارای ایمنی بالایی هستند که استفاده از آن را ساده می کند و می توان بدون نگرانی از بروز حوادث ناگوار، از آن استفاده کرد. با کمک شیر اصلی گاز، شیر قطع کن گاز و همچنین میکسر نیز می توان ایمنی موتور برق گازی را نیز افزایش داد.

مقرون به صرفه بودن

از لحاظ قیمت، دستگاه موتور برق و سوخت مورد نیاز، موتور برق های گازسوز مقرون به صرفه هستند. بنزین و گازوئیل نسبت به گازهای شهری و پروپان هزینه ای بسیار بالاتر دارند که می تواند تأثیر زیادی در انتخاب این دستگاه ها داشته باشد. زمانی که از موتور برق گازی استفاده شود، هزینه های استفاده از دستگاه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

طول عمر بالای دستگاه

سوخت گاز نسبت به سایر انرژی ها مانند بنزین و گازوئیل خورندگی بسیار کمتری دارد، به همین دلیل طول عمر موتور برق گازسوز بسیار بیشتر از موتور برق های بنزینی و گازوئیلی است.

آلایندگی پایین موتور برق گازی

سوخت گاز در مقایسه با سوخت بنزین و گازوئیل، آلایندگی پایین تری دارد و گازهای گلخانه ای کمتری تولید می کند. بر این اساس، ایجاد آلودگی کمتر نیز از مزایا موتور برق گازی می باشد.

عدم تولید صدا و ایجاد مزاحمت

یکی از دیگر مزایایی که می توان در این دستگاه ها اشاره کرد، بی صدا بودن آن هاست که استفاده از آن ها را در مکان هایی مانند منازل مسکونی میسر کرده است.

عملکرد ساده و راحت

از جمله مزایای موتور برق گازی، راه اندازی ساده دستگاه است. استفاده از موتور برق گازی به داشتن تخصص و یادگیری سخت نیازی ندارد و می توان به راحتی و خیلی سریع آن را روشن کرد تا برق مورد نیاز تأمین شود.

معایب موتور برق گازی کدامند؟

برخی از معایب موتور برق گازسوز عبارتند از:

  • نگهداری و تعمیرات آن سخت تر است.
  • هزینه های تعمیر و نگهداری از این دستگاه بالاست.
  • توان موتور کمی نسبت به انواع دیگر موتور برق پایین تر است.
  • در صورت آسیب دیدگی لوله ها، احتمال نشتی گاز و همچنین انفجار موتور برق گازی وجود دارد.
  • فشار گاز در فصل های سرد کاهش می یابد و ممکن است روشن شدن موتور برق با مشکل روبرو شود.
  • عدم امکان استفاده از موتور برق گاز طبیعی در مکان هایی که لوله کشی گاز وجود ندارد جزء معایب این مدل دستگاه ها به شمار می رود. در صورتی که موتور برق گاز طبیعی خریداری کرده اید، برای استفاده از آن در مکان هایی که لوله کشی گاز انجام نشده است، می توانید با کپسول گاز شهری این مشکل را برطرف نمایید.

در مقایسه موتور برق بنزینی و گازی می توان به این مورد اشاره کرد که موتور برق های بنزینی سوخت در دسترس تری دارند. یعنی هر جا و مکانی شما به راحتی می توانید به بنزین دسترسی داشته باشید و از آن برای روشن کردن موتور برق استفاده نمایید. این در حالی است که برای استفاده از موتور برق گازسوز یا باید به لوله کشی گاز دسترس داشته باشید یا اینکه از کپسول گاز استفاده کنید که حمل و نقل آن به خصوص در مسافرت سخت است.

نکات مهم در خرید موتور برق گازی

راهنمای خرید موتور برق گازسوز

در صورتی که قصد خرید موتور برق گازی را دارید، باید به برخی نکات مهم توجه فرمایید. نوع سوخت دستگاه، سیستم روشن و خاموش شدن موتور برق، توان دستگاه، قیمت و … از موارد مهمی هستند که باید برای خرید دستگاه آن ها را مدنظر قرار دهید.

  • نوع سوخت موتور برق

سوخت مهم ترین ویژگی هر نوع دستگاهی است که می تواند در خرید آن نقش بسزائی داشته باشد. سوخت گاز برای موتور برق هزینه کمتری دارد که بسیاری از افراد موتور برق گازی خانگی را به موتور برق های دیگر ترجیح می دهند. با توجه به اینکه موتور برق بنزینی به دلیل تولید میزان زیادی گازهای گلخانه ای قابل استفاده در مکان های سربسته نیست، در صورتی که می خواهید موتور برق را در فضاهای سرپوشیده استفاده کنید، نوع گازی را انتخاب نمایید.

  • قدرت موتور دستگاه

قدرت موتور در ژنراتور اهمیت زیادی دارد. در صورتی که برای خرید موتور برق اقدام کرده اید، حتماً به کیفیت پیستون و همچنین کیفیت رینگ موتور دقت کنید. اگر کیفیت رینگ و پیستون موتور دستگاه مناسب نباشد، توانی که روی دستگاه نوشته شده است، واقعی نیست و قدرت موتور آن کمتر از عدد نوشته شده روی موتور برق خواهد بود. به عنوان مثال برای موتور ۸ کیلووات اگر پیستون ۴۶۰ سی سی نباشد، یعنی توان دستگاه کمتر از ۸ کیلو وات است.

قدرت موتور برق های دیزلی از سایر موتورهای برق بیشتر است و راندمان دستگاه بالاتر می باشد. اگر به موتور برق با توان بسیار زیاد احتیاج دارید، موتور برق دیزلی گزینه مناسبی است.

جنس سیم پیچ نیز از جمله موارد تأثیرگذار در قدرت موتور دستگاه است که در میزان و کیفیت خروجی برق تولیدی تغییراتی ایجاد می کند. سیم پیچ هایی که از جنس مس هستند، قدرت بیشتری برای تولید برق دارند. در صورتی که سیم پیچ از جنس های دیگر از جمله آلومینیوم و یا ترکیبی از مس و آلومینیوم باشد، کیفیت خروجی نهایی، رضایت بخش نخواهد بود.

  • صدای تولیدی از موتور برق

صدای تولید شده از موتور برق می تواند به میزان زیادی مزاحمت ایجاد کند و استفاده از آن را غیرممکن کند. در صورتی که موتور برق برای مصارف خانگی مدنظر است و می خواهید از آن به راحتی استفاده نمایید، می توانید نوع موتور برق گازسوز را انتخاب نمایید. موتور برق دیزلی و بنزینی صدای زیادتری نسبت به نوع گازسوز دارند؛ به همین دلیل برای مصارف خانگی مناسب نیستند.

  • سیستم روشن و خاموش دستگاه

انواع موتور برق بر اساس نحوه روشن شدن وجود دارند که در ۳ دسته استارتی، هندلی و اتومات تقسیم می شوند.

موتور برق دستی یا هندلی

موتور برق هایی که باید یک شخص آن ها را روشن یا خاموش نماید، موتور برق هندلی گفته می شوند. در این موارد باید هندل زدن موتور و دور گیری آن را یک فرد انجام دهد تا دستگاه شروع به کار نماید.

موتور برق های استارتی

نوع دیگری از موتور برقها وجود دارند که یک دکمه استارت روی دستگاه تعبیه شده است. پس از روشن شدن موتور برق توسط یک فرد، از باتری دستگاه استفاده و دستگاه روشن می شود. خاموش کردن دستگاه نیز باید توسط یک فرد انجام شود.

ژنراتور خودکار

موتور برقی که بدون نیاز به فرد در زمان قطع برق، روشن و در هنگام وصل شدن مجدد برق خاموش شود، موتور برق اتوماتیک است.

  • کاربری دستگاه

با توجه به کاربری دستگاه، مدل موتور برق می تواند متفاوت باشد. ممکن است به دنبال یک موتور برق مناسب برای جابجا کردن باشید، در این زمان باید موتور برقی با ابعاد کوچک خریداری نمایید. به عنوان مثال برای استفاده در سفر می توانید از موتور برق های قابل حمل استفاده کنید که نسبت به موتور برق های بزرگتر سوخت کمتری هم نیاز دارند. اگر می خواهید برای مکان هایی مانند یک ساختمان بزرگ و یا سازمان، موتور برق خریداری کنید باید از موتور برق های بزرگتری استفاده نمایید تا دستگاه بتواند برق مورد نیاز را تأمین نماید. موتور برق های دیزلی و بنزینی برای این موارد مناسب هستند که توان و بازدهی بیشتری دارند.

اجزای موتور برق گازی

اجزای موتور برق گازی

موتور برق گازسوز از اجزای مختلفی تشکیل شده است.

۱- موتور

موتور یکی از بخش های اصلی موتور برق گازسوز است که با تبدیل انرژی سوخت به برق، تأمین برق را امکانپذیر می سازد. استفاده از این دستگاه بدون موتور، غیر ممکن است.

۲- سیستم سوخت رسانی

این سیستم، سوخت مورد نیاز برای کار کردن دستگاه را به بخش های مختلف دستگاه می رساند.

۳- سیستم روانکاری دستگاه

روغن موجود در موتور برق گازسوز با جریان یافتن در بخش های مختلف باعث روانکاری دستگاه می شود. روغن کاری می تواند تا حد زیادی از آسیب دیدگی قطعات و بخش های مختلف جلوگیری کرده و در نتیجه طول عمر و بازدهی موتور برق را افزایش دهد.

۴- پانل برق دستگاه

خروجی های برق AC و DC در پانل برق قرار دارند که ولتاژ با این بخش تنظیم کننده، کنترل می شود.

۵- دینام

در زمان چرخیدن شفت یا رتور، آلترناتور یا دینام با کمک موتور روشن می شود. با کار کردن دینام، انرژی مکانیکی به انرژی الکتریسیته تبدیل می شود.

۶- تابلوی کنترل موتور برق 

تمامی دکمه هایی که کار کنترل و روشن و خاموش شدن دستگاه را انجام می هند، در پنل کنترل موتور برق قرار دارند.

۷- سیستم خنک کننده

سیستم خنک کننده موتور برق با جریان یافتن هوا موجب کاهش حرارت موتور برق می شود. همین موضوع باعث کاهش میزان خرابی و تعمیر آن و افزایش طول عمر دستگاه می شود.

۸- انتقال دهنده برق تولید شده

نیروی برقی که از طریق موتور برق تولید می شود، از طریق این بخش، به منبع تغذیه منتقل می شود.

تفاوت موتور برق بنزینی و گازی

تفاوت موتور برق بنزینی و گازی

بسیاری از افراد برای انتخاب دستگاه مناسب برای کاربری خود، علاوه بر بررسی موتور برق گازی چیست به دنبال یافتن پاسخی برای سؤال تفاوت موتور برق گازی و بنزینی چیست؟ هستند. همانطور که از نام این دستگاه ها مشخص است، تفاوت سوخت موتور برق گازی و بنزینی مهم ترین تفاوت آن هاست. از گازهای پروپان و گاز طبیعی برای سوخت موتور برق گازی استفاده می شود و سوخت موتور برق بنزینی، بنزین است.

بنزین موجود در مخزن موتور برق های بنزینی باعث می شود تا روغن سریع تر روان و بی کیفیت شود؛ در نتیجه قطعات دوام کمتری دارند و دستگاه سریع تر دچار خرابی خواهد شد. علاوه بر این، بنزین در مجراها و مخزن رسوب می کند و دستگاه سریع تر به تعمیرات نیاز پیدا می کند.

کلام آروا

در این مطلب آموختیم که موتور برق گازی چیست؟ با توجه به اینکه موتور برق انواع زیادی دارد و هر کدام ویژگی ها و کاربری مختلفی دارند، باید در زمان اقدام به خرید دستگاه، اطلاعات کافی داشته باشیم تا بتوانیم موتور برق مناسب انتخاب نماییم.

این دستگاه از ابزارها و تجهیزاتی است که در هر فضایی می تواند نیروی برق را برای مصارف مختلف خانگی و صنعتی تأمین کند. آروا نیز چندین مدل ژنراتور برق تولید می کند. در صورت تمایل می توانید برای مشاوره رایگان با آروا تماس بگیرید و یا به منظور کسب اطلاعات بیشتر درباره ژنراتورهای آروا سؤالات خود را در قسمت نظرات همین پست مطرح نمایید.


پاسخ سوالات متداول شما:

تفاوت موتور برق بنزینی و گازی چیست؟

بزرگترین تفاوتی که بین موتور برق بنزینی و گازسوز وجود دارد، سوخت مصرفی و سیستم سوخت رسانی آن هاست. دومین تفاوت در این دو مدل موتور برق، قدرت پایین تر موتور در نوع گازسوز است. سومین موردی که در این دستگاه ها قابل ذکر است، کاهش چشمگیر تولید گازهای گلخانه ای و کربن از موتور برق گازی است که به دلیل سوخت مورد استفاده در آن ها می باشد.

معایب موتور برق گازی کدامند؟

تعمیر و نگهداری از آن سخت تر از سایر انواع موتور برق ها می باشد و هزینه بیشتری خواهد داشت. امکان انفجار در اثر نشتی گاز از لوله آسیب دیده موتور برق وجود دارد. احتمال سخت روشن شدن در اثر کاهش افت فشار در فصول سرد، وجود دارد. در مقایسه با سایر انواع موتور برق، قدرت موتور کمتری دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *