جوش لیزری

یکی از روش های مدرن در جوشکاری که امروزه از آن در صنایع استفاده می شود جوشکاری لیزری است. جوشکاری لیزری از زیر مجموعه های جوش ذوبی است و با رشد علم و تکنولوژی استفاده از آن فراگیر شده است. اولین جوابی که در پاسخ جوشکاری لیزری چیست می توان داد این است که، ج.شکاری است که با کمک پرتو لیزر انجام می شود. در واقع پرتو های لیزری با ایجاد حرارت و گرمای لازم فرایند ذوب شدن و جوش را به وجود می آروند.

جوش لیزری و استفاده از دستگاه جوش لیزر به دلیل مزایای فراوانی که دارد، در صنایع مختلفی استفاده می شود و کاربرد های گسترده ای دارد.

  • خودرو سازی
  • هوافضا
  • الکترونیک
  • پزشکی

در کل، جوشکاری لیزری یک فناوری پیشرفته و دقیق است که مزایای بسیاری نسبت به روش ‌های سنتی جوشکاری دارد. استفاده از این فناوری در صنایع مختلف رو به افزایش است و پیش‌ بینی می‌ شود که در آینده کاربرد های گسترده ‌تری پیدا کند.

  • دقت بالا
  • سرعت بالا
  • حرارت ورودی کم
  • قابلیت جوشکاری مواد مختلف

آیا می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد جوشکاری لیزری چیست کسب کنید؟ در ادامه همراه ما باشید.

فهرست مطالب پنهان

تاریخچه جوشکاری لیزری

برای اولین بار کلمه لیزر در سال ۱۹۵۹ توسط دانشجوی دانشگاه کلمبیا کشف و استفاده شد و سپس در اواخر دهه ۶۰ از روش گرما و حرارت استفاده شده و به مرور در دهه ۷۰ میلادی از روش جوشکاری لیزری در شکل های ابتدایی استفاده شد و رفته رفته همراه با رشد تکنولوژی و ساخت دستگاه جدید و استفاده از روش ها و حالت های مختلف این روش در حال حاضر یک روش نوین در جوشکاری شناخته می شود و در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

جوشکاری لیزری چیست ؟ (laser welding)

جوشکاری یکی از مهم ترین روش هایی است که به وسیله آن می توان دو قطعه را به یکدیگر متصل کرد و جوش داد. جوشکاری دارای روش های مختلفی است که هر کدام از آنها در موارد مختلف و متنوعی کاربرد دارند و از جمله اصلی ترین روش های جوشکاری می توان به دو روش اصلی جوشکاری ذوبی و جوشکاری حالت جامد یا غیر ذوبی اشاره کرد که هر کدام از این روش ها و انواع نیز خود دارای زیر مجموعه هایی هستند. یکی از انواع مهم جوشکاری که از گذشته تاکنون مورد استفاده قرار می گیرد جوشکاری ذوبی است که با توجه به رشد علم و تکنولوژی دارای روش های مختلف و حالت های متفاوتی است و از روش های نوین و مدرن آن می توان به جوش لیزری اشاره کرد. جوشکاری لیزری از انواع جوشکاری ذوبی است که به کمک ایجاد حرارت و تابش اشعه ، فرایند جوش را به وجود می آورد. برای شناخت هر چه بهتر جوش لیزری مهم است که ابتدا بدانیم جوش لیزر چیست و چه کاربرد هایی دارد.

یکی از انواع روش های جوشکاری ذوبی که به شکل نوینی انجام می شود جوش لیزری است و دقت بالا و سرعت زیادی در حین فرایند جوشکاری در اختیار کاربر قرار می دهد. در روش جوشکاری لیزری (laser welding) با استفاده از ایجاد گرما و تابش اشعه لیزر ، جوشکاری انجام می شود. روش کار جوشکاری لیزری به این صورت است که با تابش اشعه به سطح کار و قطعه مورد نظر و ایجاد حرارت بالا حوضچه مذاب تشکیل می شود و در نتیجه می توان فرایند اتصال و جوش را به وجود آورد. این روش از جوشکاری ذوبی دارای حالت ها و روش های مختلفی می باشد و به وسیله آن می توان انواع فلزات را به یکدیگر متصل کرد و جوش داد. از این روش جوش در صنایع مختلف استفاده می شود و کاربرد گسترده ای نیز دارد. جوشکاری پرتو لیزری به گونه ای است که به وسیله آن می توان انواع فلزات را جوش داد و برای این کار دستگاه هایی نیز به صورت دستی و تمام اتومات وجود دارند.

کاربرد جوشکاری لیزری

با توجه به اینکه جوش لیزر دارای دقت ،سرعت و به طور کلی ظرافت بالایی می باشد ،به وسیله این روش جوشکاری می توان در صنایع مختلف فرایند های جوش را به سادگی انجام داد و در صنایع مختلفی نیز مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به مهم ترین و پر استفاده ترین صنایع اشاره می کنیم.

  • صنعت الکترونیک
  • صنعت خودرو
  • صنعت هوا فضا
  • صنعت پزشکی
  • جواهر سازی
  • ساخت کالا های تزئینی

دستگاه جوش لیزری

به طور کلی دستگاه جوش لیزر وسیله ای است که به کمک آن می توانیم در کسری از ثانیه اتصال دو قطعه را (به روش های مختلف) انجام دهیم. مکانیزم و دستور العمل کار دستگاه جوش لیزر به این گونه است که با متمرکز کردن گرما و اشعه تابشی روی یک نقطه مراحل اتصال را به وجود می آورد. این دستگاه در دو حالت تمام اتومات و ستی تولید می شود که در حالت تمام اتومات به برخی از دستگاه ها ربات جوشکاری لیزری هم گفته می شود و صفر تا صد کار جوش کاری بدون دخالت انسان انجام می شود.

کوچکترین دستگاه جوش لیزری

دستگاه ‌های جوش لیزری به‌طور عمومی ابزارهایی هستند که از پرتو های لیزر برای جوشکاری و اتصال مواد استفاده می‌ کنند. به‌ طور کلی، جوش لیزری به‌عنوان یک روش نو آورانه در جوشکاری، قادر است اتصال ‌هایی با کیفیت بسیار بالا ایجاد کند که معمولاً در روش‌ های سنتی جوشکاری به‌سختی می ‌توان به دست آورد.

در سال ‌های اخیر، دستگاه‌ های جوش لیزری در ابعاد و اندازه‌ های کوچکتری طراحی و تولید شده ‌اند. این عمل به دلایل مختلفی انجام شده که از مهم‌ ترین آن‌ ها می توان نیاز به استفاده از جوش لیزری در فضا های محدود و کوچک‌ اشاره کرد. استفاده از دستگاه ‌های جوش لیزری کوچک‌ تر می‌ تواند کارایی بسیار بالاتری را ارائه دهد.

  1. استفاده در فضا های محدود
  2. دقت و کنترل بالا
  3. قابلیت حمل و نقل آسان
  4. صرفه‌جویی در هزینه و زمان
  5. استفاده در صنایع الکترونیک
  6. استفاده در جواهر سازی

انواع دستگاه جوش لیزری

دستگاه های جوش لیزری در چندین مدل وجود دارند که از مهم ترین آنها می توان به انواع زیر اشاره کرد.

  • دستگاه جوش لیزری خطی
  • دستگاه نقطه جوش لیزری
  • دستگاه جوش طلا و میکرو قطعات

حالت های مختلف جوشکاری لیزری :

حالت های جوشکاری لیزری

با توجه به اینکه جوش لیزری یک روش نوین در جوشکاری است و به وسیله این روش می توان فرایند جوشکاری را با دقت و سرعت بالا انجام داد. حرارت و تابش در این روش نقش اساسی دارد. این روش از جوشکاری ذوبی دارای حالت های مختلف، روش ها و انواع اتصال ها است که به وسیله هر کدام از این حالت های جوش لیزری می توان فرایند اتصال را انجام داد. در زیر انواع حالت های جوشکاری لیزری را بررسی می کنیم.

آکادمی آروا : دنیای دوره های تخصصی جوشکاری

ویدیوهای آموزشی حرفه‌ای و کاربردی جوشکاری را همین حالا در آکادمی آروا ببینید!

مشاهده دوره رایگان

رسانشی

در این حالت از جوشکاری لیزری ،جوش به صورت عریض و با عمق کم ایجاد می شود و در واقع می توان گفت که یک جوشکاری سطحی انجام می گیرد. این روش از جوشکاری به دو شکل گرم کردن مستقیم و انتقال انرژی انجام می شود.

  1. گرم کردن مستقیم:در جوشکاری رسانشی لیزری با مدل گرم کردن مستقیم می توان طیف وسیعی از فلزات و آلیاژ ها را جوشکاری کرد.
  2. انتقال انرژی: در مدل انتقال انرژی از یک جوهر برای جوشکاری استفاده می شود و کار جوهر نیز به این صورت است که ابتدا اشعه لیزر را جذب کرده و آن را به ضخامت مورد نظر منتقل می شود. در این روش می توان مواد پلیمری را جوشکاری کرد.

رسانشی-نفوذی

این حالت از جوشکاری لیزری با حالت قبلی تفاوت دارد و در آن عمق جوش نسبت به روش رسانشی بیشتر است و عرض کمتری نیز در فرایند جوش لیزری ایجاد می شود.

نفوذی

در روش جوش لیزری نفوذی که اصطلاحا به آن سوراخ کلید نیز گفته می شود ،آنچه اهمیت دارد این است که بر اثر تابش اشعه لیزر عمق جوش بیشتری به وجود می آید و در عوض عرض جوش بسیار نازک است.این تابش اشعه ، سوراخ هایی به وجود می آورد که سوراخ های ایجاد شده بر اثر ذوب شدن دیواره های آن پر می شوند و فرآیند اتصال قطعات تکمیل می شود.

انواع جوش لیزری بر اساس روش انجام

جوشکاری لیزری لب به لب

جوشکاری لیزری لب به لب

روش جوشکاری لب به لب به این شکل است که دو قطعه کنار هم قرار می گیرند و به صورت خطی فرایند جوشکاری لیزر انجام می شود. البته در این روش می توان به صورت T شکل نیز عملیات جوش را انجام داد. این روش بسیار کارآمد است و از آن برای افزایش مقاومت اتصال و جوشکاری استفاده می شود. در جوش لیزری نیاز است که هنگام کار دقت بالایی داشته باشیم.

جوشکاری لیزری ۹۰ درجه

جوشکاری لیزری 90 درجه

جوشکاری لیزری ۹۰ درجه یا همان گوشه ای یکی دیگر از انواع جوشکاری لیزر است که قطعه کار ها به صورت ۹۰ درجه و یا زوایه ای قرار می گیرند و سپس فرایند جوش انجام می شود. این روش جوشکاری دارای مقاومت بالایی نیز می باشد. در این روش ضخامت ورق یا قطعه کار بالایی، مهم است و نباید ضخامت بالایی داشته باشد.

جوش لیزری روی هم

جوشکاری لیزری روی هم از معمول ترین و پرکاربرد ترین روش های جوش لیزری می باشد که روش کار در این حالت بسیار ساده است و همانگونه که از نام این روش هم مشخص است کار در این حالت به این صورت است که قطعه کار ها روی هم قرار می گیرند و توسط جوش لیزری فرایند اتصال انجام می شود.

جوش لیزری روی هم

انواع جوشکاری لیزری بر اساس نحوه اتصال

جوش لیزری نقطه ای

در این روش از جوش لیزری با استفاده از گرما و تابش اشعه ،جوش را به صورت نقطه ای انجام می دهیم و به طور کلی تنها نقاط مشخص شده برای اتصال را جوش می دهیم .

این روش از جوشکاری لیزر در موارد مختلفی مانند: اتصال قطعات ریز الکترونیکی، ساخت جواهرات و موارد مشابه کاربرد دارد و مورد استفاه قرار می گیرد.

جوش لیزری نقطه ای

جوش لیزری خطی

جوش لیزری خطی یکی دیگر از انواع اتصال ها است که به وسیله آن دو قطعه یا ورق را به صورت کامل به یکدیگر متصل می کنیم. منظور از جوش لیزری خطی این است که به صورت پیوسته کار جوش انجام می شود. از جمله کاربرد های مهم این روش می توان به مواردی مانند: ساخت قطعات الکترونیک، ساخت موتور، ساخت وسایل مخابراتی و … اشاره کرد.

جوش لیزری خطی

مزیت های جوشکاری لیزری

با توجه به اینکه جوش لیزر یکی از روش های نوین در جوش ذوبی است و در صنایع مختلفی استفاده می شود دارای مزیت ها و ویژگی های مهمی است. از جمله مزیت ها و ویژگی های جوشکاری لیزری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دقت و سرعت بالا در جوشکاری
  • انجام جوشکاری ظریف
  • مصرف پایین برق و انرژی
  • قابلیت جوشکاری انواع فلزات
  • قابلیت جوشکاری پلاستیک
  • عدم نیاز به گاز محافظ

معایب جوشکاری لیزری

در کنار مزیت های بسیاری که جوش لیزری دارد گاهی معایبی هم وجود دارد اما این معایب به صورتی است که در مقابل ویژگی های مثبت و مزایای جوشکاری لیزری ناچیز است که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

  • محدودیت در ضخامت ورق
  • بازده تبدیل انرژی کم
  • نیازر به تجربه و مهارت بالا

جوشکاری لیزری دستی

منظور از جوشکاری لیزری دستی،فرآیندی است که در آن جوشکاری به صورت اتومات انجام نمی شود و با کمک یک تورچ لیزری که با دست هدایت می شود جوشکاری صورت میگیرد. این روش به جوشکاری سنتی همراه با الکترود شباهت دارد، با این تفاوت که نیاز به دقت بسیار و مهارت بالا دارد.

جوشکاری لیزری پلاستیک

پلاستیک ها از جمله متریال هایی هستند که به وسیله جوش لیزری می توان آنها را به یکدیگر متصل کرد اما برای انجام آن باید به موارد مهمی توجه کرد ،که ازجمله آن این است که ابتدا باید پلاستیک جوش پذیر را انتخاب کرد. در مرحله بعد باید یکی ار پلاستیک ها شفاف و دیگری کدر باشد تا بتوان با استفاده از گرما و اشعه ،فرایند جوش را انجام داد یعنی اینکه اشعه لیزر از مواد شفاف عبور کرده و در مرز جوش با مواد کدر بتواند موجبات جوش را به وجود بیاورد و منظور از شفاف بودن این است که قابلیت عبور پذیری اشعه لیزر را داشته باشد نه نور مرئی را .همچنین باید مراقب بود که لیزر از یک سمت قطعات بیرون نزند و در محل اتصال دو پلاستیک کار جوش را انجام دهد.

جوش لیزری استیل

استیل از جمله فلزات رنگین است که به وسیله جوش لیزری می توان با سرعت بالا و وقت بسیار جوشکاری لیزری را انجام داد. در این روش باید از ورق های نازک استیل استفاده کرد به گونه ای که کوچکترین جای جوش را باقی نگذارد و این به خاطر ظرافت بالایی است که در حین جوشکاری پرتو لیزری می توانیم در اختیار داشته باشیم. فرآیند اتصال ورق های استیل به وسیله جوشکاری لیزری به نسبت دیگر روش ها و انواع جوشکاری از سرعت بسیار بالایی برخوردار است و در مقایسه با انواع دیگر جوشکاری حدود ۸ تا ۱۰ برابر بیشتر سرعت دارد.

جوش لیزری فلزات

جوشکاری لیزری این قابلیت را دارد که با آن بتوان فلزات مختلف را جوشکاری کرد. از جمله این فلز ها می توان به مس، آلومینیوم، تیتانیوم، نیکل و … اشاره کرد.گاهی اوقات نیز می توان برای اتصال و جوش دادن دو فلز مانند مس و روی به یکدیگر و یا موارد مشابه از آن استفاده کرد. هنگام جوشکاری لیزری فلزات ،مهم است که به ضخامت ورق ها دقت کنیم.

جوش لیزری آهن

جوش لیزری آهن یکی از تکنولوژی های جوشکاری ذوبی است که با کمک پرتو لیزر روی قطعه ها آهنی صورت می گیرد. در این روش دستگاه جوش لیزری آهن با تمرکز پرتو لیزر روی نقاط، باعث ذوب شدن و اتصال قطعات آهنی را فراهم می کند.

جوشکاری فایبر

جوشکاری فایبر، یک روش جوشکاری با استفاده از لیزر فایبر است. لیزر فایبر کاربرد های متنوع دیگری هم دارد که در ادامه اشاره  به آن ها شده است اما یکی از پر کاربرد ترین استفاده ها از لیزر فایبر برای جوشکاری است. در این روش، از انرژی لیزر فایبر برای جوشکاری و اتصال قطعات فلزی استفاده می‌شود. در این فرآیند، پرتو لیزر با قدرت بالا به سطح فلزی تابانده می‌شود و انرژی آن باعث ذوب شدن و اتصال قطعات می‌شود.

کاربردهای جوشکاری فایبر:

  • صنایع خودروسازی
  • صنایع هوافضا و هوانوردی
  • تولید لوازم الکترونیکی
  • صنعت انرژی
  • صنایع دریایی

در جوشکاری فایبر از لیزر فایبر استفاده می شود این لیزر از فیبر نوری به عنوان وسیله انتقال انرژی استفاده می‌کند. این فیبرها معمولاً از شیشه سیلیکا ساخته شده و با مواد کمیاب خاکی مانند اربیوم، ایتربیوم یا نئودیمیم تلفیق شده‌اند. لیزر فایبر با توان بالا و قابلیت توجه به تفاوت‌های فاصله، به دلیل کارآیی بالا و نور تمرکز شده خود، در موارد مختلف از جمله موارد زیر به کار می‌رود.

نحوه و روش انجام جوشکاری لیزری

نحوه و روش جوش لیزری به این صورت است که با کمک دستگاه های جوشکاری لیزری که در انواع مختلفی وجود دارد گرما و اشعه را به قسمت مورد نیاز و یا اصطلاحا سطح کار متمرکز می کنیم و به دو صورت متمرکز و دستی فرایند اتصال و جوش را انجام می دهیم.

در حالت کلی فرایند کار به این صورت است که قطعه کار یا ورق ها ( به هر روشی که قرار است به یکدیگر متصل شوند) را آماده کرده و در قسمتی که اشعه و گرما قرار است تولید شود قرار می دهیم و سپس با روشن کردن دستگاه لیزر شروع به انجام عملیات جوشکلری پرتو لیزری می کنیم. در جوشکاری لیزری نیاز به گرما و اشعه داریم و حرارت را به این دلیل به وجود می آوریم که یک حوضچه مذاب در قطعه کار ایجاد شود. در فرایند جوشکاری لیزری انواع مختلفی از روش ها و حالت ها وجود دارد و علاوه بر آن متریال های مختلفی را نیز می توان به یکدیگر جوش داد.

سختی فولاد در برش و جوش لیزری

سختی فولاد تأثیر زیادی بر کیفیت جوش لیزری دارد. فولاد های با سختی بالا معمولاً در برابر حرارت مقاومت بیشتری دارند و جوشکاری آن‌ها می ‌تواند چالش‌ برانگیز باشد. این فولادها به دلیل ساختار کریستالی و کربن بالا، احتمال بروز ترک‌های ناشی از تنش‌های حرارتی و انقباض را افزایش می‌دهند. همچنین، فرآیند جوشکاری نیاز به انرژی بالاتری دارد که ممکن است منجر به مشکلاتی در انتقال حرارت و ایجاد جوش‌های ضعیف شود.

در مقابل، فولادهای با سختی پایین معمولاً راحت‌ تر جوش داده می‌ شوند، چونکه مقاومت کمی در برابر حرارت دارند و فرآیند جوشکاری با تنش‌ های کم انجام می شود.

برای بهبود کیفیت جوش در فولادهای سخت، تنظیم دقیق پارامترهای دستگاه لیزر، استفاده از سیستم‌ های خنک ‌کننده و انتخاب مواد مناسب می ‌تواند مناسب و ایده آل باشد. به‌ طور کلی، سختی فولاد باید با توجه به نوع کاربرد و ویژگی‌ های مورد نیاز قطعه نهایی در فرآیند جوش لیزری در نظر گرفته شود.

عینک جوشکاری لیزری

جوشکاری لیزری یکی از روش های جوشکاری ذوبی است و هنگام کار با آن اشعه ای که تولید می شود برای چشم ها بسیار مضر بوده و نیاز است که از یک لایه حفاظتی استفاده شود. عینک جوشکاری لیزری یک ابزار ایمنی است که موجب می شود تا هنگام کار از چشم ها محافظت شود. در کل هنگام جوشکاری ضروری است که از عینک جوشکاری استفاده کنیم ،در برخی از موارد نیز می توان از ماسک جوشکاری لیزری استفاده کرد.

راهنمای خرید دستگاه جوش لیزر

بسیاری از افراد قصد تهیه دستگاه جوش لیزری خانگی دارند تا از این وسیله در خانه استفاده کنند اما واقعیت این است که خرید این دستگاه نیاز به  مهارت و علم و دقت بیشتری دارد که در ادامه به تمام مواردی که باید در هنگام خرید این دستگاه رعایت کنید پرداخته می شود.

ابتدا باید نیازهای خود را مشخص کنید. این شامل نوع موادی که قصد جوشکاری آنها را دارید، ضخامت مواد، سرعت مورد نیاز، و هر نیاز خاص دیگری است

قیمت و بودجه

تعیین بودجه مالی خود و محدوده قیمتی که می توانید اختصاص دهید. مطمئن شوید که قیمت دستگاه با ویژگی ها و کیفیت متناسب باشد.

پشتیبانی و خدمات پس از فروش

از تأمین کننده خود در مورد خدمات پس از فروش و تعمیر و نگهداری اطمینان حاصل کنید که شرکت توانایی تعمیر دستگاه و تامین قطعات یدکی را دارد.

مشخصات فنی

یک دستگاه جوش لیزری از جزئیات مهمی تشکیل شده است که باید به آن توجه داشته باشید تا بتوانید دستگاه مناسب برای نیازهای خود انتخاب کنید. در ادامه توضیحاتی در مورد هریک از مشخصات فنی ارائه می شود:

توان لیزر (Laser Power):

توان لیزر نمایانگر مقدار انرژیی است که توسط پرتو لیزری تولید می شود. این توان در وات (W) یا کیلووات (kW) اندازه گیری می شود. توان لیزر باید با نوع موادی که قصد جوشکاری آنها را دارید مطابقت داشته باشد. معمولاً مواد ضخیم نیاز به توان بیشتری دارند.

طول موج (Wavelength):

طول موج لیزر نمایانگر طول موج پرتو لیزر و به نانومتر (nm) اندازه گیری می شود. نوع موادی که قصد جوشکاری آنها را دارید طول موج مورد نیاز را تعیین می کند. مثلاً برای جوشکاری فولاد، طول موج یک میکرومتر (μm) مناسب است.

فرکانس پالس (Pulse Frequency):

فرکانس پالس؛ نرخ تولید پالس های لیزری در ثانیه را نشان می دهد. این مقدار بر اساس نیازهای فرآیند جوشکاری و ضخامت ماده پایه تعیین می شود. فرکانس پالس با ضخامت ماده مستقیماً مرتبط است. تنظیم نادرست فرکانس پالس ممکن است به هدر رفتن انرژی و کاهش کیفیت جوش منجر شود.

قطر شعاع لیزر (Laser Beam Diameter):

این مشخصه نشان دهنده قطر پرتو لیزری در نقطه تماس با ماده پایه است. قطر تیر می تواند بین ۰.۲ تا ۲ میلی متر باشد. انتخاب قطر تیر مناسب می تواند به بهبود عملکرد و کیفیت جوشکاری کمک کند.

شکل موج پالس لیزر (Pulse Waveform):

شکل موج پالس لیزری نمایانگر نحوه توزیع انرژی در طی پالس لیزری است. انتخاب شکل موج پالس مناسب برای نوع مواد و فرآیند جوشکاری مهم است. شکل موج پالس باید دقیق باشد.

دستگاه لیزر جوش طلا

همان طور که می دانید طلا در ساخت زیور آلات بسیار کاربرد دارد و برای ایجاد اتصال در ساخت آن ها دقت بالایی نیاز است تا کار تمیز و با کیفیت انجام شود. به همین خاطر دستگاه لیزر جوش طلا با سایر دستگاه ها تفاوت هایی دارد. ویژگی های دستگاه جوش لیزری طلا در ادامه آورده شده اند.

  • دارای منبع لیزر
  • دارای سیستم کنترل
  • لنز فوکوس
  • سیستم خنک کننده
  • قابلیت تنظیم پارامترها
  • کنترل اتوماتیک
  • کاربری آسان

جوشکاری فایبر

جوشکاری فایبر، یک روش جوشکاری با استفاده از لیزر فایبر است. لیزر فایبر کاربرد های متنوع دیگری هم دارد که در ادامه اشاره  به آن ها شده است اما یکی از پر کاربرد ترین استفاده ها از لیزر فایبر برای جوشکاری است. در این روش، از انرژی لیزر فایبر برای جوشکاری و اتصال قطعات فلزی استفاده می‌شود. در این فرآیند، پرتو لیزر با قدرت بالا به سطح فلزی تابانده می‌شود و انرژی آن باعث ذوب شدن و اتصال قطعات می‌شود.

کاربردهای جوشکاری فایبر

  • صنایع خودروسازی
  • صنایع هوافضا و هوانوردی
  • تولید لوازم الکترونیکی
  • صنعت انرژی
  • صنایع دریایی

در جوشکاری فایبر از لیزر فایبر استفاده می شود این لیزر از فیبر نوری به عنوان وسیله انتقال انرژی استفاده می‌کند. این فیبرها معمولاً از شیشه سیلیکا ساخته شده و با مواد کمیاب خاکی مانند اربیوم، ایتربیوم یا نئودیمیم تلفیق شده‌اند. لیزر فایبر با توان بالا و قابلیت توجه به تفاوت‌های فاصله، به دلیل کارآیی بالا و نور تمرکز شده خود، در موارد مختلف از جمله موارد زیر به کار می‌رود.

  • دستگاه برش لیزری
  • جوشکاری لیزری فایبر
  • کاوش لیزری
  • مخابرات اپتیکال
  • پزشکی

عوارض ناشی از جوشکاری لیزر با گاز آرگون

اگرچه یکی از کم خطرترین انواع جوشکاری، جوشکاری با لیزر است با این حال در صورت عدم رعایت نکات ایمنی در جوشکاری می تواند به کاربر صدمه وارد کند و حتی جانش را مورد تهدید قرار دهد.

عوارض پوستی و چشمی

اثرات جوشکاری لیزر می تواند از سوختگی خفیف پوست تا آسیب غیرقابل برگشت به پوست و چشم متغیر باشد. آسیب بیولوژیکی ناشی از لیزر از طریق فرایندهای حرارتی، صوتی و فتوشیمیایی ایجاد می شود. صدمات شدید چشمی، سوختگی و آسیب های پوستی همگی می توانند ناشی از قرار گرفتن در معرض مستقیم پرتو لیزر باشند.

در موارد نادر، ممکن است چشم قرمز و دردناک شود. خطر کمی برای کاهش قوه بینایی وجود دارد. همچنین ممکن است با کاهش موقت دید در شب، برای چند ساعت مواجه شوید. به همین دلیل و برای جلوگیری از برق زدگی چشم، محافظت از چشم ضروری است. کاربران باید در تمام مراحل جوشکاری لیزر با آرگون از عینک مناسب استفاده کنند. عینک ایمنی لیزری باید با لیزر عامل متناسب باشد.

عوارض تنفسی

در نظر داشته باشید که دود ناشی از جوشکاری می تواند خطر آفرین باشد. تنفس این دودها به اندام های دستگاه تنفسی می تواند آسیب وارد کند که البته بستگی به مدت زمان قرار گرفتن در معرض دود جوشکاری دارد. اگر مدت کمی از دود تنفس کنید؛ به احتمال زیاد آسیبی را حس نخواهید کرد و علائم بالینی نخواهید داشت.

این مسئله در مورد استشمام گاز آرگون نیز صدق می کند. یعنی اگر این گاز را تنفس کنید قطعاً دچار مشکل تنفسی خواهید شد. هر چقدر میزان گاز تنفس شده بیشتر باشد، عوارض آن نیز شدت بیشتری خواهد داشت به طوری که سطوح بالاتر تنفس می تواند باعث تهوع، استفراغ، بیهوشی، کما و مرگ شود. البته هیچ محدودیتی برای مشاغلی که با آرگون در ارتباط هستند، وجود ندارد؛ با اینحال همیشه از شیوه های ایمنی در کار پیروی کنید.

کلام آروا:

همانگونه که دانستیم جوش لیزری یک روش نوین و کاربردی است که کاربرد گسترده ای در صنایع دارد و نیاز به مهارت و تجربه هنگام کار با آن است. در زمینه کار با جوشکاری لیزری و بحث دستگاه جوش لیزر اگر نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات بیشتری دارید می توانید با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید.

همچنین می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات در زیر همین مطلب نیز مطرح کنید (سوالات و نظرات شما به سرعت منتشر می شوند)

۱۸ دیدگاه

  • با سلام و عرض ادب ، میخواستم بدونم ایا امکان جوشکاری لیزری الیاژ ۷۰۷۵ الومینیوم وجود دارد یا خیر ؟ در صورت امکان ایا بعد از جوشکاری ترک ایجا میشود یا خیر؟

    • درود بر شما
      به صورت کلی با جوشکاری لیزری می توان آلومینیوم را جوشکاری کرد اما نکته مهم این است که ضخامت ورق ها اهمیت بالایی در این کار دارد. در مورد آلیاژی که فرمودید اطلاعاتی نداریم؛ اما برای جوشکاری آلومینیوم بهترین روش استفاده از جوش آرگون می باشد. پیشنهاد می کنیم حتما مقاله جوشکاری آرگون یا تیگ را مطالعه کنید.

    • درود بر شما
      بله جوشکاری لیزری یکی از مدرن ترین انواع جوشکاری می باشد که قابلیت های فراوانی دارد و می توان با این روش با دستگاه های جوش لیزر، ورق ها مد نظر شما را جوشکاری کرد.

  • باسلام
    لطفا بفرماید برای جوشکاری فولادها تا چه ضخامتی از ورق را میتوان با این روش جوشکاری کرد.

    • درود بر شما
      دوست عزیز با توجه به نوع فولاد و درصد آلیاژ های آن و همچنین توان دستگاه جوش لیزری، ضخامت فلز می تواند تغییر کند؛ بنابراین پاسخ دقیقی به این سوال نمی توان داد.
      به طور مثال با دستگاه ۲۰۰۰ وات می توان فولاد تا ضخامت ۸ میلیمتر هم با این روش جوشکاری کرد.

    • درود بر شما
      با توجه به دستگاه جوش و نوع قطعه کار ممکن است اشعه های با طول موج متفاوت نیاز باشد. به طور معمول از اشعه های با نور مرئی و فرابنفش استفاده می شود.

  • سلام دورد برشما آیا عوارضی هم دارد این جوشکاری.من الان بادستگاه لیز کار میکنم و جوش میدم خواستم ببینم عوارض چی هست آخه گاز آرگون بهش وصل هست

    • درود بر شما
      مورد خواسته شده تحت عنوان عوارض جوشکاری لیزر با آرگون به انتهای مقاله اضافه شد لطفا یک بار دیگر متن رو مطالعه کنید. امیدواریم برایتان مفید باشد.

  • با درود
    آیا برای جوش استیل ۳۱۶ با دستگاه جوش لیزر باید از سیم جوش ۳۱۶ استفاده کرد؟
    آیا شما فروش سیم جوش هم دارید؟

    • درود بر شما
      جوش لیزری یکی از انواع جوشکاری است که در آن از الکترود یا سیم جوش استفاده نمی شود. در برخی از کاربرد های جوشکاری لیزری ممکن است از فیدر سیم جوش استفاده شود.
      سیم جوش یا الکترود استیل ۳۱۶ بیشتر در جوشکاری mig استفاده می شود.

  • سلام میخواستم ببینم با جوش لیزر همان کارهایی که جوش آرگون انجام میدهیم میشه انجام داد مثلاً یک حفره یا سوراخ رو پر میشه کرد ممنون

    • درود بر شما
      بله می توانید در برخی موارد همان کاری که با جوش آرگون انجام می دهید را با جوش لیزری انجام دهید اما باید به نکاتی مانند ضخامت قطعه کار توجه نمایید. همچنین جوشکاری لیزری نیاز به تجربه و مهارت بیشتری نسبت به جوشکاری آرگون دارد و به نسبت کیفیت بالاتری دارد.

  • سلام وققتون بخیر یه سوال داشتم من برای جوشکاری لوله های یخچال از روش هوا گاز (اکسیژن و گاز بوتان) استفاده میکنم سایز لوله ها از ۴ تا ۱۰ میل معمولا در صنعت برودت استفاده میشه
    میخواستم بدونم از جوش لیزر هم میشه برای این کاربهره برد .بیشتر جوش ها مس به مس یا اهن به مس هست

  • سلام
    آیا برای جوش ورق‌های ۳سانتی (۳۰میل)هم میشه از لیزر استفاده کرد یا نه؟ و در ضمن کجا و چگونه میتوانم آموزش جوش با لیزر را یاد بگیرم؟
    با تشکر

    • درود بر شما
      محدودیت ضخامت ورق با توجه به نوع و توان دستگاه جوش لیزر متفاوت است. به طور مثال دستگاهی با توان ۲۰۰۰ وات میتواند ورق فولادی تا ۸ میلیمتر را جوشکاری کند. برای جوشکاری ورق با ضخامت ۳۰ میلیمتر باید دستگاه خیلی قوی مد نظر داشته باشید که اطلاعاتی در مورد وجود چنین دستگاهی نداریم.
      در حال حاضر دوره ای برای آموزش جوشکاری لیزر به صورت تکی و تخصصی مشاهده نکردیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *