دریل ستونی چیست و چه کاربردی دارد

در میان صدها نوع دریل موجود در بازار، دریل ستونی یکی از دریل های پرکاربرد است که اسم آن را کمتر شنیده اید. توسط انواع دریل ستونی همانند سایر دریل ها می توانید در چوپ، فلز، پلاستیک و… سوراخکاری انجام دهید با این تفاوت که لرزش دست به هنگام سوراخکاری موجب کاهش دقت کار نمی شود. اگر این مزیت دریل ستونی موجب افزایش حس کنجکاوی شما درباره نحوه کار و اجزای آن شده است و می خواهید اطلاعات بیشتری درباره دریل ستونی چیست بدست بیاورید تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با صفر تا صد کاربرد دریل ستونی، انواع و اجزای آن آشنا شوید.

دریل ستونی چیست و نام های دیگر آن کدام است؟

دریل ستونی چیست

دریل ستونی یکی از انواع دریل و ابزاری برای سوراخکاری روی سطوح مختلف است و به دلیل اینکه لرزش دست نقشی در آن ندارد؛ دقت بسیار بالایی دارد. در زبان انگلیسی به دریل ستونی، drill press یا column drill گفته می شود. در زبان فارسی اسم های گوناگونی از جمله دریل عمودی، دریل ایستاده، دریل پایه دار برای آن در نظر گرفته شده است. پس اگر در این مقاله به جای دریل ستونی از نام های گفته شده استفاده شد؛ تعجب نکنید زیرا همه نام های گفته شده درست می باشد و برای همین دریل است.

کاربرد دریل ستونی

کاربرد دریل ستونی

در هر سوراخکاری که دقت، قدرت و سرعت اهمیت ویژه ای داشته باشد دریل ستونی می تواند یک انتخاب هوشمندانه برای ما باشد اما اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم که کاربرد دریل ستونی چیست به موارد زیر باید اشاره کنیم.

  • قلاویز زنی یکی از مراحلی است که هنگام ساخت اسباب بازی، چوب لباسی و کابینت سازی توسط دریل ستونی انجام می شود زیرا دقت و عمق سوراخکاری بسیار اهمیت دارد.
  • خزینه کردن، ایجاد حفره در اجسامی مثل شیشه، سرامیک و گرانیت برای کارهای زینتی و سوراخکاری در اجسام ظریف باید میزان فشار بسیار دقیق باشد به گونه ای که شکستگی ایجاد نشود. به همین دلیل از دریل ایستاده یا ستونی استفاده می شود.

اجزای دریل ستونی یا دریل ایستاده

حال که با کاربرد دریل ستونی آشنا شدید؛ بهتر است اجزای دریل ستونی را نیز بشناسید تا هنگام صحبت درباره انواع دریل ها در رابطه با تفاوت ساختاری آن ها اطلاعاتی داشته باشید.

لازم است بدانید در این مقاله تمام اجزای مهم دریل عمودی معرفی می شود اما ممکن است یک سری از این اجزا در برخی از دریل های ستونی وجود نداشته باشد.

اجزای دریل ستونی یا دریل ایستاده

اهرم ها

در دریل ستونی از چندین اهرم استفاده می شود. اهرم ها این امکان را برای شما ایجاد می کنند که نیروی شما را چند برابر کنند؛ بطوریکه احتیاجی به وارد کردن نیروی زیاد توسط شما نباشد. اهرم تنظیم شیب میز، اهرم تنظیم موقعیت میز به ستون و اهرم تنظیم عمق، سه اهرم کاربردی در دریل های ستونی هستند.

اسپیندل دریل ستونی

اسپیندل وظیفه انتقال قدرت از موتور به سه نظام را دارد. شکل آن شبیه یک میله چرخان است که از جعبه دنده خارج شده است. به نوعی دیگر، عضو چرخشی دریل ایستاده است که در تنظیم سرعت نقش دارد. زمانی که با توجه به نوع مته سرعت دریل ستونی را تنظیم می کنیم؛ اسپیندل بخشی از این کار را انجام می دهد.

کله گی

دربالاترین بخش دریل ستونی قسمتی وجود دارد که به شکل جعبه است. در آن تسمه و تعدادی فلکه وجود دارد؛ یکی از فلکه ها به الکتروموتور و دیگری به محور دریل وصل می شود. این بخش از جعبه دنده جدا است و برای تعویض تسمه امکان باز شدن آن وجود دارد.

تسمه

وظیفه اصلی تسمه انتقال دور موتور به شفت است. در دریل های ستونی قدیمی با اتصال فلکه ها توسط تسمه این انتقال دور انجام می شد اما در مدل های امروزی و اتوماتیک تسمه ها در مکانی استفاده می شوند که امکان دسترسی راحت به آن ها وجود ندارد.

عمق سنج

همان طور که از اسم این قسمت مشخص است توسط آن می توانیم عمق سوارخکاری را مشخص کنیم. شکل عمق سنج در هر دستگاهی متفاوت است. می تواند به شکل یک اهرم چند شاخه یا مدل فلکه ای گرد در قسمت جانبی بدنه باشد. میزان نفوذ یا عمق سوراخکاری در دریل های عمودی به صورت دستی تنظیم می شود و در مدل های اتوماتیک دریل ستونی عمق سوراخکاری توسط برنامه کامپیوتری قابل تنظیم است.

سه نظام

در دریل های ستونی همانند دریل های معمولی از سه نظام استفاده می شود با این تفاوت که سه نظام دریل های ستونی قوی تر است. نام دیگر سه نظام، مته گیر است و می توان به آن انواع مته متصل کرد. البته باید بدانید که نصب و تعویض سه نظام دریل های ایستاده با دریل های دیگر متفاوت است.

پایه و بدنه

پایه، ستون اصلی یک دریل ایستاده است و تمام اجزا، روی آن نصب شده است. جنس پایه با توجه به نوع کاری که می خواهیم انجام دهیم و قدرت موتور متفاوت است؛ اما عمدتا از فولاد و چدن می باشد.

میزکار

میز کارمیز کار به صورت ثابت یا گردشی است و با توجه به نیازتان یکی از آن ها را باید انتخاب کنید. در برخی از میزکار ها قابلیت تنظیم ارتفاع و زوایه نیز وجود دارد.


در مورد گشتاور دریل شارژی بیشتر بخوانید…


انواع دریل ستونی

برای تقسیم بندی دریل های ستونی معیار های مختلفی وجود دارد. تعدادی از دریل های ستونی را بر اساس منبع تغذیه، گروهی بر اساس ابعاد دستگاه و برخی دیگر بر اساس مکانیزم کاری دسته بندی می کنند. برای مثال دریل ستونی گیربکسی و دریل ستونی تسمه ای بر اساس مکانیزم کاری تقسیم شده اند. اما رایج ترین نوع دسته بندی که شامل تمام دریل های ستونی باشد بر اساس کاربرد و چگونگی استفاده از آن ها است که شامل دو دسته زیر است.

دریل ستونی رومیزی

دریل ستونی رومیزی

این نوع دریل ستونی دقیقا مشابه اسم خود باید بر روی میز نصب شود. دریل ستونی رومیزی به صورت تسمه ای، گیربکسی، اتوماتیک و دستی وجود دارد. دریل عمودی رومیزی به گونه ای ساخته شده است که امکان انتقال آن به مکان های دیگر نیز وجود دارد. از این نوع در کارگاه های نجاری، شیشه بری و… برای انجام سوراخکاری های دقیق و ظریف استفاده می شود.

دریل ستونی صنعتی

دریل ستونی صنعتی یک ابزار قدرتمند و از انواع دریل ستونی است که از آن در صنایع مختلف برای انجام دادن کارهای سوراخکاری روی متریال های مختلفی استفاده می شود. دریل ستونی صنعتی یک وسیله پرکاربرد و مهم در صنایع و کارگاه های صنعتی است و از اجزاء مختلفی تشکیل شده است.  

دریل ستونی صنعتی به خاطر داشتن ویژگی های مهمی چون؛ قدرت بالا، سرعت قابل تنظیم، و میز کار در کارهایی مانند سوراخکاری چوب، فلز کاری، سوراخکاری پلاستیک و … استفاده می شود. از دیگر ویژگی های دریل ستونی قابلیت جابجا کردن آن است.

دریل ستونی اتوماتیک

دریل ستونی اتوماتیک یک ابزار برقی است که از آن برای سوراخکاری روی سطوح و متریال های مختلف استفاده می شود. سوراخکاری با دریل ستونی اتوماتیک از دقت بالایی برخوردار است. مکانیزم کار این ابزار به این صورت است که از یک موتور الکتریکی برای چرخش مته استفاده می شود.

سه نظام دریل ستونی اتومات به کمک یک سیستم نگه دارنده مته انجام می شود. این ابزار دارای یک شفت بلند است و این امکان محیا می شود تا بتوانیم سوراخ های عمیقی به وجود بیاوریم.

دریل ستونی گیبرکسی

یکی دیگر از انواع دریل ستونی که از آن در کارهای مختلفی جهت سوراخکاری استفاده می شود دریل ستونی گیربکسی است. در این نوه از دریل به جای تسمه از گیبرکس استفاده می شود. نحوه کار دریل ستونی گیربکسی به این صورت است که نیاز به تعویض تسمه نیست و سرعت و قدرت این ابزار کاربردی بسیار خوب و مطلوب است.

دریل ستونی ثابت

دریل ستونی ثابت

با توجه به اسم این دریل امکان جابه جایی آن ها بسیار کم است. از آن جایی که قدرت بالایی برای سوارخکاری دارند؛ هیچ محدودیتی در استفاده از آنها وجود ندارد و توانایی سوراخکاری در فلز و الوار های ضخیم نیز توسط آن ها وجود دارد.


همه آنچه که باید درمورد تاریخچه دریل بدانید…


انواع سه نظام دریل ستونی

دریل ستونی مانند دریل های برقی و شارژی معمولی از انواع سه نظام برخوردار است و در یک دسته بندی کلی دارای دو نوع سه نظام آچاری و سه نظام اتومات است.  نحوه باز و بسته کردن سه نظام آچاری با کمک آچاز انجام می شود و سه نظام اتومات نیز به کمک حرکت دست و چرخاندن سه نظام صورت می پذیرد.

تفاوت دریل ستونی رومیزی با دریل ستونی ثابت

دریل های ستونی رومیزی نسبت به دریل های ستونی ثابت ابعاد کوچکتر، وزن کمتر و قدرت سوراخکاری پایین تری دارند. توان خروجی دریل های ستونی رومیزی عمدتا بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ وات است و سایز سه نظام آن ها از ۱۶ میلی متر تجاوز نمی کند درصورتی که سایز سه نظام دریل عمودی ثابت به ۳۲ میلی متر هم می رسد.

نحوه کار دریل ستونی (سوراخکاری با دریل ستونی)

نحوه کار دریل ستونی با توجه به نوع آن ها با یکدیگر تفاوت دارد. در دریل های ستونی غیر گیربکسی و دستی نیروی برق بعد از عبور از موتور به تسمه منتقل می شود و تسمه با انتقال نیرو به فلکه ها موجب چرخش اسپیندل می شود و سه نظام دستگاه شروع به حرکت می کند. بالا و پایین رفتن سه نظام به کمک نیروی دست موجب می شود نوک مته بر روی قطعه کار ضربه بزند و با توجه به عمق نفوذی که از قبل مشخص کرده ایم؛ می توانیم سوراخکاری را انجام دهیم.

در واقع مکانیزم دریل ستونی بر اساس یک سیستم چرخشی به نام اسپیندال به وجود می آید و این سیستم باعث می شود تا کار با دلر ستونی انجام شود.

سوراخکاری با دریل ستونی

در دریل های ستونی گیربکسی به جای تسمه از گیربکس استفاده شده و کاربر می تواند بدون نیاز به تعویض تسمه توسط یک سوئیچ، سرعت و دور دستگاه را تنظیم کند. در دریل های اتوماتیک نیز تمام این مراحل حتی عمق سوراخکاری نیز توسط برنامه و نرم افزار قابل کنترل است. در این نوع، سوراخکاری با دریل ستونی بسیار راحت است.

تعویض سه نظام دریل ستونی

یکی از کارهایی که در زمان استفاده از دریل ستونی باید انجام دهیم، تعویض سه نظام دریل ستونی است. این کار به نسبت ساده است و برای انجام دادن این کار کافی است موارد زیر را انجام دهیم.

تعویض سه نظام دریل ستونی با آچار:

  1. دریل ستونی را خاموش کنیم
  2. مته را از سه نظام جدا کنیم
  3. پیچ سه نظام را با آچار باز کنیم
  4. سه نظام تعویضی را از شفت جدا کنیم
  5. سه نظام جدید را روی شفت قرار دهیم
  6. پیچ سه نظام را با آچار می بندیم
  7. مته را روی سه نظام جدید نصب می کنیم

تعویض سه نظام دریل ستونی اتوماتیک:

  1. دریل ستونی را خاموش می کنیم
  2. مته را از سه نظام جدا می کنیم
  3. اهرم سه نظام را به سمت پایین فشار می دهیم
  4. سه نظام تعویضی را از روی شفت جدا می کنیم
  5. سه نظام جدید را روی شفت قرار می دهیم
  6. اهرم سه نظام را به سمت بالا فشار می دهیم
  7. مته را روی سه نظام جدید نصب می کنیم

سوراخکاری با دریل ستونی

اصلی ترین کار با دریل ستونی سوراخکاری است و برای این کار باید مراحل مختلفی را انجام داد. در زمان سوراخکاری با دریل ستونی نیاز به توجه و دقت خاصی است. هنگام کار باید به انتخاب مته مناسب، تعیین عمق سوراخ و … توجه داشت. در ادامه مرحله به مرحله آموزش کار با دریل ستونی را بیان می کنیم.  مراحل سوراخکاری با دریل ستونی به شرح زیر است:

  • آماده‌سازی قبل از شروع کار
  • انتخاب مته مناسب
  • اتصال مته به دریل
  • ثبت قطعه کار
  • تنظیم عمق سوراخ
  • شروع به سوراخکاری

نکات ایمنی هنگام کار با دریل ستونی

نکات ایمنی کار با دریل ستونیعمدتا در دفترچه راهنمای محصولات نکات ایمنی برای کار با هر ابزاری در سه مرحله قبل و بعد و هنگام کار با آن ابزار گفته شده است. ما در اینجا به نکات ایمنی مهم اشاره می کنیم.

  • محل کارتان تمیز و خشک باشد و محل مورد نظرتان را علامت گذاری کنید.
  • مته سفت و محکم باشد و از لباس کار مناسب استفاده کنید.
  • حتما از گیره برای نگه داشتن قطعه استفاده کنید.
  • از سرعت مناسب برابی سوراخکاری استفاده کنید.
  • برای خارج کردن تراشه ها از ابزار مخصوص استفاده کنید و قعطعه را جابه جا نکنید.
  • درمدت زمان مناسب با دستگاه فعالیت کنید.

 

نکات مهم برای انتخاب و خرید دریل ستونی

خرید دریل ستونیبرای اینکه بتوانید یک دریل ستونی خوب خریداری کنید در ابتدا باید نوع کارتان را مشخص کنید که دریل ستونی متناسب با کارتان را تهیه کنید و بعد از آن باید به نکات زیر توجه کنید.

  • توان خروجی و ظرفیت کاری دستگاه
  • سایز سه نظام دریل ستونی
  • ابعاد و وزن دستگاه
  • بررسی سرعت سوراخکاری دستگاه
  • بررسی شکل ظاهری دستگاه و کله گی دستگاه که گرد یا مکعب است
  • بررسی قابلیت های دستگاه از جمله وجود اهرم تنظیم ارتفاع، شیب میز کار عمق نفوذ و چراغ روشنایی دیمر برای تنظیم سرعت دریل ستونی
  • امام نصب قطعات جانبی مثل خنک کننده و جمع کننده تراشه
  • قیمت و گارانتی مناسب داشتن

تعمیر و نگه داری دستگاه دریل ستونی

تعمیر و نگهداری دریل ستونی

هر ابزاری که خراب شود در صورت نداشتن مهارت کافی باید آن دستگاه را به مراکز تعمیرات معتبر ببرید. دریل ستونی نیز از این قاعده مستثنی نیست شما می توانید با مطالعه دفترچه محصول و رعایت تمام نکات ایمنی، آسیب رسیدن به دستگاهتان را به حداقل برسانید.

تفاوت دریل ستونی با دریل رادیال

خیلی از افراد تفاوت دریل ستونی با دریل رادیال را نمی دانند و ممکن است به اشتباه یکی از این دو دستگاه را انتخاب کنند. به همین علت در این مقاله به صورت خلاصه تفاوت این دو دریل بیان می شود.

به طور کلی بین کاربرد دریل ستونی با دریل رادیال تفاوت چندانی وجود ندارد زیرا از هر دو دستگاه برای سوراخکاری انواع سطوح مختلف استفاده می شود با این تفاوت که در دریل های رادیال به صورت شعاعی می توان سوراخکاری کرد. در دریل ستونی سوارخکاری توسط اسپیندل انجام می شود و ستون دستگاه ثابت است اما در دریل های رادیال یک بازو وجود دارد که حول ستون می چرخد و در شعاع تنظیم شده می تواند سوارخکاری کند.

مزایا و معایب دریل ستونی چیست؟

مزایا و معایب دریل ستونی

اینکه بخواهیم به طور دقیق مزایا و معایب دریل ستونی را مشخص کنیم؛ امکان پذیر نیست زیرا به نوع کارتان بستگی دارد. اما در ادامه به طور کلی به مزایا و معایب این دستگاه اشاره می شود.

  • امکان قرار دادن و نصب مته ها با سایز های متفاوت
  • ایجاد حفره های دقیق
  • آزاد بودن دست کاربر به هنگام کار
  • امکان تنظیم دقیق عمق سوارخکاری
  • قدرت بالا برای سوراخکاری

این موارد همگی مزایای دریل ایستاده است. از معایب دریل ستونی می توان به بالا بودن وزن و ابعاد بزرگ آن اشاره کرد.

کلام آروا

در این مقاله که با موضوع دریل ستونی چیست آغاز شد؛ سعی کردیم درباره هر آنچه که کمک می کند تا شما این دستگاه را بهتر بشناسید صحبت کنیم. در صورتی که دریل عمودی همان دریل مناسب کارتان است؛ می توانید با مطالعه همین مقاله یک خرید موفق داشه باشید. اما اگر دریل ستونی مناسب کارتان نبود و انتخابتان یک دریل شارژی یا دریل برقی بود می توانید با مراجعه به نمایندگی های آروا در سراسر ایران ابزار مناسب کارتان را خریداری کنید.

نظرات و پرسش های شما در انتهای این مقاله می تواند به بهتر شدن اطلاعات قرار داده شده در این مطلب برای کاربران کمک کند. در صورتی که سوالی در مورد قسمت های مختلف درل ستونی و نوع کار با آن دارید که در این مطلب به آن پرداخته نشده است، می توانید با ثبت نظر خود، منتظر پاسخ کارشناسان ما در سریع ترین زمان ممکن باشید.

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *