دریل یکی از پرکاربردترین ابزار در صنایع مختلف است ولی بیشتر مردم از کارایی و توانایی این وسیله به خوبی اطلاع ندارند. همه ما میدانیم که برای سوراخکاری، از دریل استفاده میشود ولی دریل کاربردهای متعددی دارد و به همین محدود نمیشود. تعداد مختلفی از دریلها هستند که هر کدام از آنها کاری متفاوت انجام میدهند. در هر صنعتی، استفاده ابزاری مانند دریل ضروری است. در ادامه تاریخچه دریل را از دریل کمانی تا دریل شارژی بیان میکنیم.
خرید دریلها فقط مخصوص کارگاههای صنعتی نیست و دارای کاربردهای خانگی نیز هستند. به همین دلیل دریلها در انواع متفاوت و هرکدام در ابعاد مختلف تولید میشوند و کارایی مخصوص به خود را دارند. به همین دلیل باید قبل از هر اقدامی با انواع دریل و کاربرد آنها آشنا شوید تا بتوانید دریل مخصوص به کارتان را تهیه کنید.
دریل وسیلهای برای سوراخ کاری و اتصال بعضی از قطعات است. معمولا دریلها را با اضافه کردن قطعهای، میتوان تبدیل به پیچ گوشتی برای باز و بسته کردن پیچ و اتصالات کرد. در قسمت انتهایی هر دریل، قسمتی به نام سه نظام وجود دارد که هرگاه بخواهید قطعهای به کار متصل کنید از آن استفاده میشود.
بطور معمول این وسیله در فلزکاری، نجاری و ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. دریلها در انواع مختلف هستند و بعضی از آنها در صنایع خاص مثل داروسازی و عملیاتهای فضایی مورد استفاده قرار میگیرد. در کل دریلها دارای ظرفیت و قدرت فراوانی هستند.
در ادامه بخوانید...
تاریخچه دریل
تاریخچه اولیه دریل، این ابزار پرکاربرد، برمیگردد به زمانی که انسانها برای ساخت ابزار اولیه خود نیاز به این داشتند که بتوانند چیزی را سوراخ کنند که این کار را با وسایل دست سازی مانند چوبهای نوک تیز و سر سنگهای چاقو مانند انجام میدادند. گفته میشود اولین دریلهای دستی توسط مصریهای باستان ساخته شده است. بعد از آن دریلهای کمانی نیز اختراع گردید که در حدود ۱۰۰۰۰ سال قدمت داشتند.
اما دریلهای امروزی و ساخت این ابزار مهم و کاربردی به شکل امروزی، به کشور انگلستان که در سالهای ۱۷۸۰ تا ۱۷۹۰ میلادی بر میگردد. اولین دریلها و متهها در این کشور ساخته شدند و به تولید رسیدند.
کاربرد دریل در زمان قدیم
بیشتر کاربرد دریل جهت سوراخ کردن چوب در کارگاههای چوب و نجاری بود و در کشور انگلیس کاربرد فراوانی داشت تا جایی که به یکی از وسیلههای مهم و پرکاربرد در صنایع آن کشور تبدیل شده بود. زیرا سوراخ کردن چوب با میخ، چکش و وسایلی شبیه به آن بسیار وقت گیر و سخت بود و نیاز به انرژی زیادی داشت.
با ساخت این ابزار کار برای نجاران و صنایعی مانند آن بسیار راحت شد. تاریخچه دریلهایی که برای سوراخکاری فلزات به کار میرود هیچ تفاوتی با دریلهای عادی ندارد. بعد از تولید دریل و مته چوب تولیدکنندگان به این فکر افتادند که ابزاری تولید کنند که بتوانند به وسیله آن، فلزات را سوراخ کنند. همین امر باعث شد تا بتوانند دریلهایی را تولید کنند که توانایی سوراخ کردن فلزات را هم داشته باشد.
بیشتر بخوانید: دریل کاری روی فلزات
تاریخچه دریل سازی و انواع مختلف آنها باهم فرقهایی دارند و از همان زمانی که اولین دریل اختراع شد؛ تا به حال، انواع متفاوتی از آنها ساخته و ابداع شده است. در ادامه به تاریخچه دریل سازی و انواع آنها میپردازیم و در مورد هر کدام از آنها اطلاعاتی به شما داده میشود. به طور کلی دریلها به دو دسته مکانیکی و الکتریکی تقسیم میشوند.
تاریخچه انواع دریل مکانیکی
۱. تاریخچه دریل کمانی چیست؟
همانطور که در مقدمه گفته شد دریلهای کمانی جزو اولین نسل از دریلها محسوب میشوند. این مدل از دریلها که از ابتداییترین وسایل ساخته شده هستند از نظر ظاهری شبیه به کمان بوده و قدمت آنها به حدود ۱۰هزار سال میرسد.
نحوه استفاده از دریل کمانی به این حالت است که دارای یک اهرم دستی است که هرگاه اهرم دستی آن را عقب و جلو بکشید نوک دریل حرکت دورانی داشته و به این ترتیب اجسام و وسایلی را میتوانید سوراخ کنید.
جالب اینجاست که پس از گذشت سالیان زیاد از تاریخچه دریل سازی، از این نوع دریل که جزء ابزارهای مکانیکی محسوب میشود و بسیار ابتدایی بوده و برای سوراخ کردن با آن نیاز به انرژی زیادی است ولی امروزه هنوز هم از دریل کمانی استفاده میکنند. در صنایعی مانند سنگ و چوب که، نیاز به آن است که به صورت دستی روی آنها کار شود، از دریل کمانی استفاده میشود.
۲. تاریخچه دریل دستی چیست؟
دریلهای دستی جزء دریلهای مکانیکی به حساب میآیند و تاریخچه تولید آنها به سال ۱۸۷۷ میرسد. حدود یک قرن از زمان کشف آن میگذرد.
نحوه عملکرد آنها شبیه به دریل کمانی است. به دلیل اینکه هر دوی آنها نیاز به انرژی مکانیکی دارند تا شروع به حرکت کنند ولی تفاوتهایی باهم دارند. مثلا در دریل کمانی برای اینکه مته شروع به چرخش کند باید دسته آن را به عقب و جلو حرکت دهید تا بتوانید جسم مورد نظر را سوراخ کنید ولی در دریل دستی این چنین نیست.
دریلهای دستی به صورتی طراحی شدهاند که باید دستهای که در کنار آن قرار دارد و شبیه یک رکاب دوچرخه است را بچرخانید تا انرژی مکانیکی به انرژی چرخشی تبدیل شده به سر مته منتقل شود و سر مته را به چرخش درآورد و باعث سوراخ شدن جسم شود.
۳. تاریخچه دریل شترگلو یا بریس چیست؟
پس از ساخت دریلهای مکانیکی مختلف که در انواع وسیعی ساخته شده بودند؛ از این دستگاهها در صنایع مختلف چوبی و فلزی، برای سوراخ کردن فلزات و چوبها استفاده میشد. مدل دیگری از دریل به نام شترگلو تولید شد.
این نوع دریل نیز در گروه دریلهای دستی جای دارد و دارای محوری U شکل است که همین حالت U شکل آن باعث ایجاد گشتاور بیشتری در این دریل میشود. این دریل دارای محوری دیگر هم است که روی کار قرار میگیرد که باعث میشود قطعه کار در موقعیت مناسبی قرار گیرد.
هنگام کار با این وسیله یکی از محورها را باید یک دست بگیرید و با دست دیگر خود، محور بعدی را در جهت چرخش عقربههای ساعت بچرخانید و به این صورت میتوانید با این دریل سوراخی دقیق روی جسم ایجاد کنید. موارد استفاده از این ابزار برای خزینه کاری در چوب میباشد و همینطور میتوان از این دستگاه برای سوراخکاری آهن هم استفاده کرد.
۴. تاریخچه دریل دستی کرند چیست؟
این وسیله دریلی چرخشی است که سوراخ کاری در اجسام سخت را با آن میتوان انجام داد. به دلیل وجود زاویهی مارپیچ بلندی که دارد عملکرد دریل و عمق برش را در آن بالا میبرد و همچنین به دلیل نوک تیزی که دارد توانایی برش را افزایش میدهد.
هنگامی که در مواد سخت مانند فلز میخواهند سوراخ ایجاد کنند از این نوع دریل استفاده میشود و همینطور سوراخکاری منحنی را با این نوع دریل انجام میدهند. اگر نقطه اتصال مته با جسم را متمرکز کنید بسیار دقیق است و از جای خود تکان نمیخورد.
۵. تاریخچه دریل با مته کمان چیست؟
اسم دیگر این دریل، دریل آتش نام دارد. این دریل همان طور که از نامش پیداست برای روشن کردن آتش در قدیم استفاده میشده و اجزای تشکیل دهنده آن شامل یک قطعهی حامل، محور، تیر و یک کمان است. با این نوع دریل گرما و اصطکاک تولید میکنند و براثر گرمای تولید شده در چوب ریزهها آتش تولید میشود.
بیشتر بخوانید: اجزای تشکیل دهنده دریل
۶. تاریخچه دریل پیچ گوشتی ساعتی چیست؟
از مشخصات این پیچ گوشتی اندازه بسیار کوچک آن است. به تبع اندازهی مته آن هم کوچک است و اندازه طول آن بین ۰ تا ۲.۵ میلیمتر است. این وسیله مناسب مته با قطر کم است. پیچ گوشتی ساعتی از دو قسمت تشکیل شده است.
قسمت سر و دهانه کلت، حدود ۳ تا ۴ دهانه در آن موجود است و دارای کلتهایی با سایزهای مختلف است که روی آنها قرار میگیرد. از موارد استفاده از این دریل میتوان به سوراخکاریهای کوچک و ظریف نام برد.
به دلیل وجود قطر بسیار کمی که در مته آنها وجود دارد؛ این کار را به راحتی میتوانند انجام دهند. در صورتی که در متههای دیگر این امکان وجود ندارد و در کارهایی مانند جواهرسازی وساعتسازی کاربرد دارد.
۷. دریل بشقابی یا breast
این دریل، دارای نامهای متفاوت است ولی معمولا آن را به نام دریل بشقابی میشناسند. اندازه این ابزار ۳۸ سانتی متر است و دارای بشقابی تو گود میباشد که در هنگام سوراخ کردن از آن به عنوان نوعی تکیهگاه استفاده میشود.
معمولاً کاربرها به صورتی ساده از این دریلها استفاده میکنند؛ به دلیل اینکه کاربر باید وزن خود را به هنگام کار روی آن بیندازد. این کار باعث میشود کارایی دستگاه بالا برود و شما تسلط بیشتری روی آن داشته باشید.
کاربرد این دریل معمولاً در کارخانهها، صنایع آهنگری و ساختمان سازی بوده است. به دلیل اینکه نوع طراحی این دریل به گونهای بود که روی آهن و فولاد تاثیر زیادی داشت؛ در قدیم از این دریل ها برای ساخت ریلهای آهن استفاده میکردند.
تاریخچه انواع دریل الکتریکی
تاریخچه دریلهای الکتریکی به اواخر قرن ۱۹میلادی بر میگردد. در سال ۱۸۸۹میلادی، آرتور جیمز آرنات، ابداع کننده استرالیایی، این نسل از دریل را که به دریل الکتریکی معروف است، اختراع کرد. اما این مدل از دریل به دلیل منبع تغذیه بزرگی که داشت دارای وزن سنگینی بود و قابل حمل نبود و افراد کمی میتوانستند از آنها استفاده کنند. این مسئله یکی از ضعفهای بزرگ این ابزار به شمار میرفت.
بعد از گذشت چند سال یک شرکت در آلمان توسط برادران فین تاسیس شد؛ که به وسیله یک موتور الکتریکی قابل حمل و ابزار آلات دستی، توانستند یک دریل الکتریکی تولید کنند که قابل حمل باشد. به این ترتیب دریلهای قابل حمل به بازار راه پیدا کردند. با اینکه موتورهای آنها به نسبت نسل قدیمی دریلها از قدرت بالاتری برخوردار بودند، ولی همچنان سرعت کمی داشتند.
اما به دلیل وزن کمی که به نسبت نسل قدیمی خود داشتند مورد استفاده قرار میگرفتند. در این نوع از دریلهای الکتریکی وزن موتور به ۷.۵ کیلو هم میرسید اما همچنان به نسبت دریلهای قدیمی از وزن کمتری برخوردار بودند.
حدود ۲۱ سال پس از گذشت تاریخچه دریل الکتریکی درسال ۱۹۱۰ میلادی، شرکتی به وسیله دو مخترع آمریکایی در ایالت مریلند آن کشور تاسیس شد. نام این شرکت بلک اند دکر بود که ۲ جوان نخبه آمریکایی به نامهای دانکن بلاک و آلونزو دکر این شرکت را تاسیس کردند. تقریبا بعد از گذشت ۶ سال از تاسیس آن شرکت در سال ۱۹۱۶ میلادی، آنها توانستند دریل الکتریکی که برادران فین ساخته بودند ارتقا دهند.
نوع طراحی آن دریلها به گونهای بود که یک ماشه روی آن نصب کرده بودند که اگر آن را فشار میدادند دریل روشن میشد و کار سوراخکاری را به راحتی با آنها انجام میدادند. امروزه در بازار دریلهای مختلفی دیده میشود که همه آنها از نسل همان دریلهای قدیمی هستند.
ادامه مسیر دریل الکتریکی و انواع آن
بعد از ساخت دریلهای الکتریکی توسط شرکت بلک اند دکر و تولید آنها به صورت انبوه و راه پیدا کردن آنها به بازار باعث شد که روز به روز ایدههای جدیدتری برای تولید دریلهای پیشرفتهتر داده شود.
بعد از آن با امروزی شدن تجهیزات و دستگاهها و با پیشرفت صنایع مختلف لازم بود که ساخت دریلها نیز هرچه بهتر و زیباتر انجام شود. به همین دلیل دریلهایی با کیفیت عالی و دارای ظاهری زیبا که برای عملیاتهای عمرانی و تخصصی در صنایع مختلف مانند چوبی و فلزی مورد نیاز بودند؛ ساخته و به بازار عرضه شدند.
همین امر باعث ایجاد رقابتی بین سازندههای مختلف شد. هر شرکتی که محصول با کیفیت و بهتری تولید میکرد، متقاضیان بیشتری داشت. تا جایی که این رقابتها باعث تولید محصولات با کیفیتی شد. شرکتها محصولاتی را تولید میکردند که از نظر سبکی، راحتی استفاده از دریل و زیبایی با هم قابل رقابت بودند. معمولا استفاده از دریلها در ارتفاعات بالا انجام میگیرد به همین دلیل دریلها باید سبک و قابل حمل باشند.
همین مساله باعث شد که نسل دیگری از دریلها به نام دریل شارژی وارد بازار شود. هرچه دریل شارژی سبکتر باشد کار با آن راحتتر است. لذا هر شرکتی که بتواند دریلهایی با کیفیت بالا و درعین حال سبک تولید کند، از بقیه پیشی گرفته و در بازار تولید و فروش پیشرفت خواهد کرد. بهطورکلی دریلهای الکتریکی به دو دسته دریلهای برقی و شارژی تقسیم میشوند. در ادامه قصد داریم انواع دریل الکتریکی را توضیح دهیم:
۱. دریلهای برقی
این دریلها انرژی مورد نیاز خود را به طور مستقیم از طریق جریان برق تأمین میکنند. تنها گزینهای که، این دریلها را محدود میکند اندازه طول کابل آنها است به دلیل اینکه فقط در مکانهایی میتوان از آنها استفاده کرد که امکان دسترسی به جریان برق شهری وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دریل
معمولا این دریلها دارای قدرت بیشتری نسبت به دریلهای شارژی هستند و همچنین هنگام استفاده از آنها اپراتور دیگر نگرانی از جهت تمام شدن باتری دستگاه را نخواهد داشت. این نوع از دریلها به دلیل سابقه طولانی مدتی که دارند معروفتر از دریلهای دیگر هستند.
۲. دریل بتن کن یا تخریب کن
این ابزار جزو دریلهای برقی محسوب میشود و به نام دریل چکشی یا بتن کن نیز معروف است. دریل بتن کن از ادغام دو عملکرد جدا از هم تشکیل شده است. یعنی حرکت چکشی دریل و حرکت چرخشی مته است که هر کدام از آنها میتوانند به صورت مجزا هم عمل کنند.
۳. دریل پرسی
مشخصات شاخص دریل پرسی ثابت بودن آنها است و به صورت ثابت در بازار موجود هستند. آنها موتور و یک مته ثابت نیز دارند که به آن متصل است. با استفاده از این ابزار میتوان سوراخهای متعدد ایجاد کرد.
بیشتر بخوانید: انواع مته مورد استفاده در دریل و بتن کن
این ابزارها از پرقدرتترین دریلها محسوب میشوند. به علت قدرت زیادی که این دستگاه دارد در سختترین مواد هم می تواند سوراخ ایجاد کند. همچنین امکان سوراخکاری بر روی سطوح نرم نیز وجود دارد.
۴. دریل شارژی
این نوع از دریلها برای تامین انرژی مورد نیاز خود از باتری یا پیل استفاده میکنند. اصولا از قابلیتهای دریلهای شارژی کنترل سرعت و گشتاور در آنها است که این خصوصیات در کنار قابلیت تغییر جهت گردش، این ابزارها را به آیتمی مناسب تبدیل کرده است که از آن به عنوان یک پیچگوشتی شارژی استفاده شود.
با توجه به اینکه این دریلها در مقایسه با نوع برقی خود دارای حجم کمتری هستند و همچنین نیاز به استفاده از جریان برق مستقیم را ندارند قابلیت آن را دارند که در هر مکانی مورد استفاده قرار گیرند. اصلیترین بخش دریلهای شارژی باتری آنها است که میتوان این باتریها را به دو دسته کلی تقسیم کرد. باتریهای لیتیوم یون و باتریهای نیکل کادمیوم.
بیشتر بخوانید: انواع باطری دریل شارژی
درون باتری دریلها در ابتدا از نیکل کادمیوم استفاده میشد که وزن بالایی داشت و از کارایی پایینی برخوردار بودند. ولی باتریهای لیتیوم یون عمر بیشتری دارند. زمان شارژ آنها سریعتر است و عملکرد بهتری دارند. بنابراین باتریهای لیتیوم یون جای باتریهای نیکل کادمیوم را گرفتند. به طور کلی دریلهای شارژی دارای عملکردهای فراوانی در انواع صنایع هستند.
۵. پیچ گوشتی شارژی
عملکرد این دستگاه مانند دریل معمولی است. از نکات با اهمیت در دریلهای شارژی این است که در واقع دریلی با قدرت بالا در سایز کوچک دارید و میتوانید مته با اندازههای مختلف را به سه نظام آن متصل کنید و به دلیل سهولت کار با این ابزار توانایی آن را دارید که در هر مکانی بتوانید از آنها استفاده کنید.
جمع بندی
در این مقاله به صورت کامل (صفر تا صد) تاریخچه دریل را بیان کردیم. انواع آن را کامل معرفی کردیم و مشخصات و کاربرد هرکدام را گفتیم. با توجه به اطلاعاتی که در مورد انواع دریلها ارائه گردید؛ برای خرید و تهیه انواع آنها میتوانید با متخصصین این امر در گروه صنعتی آروا تماس حاصل فرمایید.
بدون دیدگاه