یکی از مواردی که راجع به انواع دستگاه جوش باید بدانیم، چرخه کاری آن است. چرخه کاری دستگاه جوش، مشخص میکند که چه مدت میتوانید با دستگاه جوش کار کنید. هر دستگاه جوش با توجه به قدرت و آمپری که دارد از یک چرخه عملکرد برخوردار است که این چرخه بر حسب درصد توسط شرکت سازنده اعلام میشود. هر چه چرخه کارایی یک دستگاه بیشتر باشد، مدت زمانی که میتوان با دستگاه کار کرد؛ بیشتر میشود.
در ادامه با آروا همراه باشید تا عوامل موثر در چرخه کاری و نحوه اندازه گیری آن را بیشتر توضیح دهیم.
چرخه کاری دستگاه جوش
یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید دستگاه جوشکاری چرخه کاری دستگاه جوش است. چرخه عملکرد، درصدی از زمان است که دستگاه جوش میتواند در طی یک ساعت (۶۰ دقیقه) به طور مداوم عمل جوشکاری را انجام دهد.
این کمیت را باید در زمان مشخص و آمپراژ مشخص اندازه گیری کرد. برای مثال اگر چرخه کار (duty cycle) یک اینورتر جوشکاری، برابر با ۸۵ درصد باشد، دستگاه میتواند حدود ۵۰ دقیقه را بالاترین سطح توان کار کند و سپس باید به مدت ۱۰ دقیقه در حالت بیباری باشد.
چرخه عملکرد جوشکاری، نسبت به آمپرهای متفاوت متغیر است. در آمپرهای بالا دستگاه جوشکاری با سرعت بیشتری گرم میشود و چرخه کاری کاهش پیدا میکند. لازم به ذکر است که قیمت دستگاه جوش با چرخه عملکرد دستگاه رابطه مستقیم دارد. یعنی هرچه چرخه عملکرد بیشتر باشد قدرت دستگاه بیشتر و به نسبت، قیمت آن نیز بالاتر است.
بیشتر بخوانید: کلید VRD در دستگاه جوش
چرخه عملکرد اینورتر جوشکاری چگونه محاسبه میشود؟
برای محاسبه چرخه کاری دستگاه جوش باید عوامل و پارامترهای موثر در تعیین این کمیت مشخص شود. این عوامل را در ادامه بیان میکنیم. درحالت کلی نحوه محاسبه مشخص است؛ مدت زمانی که در طول مدت آزمایش، دستگاه جوش روشن و در حال کار کردن است.
- مدت زمان تست و اندازهگیری (معمولا ۱۰ دقیقه)
- دمای محیط بر روی تست تاثیر دارد. هر چه این دما بیشتر باشد، بهتر است.
- دستگاه جوشکاری که ترجیحا مدتی کار کرده باشد و از خاموش شدن آن نیز مدتی گذشته و دستگاه خنک شده باشد.
استاندارد EN60974-1 اروپا، استاندارد مورد قبول برای چرخه کاری است و به عنوان بهترین معیار کارکرد ماشین در شرایط واقعی در نظر گرفته میشود. برای انجام این تست، دو بار دستگاه را به سربار حرارتی میرسانند و مدت زمانی را که دستگاه در ۱۰ دقیقه کار میکند، به عنوان چرخه کاری آن در نظر میگیرند.
بیشتر بخوانید: کدام دستگاه جوش بهتر است؟
اهمیت چرخه کاری در فرایندهای جوشکاری متفاوت
همان گونه که بیان کردیم یکی از مواردی که در هنگام خرید دستگاه جوش باید به آن توجه کرد؛ چرخه کاری است. این کمیت در انواع جوشکاری از اهمیت بالایی برخوردار است اما با توجه به فرایند جوشکاری مورد نظر، ممکن است دستگاه های جوشکاری مختلف با دیوتی سایکل های متفاوت مورد نیاز باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
چرخه کاری در جوشکاری TIG
برای جوشکاری به روش TIG یا جوشکاری آرگون چرخه کاری دستگاه جوش بسیار حائز اهمیت است. اغلب از این نوع جوشکاری بر روی مواد نازک و کارهایی که نیازمند دقت و ظریف کاری است، استفاده میشود. در این نوع جوشکاری به دلیل اینکه جوشکاری با آمپر پایین انجام میشود؛ دستگاه جوش، هیچ زمانی به حد نهایی چرخه کاری نزدیک نیز نمیشود.
اما در مواردی که از این نوع جوش برای جوشکاری تیگ لولهها، که نیازمند جوشکاری طولانی مدت و مداوم است، استفاده شود، چرخه کاری بالاتر، مناسبتر است و اهمیت بالاتری نیز دارد.
چرخه کاری در جوشکاری MIG
در جوشکاری میگ یا جوشکاری GMAW، یک دستگاه جوش میتواند؛ با روشن و خاموش شدن های کوتاه در بین جوشکاری، برای مدت زمان طولانی کار کند. این مدت زمان با توجه به نوع کار میتواند متفاوت باشد.
برای کالاها و تکنولوژیهایی که در فرآیند تولید استفاده میشوند، مانند ابزارهای برش در خط تولید یک کارخانه، چرخه کارایی بسیار مهم است. اما در کارهای تعمیراتی به علت اینکه زمان جوشکاری بسیار کوتاه است این کمیت زیاد مد نظر قرار نمیگیرد. در روند انتخاب یک دستگاه اینورتر جوشکاری نیز، بنا به نیاز شما، اهمیت چرخه کاری کم یا زیاد میشود.
چرخه کاری در جوشکاری MMA
جوشکاری MMA یا جوشکاری الکترود دستی همان گونه که از اسمش مشخص است؛ فرایندی دستی محسوب میشود. از آن جایی که تمام کارها و تنظیمات این نوع جوشکاری به صورت دستی انجام میشود؛ بنابراین مدت زمانی که دستگاه جوش روشن است و جوشکاری صورت میگیرد بسیار کوتاه تر از جوشکاری میگ مگ (MIG/MAG – GMAW) است. در نتیجه اهمیت چرخه کاری دستگاه جوش نسبت به جوشکاری میگ کمتر است.
با توجه به این موضوع برای مثال اگر چرخه کاری دستگاه جوش اینورتری ۳۰% باشد، در جوشکاری الکترود دستی (MMA – SMAW) بسیار بالا حساب میشود. برای همین اینورترهای جوشکاری MMA که چرخه کاری بالایی دارند مانند اینورترهای جوشکاری آروا، میتوانند به راحتی الکترود ۳.۲ را آب کنند و با افزایشقدرت و آمپرشان، حتی الکترودهای بیشتری را نیز آب کنند.
معرفی محصول: دستگاه جوش تفنگی
چرا دستگاه جوش نسبت به چرخه کاری، کمتر کار میکند؟
سوالی که برای خیلی از کاربران بعد از خرید دستگاه جوش و کار کردن با آن پیش میآید این است که چرا دستگاه جوش به اندازه چرخه کاری ثبت شده روی آن کار نمیکند؟ پاسخ این سوال به عواملی مرتبط است که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
- دمای محیط: چرخه کاری دستگاه جوش که بر روی دستگاه و دفترچه آن آمده است در شرایط و دمای استانداردی صورت گرفته است. اما این موضوع هنگام استفاده از دستگاه نادیده گرفته میشود. این موضوع به این معنی است که ممکن است، محیطی که در آن کار میکنید دمای بالاتر یا پایین تر از شرایط آزمایش دستگاه، داشته باشد. در نتیجه چرخه کار هم ممکن است بیشتر یا کمتر شود.
- ولتاژ: ولتاژ جوشکاری یکی از پارامترهای جوشکاری است که کمتر به آن توجه میشود. در هنگام جوشکاری هرچه ولتاژ بیشتر باشد چرخه کاری دستگاه جوش کمتر خواهد بود.
- تهویه هوا: مورد دیگری که ممکن است باعث اختلاف چرخه کار دستگاه و واقعیت باشد؛ تهویه هوا است. اگر دستگاه جوش از دیوار فاصله مناسب نداشته باشد راه گردش هوا بسته میشود. در صورت رعایت نکردن این مورد چرخه کاری کاهش مییابد.
جمع بندی
چرخه کاری دستگاه جوش یکی از عوامل مهم در خرید دستگاه جوش است. همچنین دقت به این کمیت هنگام انجام جوشکاری نیز بسیار مهم است. در این مقاله تلاش بر آن بود که تمام نکاتی که راجع به این موضوع وجود دارد بررسی گردد و نحوه محاسبه چرخه جوشکاری تعیین گردد. در پایان از شما همراهان گرامی میخواهیم نظرات خود را زیر همین مطلب به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه