جوش CO2 یا جوشکاری با دی اکسید کربن، روشی است که در آن CO2 به عنوان یک گاز حامل در جوشکاری استفاده می شود. این گاز، در اثر گرمای بالا ایجاد می شود که جوشکاری را به یک فرآیند دقیق و موثر تبدیل می کند. با پاسخ به سوالات زیر می توان اهمیت جوش CO2 را دریافت و در نهایت به جواب سوال جوش CO2 چیست؟ رسید.
- فرآیند جوشکاری CO2 چگونه انجام می شود؟
- جوش CO2 چه مزایا و محدودیت هایی دارد؟
- در جوشکاری CO2 از چه دستگاه جوش استفاده می شود؟
- جوشکاری به روش CO2 چه نقشی در کیفیت جوش دارد؟
- چرا از گاز دی اکسید کربن استفاده می شود؟
از صنعت خودرو سازی تا ساختمان سازی، از صنایع فضایی تا زیر زمینی، برای ساخت سازه ها و اتصال قطعات نیاز به جوشکاری داریم. این فرآیند، اجزای متفاوت را به یکدیگر متصل کرده و ساختار های مستحکم و مقاومی ایجاد می کند. روش جوش CO2 در جوشکاری را می توان به عنوان یکی از روش های محبوب و موثر انتخاب کرد. این نوع جوشکاری، قدرت بالایی در ایجاد اتصالات قوی دارد و به طور خاص در جوشکاری فلزات، تخته های فلزی، و لوله ها مورد استفاده قرار می گیرد.
جوش CO2 به عنوان یک روش موثر در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، ساختمانسازی، و تولیدات فلزی به کار میرود. به عبارت دیگر، جوشکاری ذوبی به روش CO2 روشی قدرتمند و مفید در جوش ذوبی است که به وسیله آن می توان اتصالاتی محکم و پایدار در پروژه های مختلف ایجاد کرد.
مشاهده متن کامل و آپدیت های این مقاله
جوشکاری با لایه محافظ یکی از روش های مهم در جوشکاری است که به وسیله آن می توان قطعات نازک و نیمه ضخیم فولادی را به یکدیگر متصل کرد. در صنایع خودورسازی این روش نقش پر رنگی دارد و بعد از جوش مقاومتی از آن استفاده می شود. در این مقاله جوشکاری co2 را همراه با انوع و کاربرد های آن بررسی خواهیم کرد. و اینکه کار با جوشکاری co2 چگونه است را توضیح خواهیم داد.
CO2 چیست؟
گاز CO2 (دی اکسید کربن) یک گاز بی رنگ و بی بو است که از دو اتم کربن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است (CO2). این گاز به طور طبیعی در جو زمین و در نتیجه تنفس انسان ها و دیگر موجودات حیاتی وجود دارد. از آنجایی که CO2 یک گاز نسبتاً پایدار است، به عنوان یک گاز حفاظتی در فرآیند های جوشکاری به کار می رود. نقش گاز CO2 در جوشکاری به شکل زیر است:
حفاظت از منطقه جوش: گاز CO2 در فرآیند جوشکاری به عنوان یک گاز حفاظتی عمل می کند. این به معنای ایجاد یک محیط محافظتی دور از هوا و اکسیژن است که از اکسیداسیون و تخریب قطعات فلزی در هنگام جوشکاری جلوگیری می کند. اکسیداسیون فرآیندی است که در آن قطعات فلزی با اکسیژن هوا واکنش داده و زنگ زده می شوند.
انجام جوشکاری: در جوشکاری MIG/MAG، گاز CO2 به عنوان مواد پر کننده (فیلر) و از دیگر مواد جوش که از سیم جوش تغذیه می شود، در نقطه جوش مخلوط می شود. این مخلوط گازی باعث ایجاد یک قوس الکتریکی بین سیم جوش و قطعات فلزی می شود که باعث ذوب شدن قطعات فلزی و ایجاد اتصال محکم می شود.
کنترل دما: گاز CO2 به عنوان یک ماده مبرد در کنترل دما در نقطه جوش CO2 نقش دارد. این گاز می تواند دما را کاهش دهد و جلوگیری از انجام جوشکاری در دما های بسیار بالا کند.
در نتیجه، گاز CO2 در جوشکاری برای حفاظت از قطعات فلزی و ایجاد اتصالات جوش با کیفیت بالا استفاده می شود. این گاز از اهمیت بالایی در صنایع مختلفی از جمله صنعت خودرو، ساخت و ساز، و صنایع فلزی برخوردار است و به بهبود کیفیت و قوت اتصالات جوشی کمک می کند.
روش جوشکاری CO2
جوشکاری با CO2 به عنوان یک روش مؤثر در اتصال قطعات فلزی به یکدیگر، از تکنیکهای مهم جوشکاری به شمار می آید. در ادامه به شما روش های جوشکاری با CO2 را به صورت آموزشی معرفی میکنیم:
جوشکاری MIG (Metal Inert Gas))
- در این روش، از دی اکسید کربن (CO2) به عنوان گاز حامل استفاده می شود.
- این روش برای جوشکاری فلزاتی مانند فولاد، آلومینیوم و استیل استفاده می شود.
- در این روش، یک الکترود (سیم جوش) به عنوان منبع جریان الکتریکی به محل جوشکاری تغذیه می شود و همچنین گاز CO2 برای محافظت از محل جوشکاری استفاده می شود.
جوشکاری MAG (Metal Active Gas)
- در این روش، به جای CO2، مخلوطی از دی اکسید کربن و گاز های فعال مانند آرگون به عنوان گاز حامل استفاده می شود.
- MAG معمولاً برای جوشکاری فلزاتی با کمترین مقدار آلاینده و با کیفیت بالا استفاده می شود.
جوشکاری فلزات آلومینیوم با CO2
- برای جوشکاری آلومینیوم و جوشکاری فلزات رنگین، از یک روش خاص به نام جوشکاری MIG با گاز مخصوص آلومینیوم استفاده می شود.
- در این روش، گاز آرگون به عنوان گاز حامل به CO2 اضافه می شود تا جوشکاری آلومینیوم به خوبی انجام شود.
جوشکاری TIG (Tungsten Inert Gas) با گاز CO2
- در این روش، جوشکاری با استفاده از الکترود تنگستن و گازهای مختلف انجام میشود.
- CO2 به عنوان یکی از گازهای حامل مورد استفاده قرار میگیرد.
- این روش برای جوشکاری فلزات نیمهخودکفا (مانند فولاد ضدزنگ) مناسب است.
با توجه به اینکه مواد و شرایط جوشکاری می توانند متغیر باشند، انتخاب روش مناسب جوشکاری با CO2 بستگی به نوع فلز و شرایط مورد نیاز دارد. در هر صورت، آموزش و تمرین منظم می تواند توانمندی شما را در این زمینه بهبود دهد.
آکادمی آروا : دنیای دوره های تخصصی جوشکاری
ویدیوهای آموزشی حرفهای و کاربردی جوشکاری را همین حالا در آکادمی آروا ببینید!
مشاهده دوره رایگانجوشکاری میگ مگ
جوشکاری به روش co2 یکی از حالت های جوشکاری میگ است.جوشکاری میگ مگ در واقع جوشکاری قوسی با لایه محافظ و الکترود مصرفی است. قوس الکتریکی حوضچه جوش و مناطق حرارت دیده اطراف ،توسط یک گاز محافظ یا مخلوطی از گازها که از سر مشعل خارج می شود محافظت می گردد.
در این حالت با ایجاد یک قوس الکتریکی حرارت لازم برای ذوب فلز تامین می شود. در جوشگاری میگ از سیم جوش استفاده می شود که در واقع به عنوان فلز پر کننده مصرف می شود. گاز محافظ باید به صورتی باشد که به طور کامل فلز را محافظت کند، ورود هوا به فلز در حال ذوب می تواند باعث آلودگی شود.
جوشکاری میگ مزیت های بسیاری دارد که از مهم ترین آنها می تواند به مواردی مانند: سرعت بیشتر و رسوب بالا، تغذیه سیم به طور مداوم، استفاده از سیم جوش با قطر کم، امکان جوشکاری ورق های کمتر از ۲ میلیمتر و … اشاره کرد. در جوشکاری میگ باید به انواع فلزات از لحاظ جنس و آلیاژ و ضخامت آنها توجه کرد.
تجهیزات مورد نیاز برای جوشکاری میگ مگ
- منبع نیرو: با استفاده از منبع نیرو می توانیم ولتاژ مناسب برای ذوب و اتصال فلزات را به وجود بیاوریم.
- سیستم تغذیه سیم: در این سیستم سیم جوش با یک سرعت ثابت به حوضچه تغذیه می شود.
- سیستم گاز محافظ: این سیستم برای محافظت از حوضچه و ورود هوا به داخل آن استفاده می شود.
- مشعل (تورچ): از مشعل برای جریان الکتریکی، گاز محافظ و سیم جوش و رساندن آن به حوضچه استفاده می کنیم.
بیشتر بدانید : جوشکاری میگ مگ چیست ؟
سیم جوش co2
در جوشکاری co2 از سیم جوش استفاده می شود. از این قطعه برای پر کردن فضاهای خالی استفاده می شود. سیم جوش co2 در واقع قطعه ای از جنس فلز است که برای جوشکاری های یکنواخت از آن استفاده می شود. از سیم فلز برای اتصال دو قطعه فلزی با جنس و آلیاژهای متفاوت استفاده می شود و در صنایع مختلف کاربرد دارد. سیم جوش ها با توجه به جنس فلز متفاوت هستند و برای هر فلزی باید از سیم جوش متناسب آن فلز استفاده کرد تا فرایند جوشکاری با استحکام بیشتری انجام شود.
سیم جوش co2 انواع متفاوتی دارد و در مدل های بدون آلیاژ، کم آلیاژ و آلیاژ بر پایه نیکل ساخته می شود و عمدتا برای اتصال فلزات آهنی و گاها غیر آهنی از آنها استفاده می شود. سیم جوش ها دارای جنس مختلف، پوشش های متفاوت و سایز های گوناکون هستند. در یک دسته بندی کلی سیم جوش co2 را می توان در انواع فلز، پوشش و کاربرد تقسیم بندی کرد. در ادامه هر کدام از انواع سیم جوش ها را توضیح می دهیم
- فلز سیم جوش: در ساخت سیم جوش ها از فلزاتی مانند مس، الومینیوم، استیل، فولاد و … استفاده می شود. هر کدام از این سیم جوش ها ،مناسب با فلزی باید انتخاب شود که قصد اتصال دادن آنها را داریم.
- پوشش سیم جوش: با توجه به نوع جوش بر پایه فلزات پوشش های سیم جوش نیز متفاوت است.
- کاربرد سیم جوش co2 : از کاربرد های مهم سیم جوش می توان به زمینه هایی مانند اتصال های فولادی، کشتی سازی و مخزن سازی اشاره کرد.
بیشتر بدانید : سیم جوش چیست ؟ انواع آن
روش کار در جوشکاری co2
روش کار در جوش co2 به گونه ای است که هنگام کار باید به عوامل مختلفی دقت کرد. یکی از روش ها به این صورت است که به جنس فلز و سیم جوش دقت کنیم تا مناسب برای اتصال باشد. به عنوان مثال هنگام اتصال دادن دو قطعه فولادی نمی توان از سیم جوش آلومنیومی استفاده کرد، چون اتصال و استحکام مد نظر ایجاد نمی شود.
انتخاب ولتاژ و آمپر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در انتخاب ولتاژ ،جنس و ضخامت فلز مهم است ،برای اتصال صفحه های فولادی باید از ولتاژ مناسب استفاده کرد تا اتصال مطلوب ایجاد شود.
دستگاه جوش co2
دستگاه جوش co2 یکی از انواع دستگاه های جوش است که با گاز کربن دی اکسید کار می کند. این دستگاه مناسب برای جوشکاری قوس الکتریکی است و در آن از سیم جوش به جای الکترود استفاده می شود. دستگاه co2 در دو مدل کپسول دار و بدون کپسول وجود دارد و به صورت تک فاز و سه فاز در بازار موجود است.
با توجه به اینکه دستگاه جوشکاری CO2 ،امروزه نقش پررنگی در موارد صنعتی دارد افراد زیادی مشتاق به تهیه آن هستند. به همین منظور بهتر است قبل از تهیه ،راهنمای خرید دستگاه جوش co2 را مطالعه نمایید. یک دستگاه جوش مناسب باید ویژگی ها و مزیت های مهمی داشته باشد تا بتوانیم با کمک یک دستگاه CO2 که در گاهی به آن موتور جوش CO2 نیز گفته می شود می توان، کارهای جوشکاری را به بهترین شکل ممکن انجام داد.
موتور جوش CO2 در صورتی که بالاترین کیفیت را داشته باشد نقش موثری روی کیفیت جوش دارد. بهره گیری از تکنولوژی های روز دنیا و استفاده از متریال های با کیفیت در دستگاه می تواند یکی از راهنما های خوب برای خرید دستگاه جوش co2 باشد.
اجزاء دستگاه جوش co2
دستگاه جوش co2 از اجزاء مختلفی تشکیل شده است. برای جوشکاری به روش co2 نیاز به وسایلی داریم که بتوانیم به کمک آنها جوشکاری co2 را انجام دهیم. هر کدام از این اجزاء در پروسه جوشکاری عملیات را به راحتی انجام می دهند و در صورتی چرخه جوشکاری تکمیل می شود که تمام این اجزا در دستگاه باشند. از اجزاء مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تفنگ میگ
تنفنگ میگ یا اسلحه جوش در واقع بخش پایانی جوشکاری است و به وسیله این قسمت اتصال انجام می شود. تفنگ جوشکاری دارای اتصال بین جریان جوشکاری و سیم جوش است.
مخزن سیم جوش
سیم جوش در جوشکاری به روش co2 در واقع ماده ای است که از آن برای پر کردن فضا های خالی استفاده می شود و شبیه فلز یا بر پایه فلز است. در واقع می توان گفت سیم جوش در جوشکاری co2 نقش الکترود را ایفا می کند.
سیلندر گاز
در جوشکاری co2 نیاز به لایه های محافظ گاز است تا این روش را بتوانیم انجام دهیم. برای ایجاد لایه های محاظ نیاز به سیلندر گاز داریم تا بتوانیم گاز موجود برای جوشکاری را تامین کنیم.
گیره اتصال
از این گیره برای برقراری مدار بین اجزاء استفاده می شود. این گیره باعث می شود تا بتوانیم بین تفنگ میگ و قطعه مورد نظر اتصال را برقرار کنیم تا عملیات جوشکاری به راحتی انجام شود.
بیشتر بخوانید: تفاوت جوشکاری co2 و آرگون
دلایل استفاده از co2 در جوشکاری فولاد های کربنی
از گاز co2 به عنوان لایه محافظ در جوشکاری فولادی استفاده می شود. استفاده از گاز co2 موجب می شود تا اتصال در فلزات دیگر نیز برقرار شود. استفاده از این گاز اکسیداسیون را افزایش داده و باعث آسیب رساندن به مقاطع متالوژیکی می شود. در ادامه به علل استفاده از گاز co2 در جوشکاری CO2 فولاد های کربنی اشاره می کنیم.
کاهش تنش سطحی:
تنش سطحی در جوشکاری مخصوصا فلز استیل باعث می شود تا نفوذ کمتری ایجاد شود. استفاده از گاز co2 این تنش را کم کرده و نفوذ بیشتری در اتصال ایجاد می کند. این تنش را با گازهای بی اثر مانند آرگون و هلیوم نمی توان کاهش داد.
افزایش نفوذ جوش:
در جوشکاری به روش co2 با متمرکز کردن حرارت قوس، می توان نفوذ بیشتری ایجاد کرد. نفوذ بیشتر باعث بهبود بیشتر در جوشکاری شده و استحکام بیشتری را به وجود می آورد.
کاهش هزینه:
گاز co2 در مقایسه با آرگون و هلیوم از قیمت کمتری برخوردار است و کار با روش جوشگاری co2 موجب کاهش هزینه ها نیز می شود و صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
کاهش اکسیداسیون:
بالا بودن درجه حرارت در قوس جوشکاری co2 ، این گاز را به مونوکسید و اکسیژن تجزیه می کنند و باعث می شوند تا اکسیداسیون کم شود. این عامل باعث می شود تا اتصال ها به بهترین شکل انجام شود.
امکان ترکیب با سایر گازها:
در برخی از موارد و کاربرد های جوشکاری به روش co2 ممکن است پاشش صورت پذیرد و موجب آسیب دیدگی شود. ترکیب این گاز با آرگون ، قوسی پایدار به وجود می آورد. در این روش باید به ولتاژ دقت کرد و آن را در مقدار کم قرار داد.
جوشکاری co2 بدون کپسول
یکی از انواع دستگاه های جوشکاری co2 دستگاه های بدون کپسول است. این دستگاه ها در دو نوع تک فاز و سه فاز هستند. در جوشکاری بدون کپسول از روش جوشکاری میگ استفاده می شود. جوش CO2 بدون گاز امروزه طرفداران بسیاری دارند و در اکثر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد این دستگاه در واقع همان جوشکاری با روش co2 است. از مزایای جوشکاری بدون کپسول می توان به سهولت در حمل و کم جا بودن آن نیز اشاره کرد.
در واقع می توان گفت در جوشکاری CO2 بدون گاز از کپسول های حاوی گاز برای جوشکاری استفاده نمی شود.
دستگاه جوش co2 بدون کپسول چیست؟
دستگاه جوش CO2 بدون کپسول یک ابزار پیشرفته در فرآیند جوشکاری است که از گاز دی اکسید کربن (CO2) به عنوان عامل حفاظتی استفاده می کند و بدون نیاز به کپسول های جوشکاری سنتی عمل می کند. این دستگاه به صورت موثر اتصال قطعات فلزی را انجام می دهد و به کمک جریان الکتریکی و گاز CO2، جوشکاری فلزات را انجام می دهد.
در نتیجه، دستگاه جوش CO2 بدون کپسول با استفاده از گاز CO2 به عنوان گاز حفاظتی و جریان الکتریکی به عنوان منبع گرما، به جوشکاری قطعات فلزی می پردازد و بدون نیاز به کپسول های جوشکاری معمولی عمل می کند. این فرآیند موجب ایجاد اتصالات محکم و با کیفیت بالا بین قطعات فلزی می شود و در انواع صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه کار دستگاه جوش co2 بدون کپسول
- تامین گاز: گاز CO2 به صورت مایع در یک مخزن نگهداری می شود. این مخزن معمولاً تحت فشار قرار دارد و گاز CO2 از آن به خطوط جوشکاری منتقل می شود.
- تراز گاز حفاظتی: وقتی جوشکار دستگاه را روشن می کند و قطعات فلزی را به یکدیگر می چسباند، گاز CO2 از خطوط جوشکاری به محل جوشکاری تزریق می شود. این گاز اطراف قطعات فلزی را پوشش داده و از تماس آنها با هوا جلوگیری می کند.
- جوش قطعات: در حین ایجاد قوس الکتریکی، قطعات فلزی ذوب می شوند و سپس با یکدیگر اتصال می یابند. گاز CO2 که به عنوان گاز حفاظتی در اطراف منطقه جوش استفاده می شود، از اکسیداسیون و تخریب قطعات فلزی جلوگیری می کند و کیفیت جوش بالا تضمین می شود.
- ایجاد قوس الکتریکی: جوشکار از یک سیم جوش به عنوان الکترود استفاده می کند. وقتی سیم جوش به قطعات فلزی متصل می شود و جریان الکتریکی از آن عبور می کند، قوس الکتریکی ایجاد می شود. این قوس الکتریکی منجر به انتشار گرما می شود.
استاندارد جوشکاری co2
داشتن نشان استاندارد اجزاء جوشکاری به روش co2 بسیار مهم و ضرورری است. با توجه به اینکه این روش کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف و موارد ساختمانی دارد، این فاکتور الزامی است. در این روش علاوه بر دستگاه جوش یک مخزن گاز هم وجود دارد که باید در انتخاب آنها به کیفیت بالای آنها دقت کرد. کیفیت یکی از مصداق های استاندارد است و هر چقدر ابزار های مورد نیاز از کیفیت بالایی برخوردار باشند دقت کار بالا رفته و همچنین ایمنی هنگام کار نیز افزایش می یابد.
جوشکار CO2 کیست؟
جوشکاری CO2 یکی از رشته های مهم در صنعت متالوژی و جوشکاری است که برای اتصال قطعات فلزی از جوشکاری MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) استفاده می شود. در این فرآیند، گاز CO2 به عنوان گاز حفاظتی برای منطقه جوش مورد استفاده قرار می گیرد تا از اکسیداسیون و تخریب قطعات فلزی در هنگام جوشکاری جلوگیری کند. این نوع جوشکاری بسیار پر کاربرد در انواع مختلفی از صنایع مانند صنعت خودرو، ساخت و ساز، صنایع فلزی و تولید کالا های فلزی است.
فردی که به عنوان جوشکار CO2 فعالیت می کند، معمولاً تخصص در زمینه جوشکاری و اجرای عملیات جوشکاری با استفاده از گاز CO2 دارد. این افراد با دستگاه جوش CO2 کار می کنند و مسئول انجام عملیات جوشکاری متناسب با نیاز های پروژه ها و تولیدات مختلف هستند. وظایف یک جوشکار CO2 ممکن است شامل تنظیم دستگاه جوش، انتخاب پارامتر های مناسب جوشکاری (مانند جریان، ولتاژ، و سرعت سیم جوش)، تمیز کردن و آماده سازی قطعات قبل از جوشکاری، و نظارت بر اجرای صحیح جوشکاری باشد.
جوشکاران CO2 باید دقت و تجربه زیادی در اجرای این فرآیند داشته باشند، زیرا کیفیت و مقاومت اتصالات جوش بسیار مهم است. آنها باید همچنین از ایمنی شخصی و محیطی در هنگام جوشکاری حفاظت کنند و دقت داشته باشند که محیط جوشکاری به خوبی تهویه شود تا از احتمال انفجار و ایجاد گاز های خطرناک جلوگیری شود.
بنابراین، جوشکار CO2 نقش مهمی در تولید صنایع مختلف ایفا می کند و باید تخصص و تجربه کافی را داشته باشد تا جوشکاری با کیفیت و ایمن انجام دهد.
مزایای استفاده از جوشکاری co2
جوشکاری co2 مزایا و ویژگی های مهمی دارد. این ویژگی ها باعث شده است تا در صنایع کاربرد وسیعی داشته باشد. در جوشکاری CO2 می توان فلزات با جنس و ضخامت مختلف را جوشکاری کرد و در مدت زمان کمی اتصال های زیادی را برقرار کرد. جوشکاری به روش CO2 با لایه محافظ ،استحکام اتصال را بسیار بالا می برد. در ادامه به برخی از مهم ترین ویژگی های کاربردی جوشکاری co2 اشاره می کنیم:
- تغذیه مستمر سیم جوش
- عدم نیاز به الکترود
- مشاهده حوضچه مذاب و قوس الکتریکی
- حذف سرباره یا کم شدن آن
- اتصال فلزات مغناطیسی و غیر مغناطیسی
- سرعت بالا در فرایند جوشکاری
معایب جوشکاری co2
همه دستگاه ها در کنار مزایایی که دارند از معایبی نیز برخوردار هستند. اما در بیشتر آنها مزایا به قدری زیاد و مهم است که می توان از معایب چشم پوشی کرد. جوشکاری به روش co2 نیز دارای معایبی است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
- اتلاف گاز
- تجهیزات پیچیده و پر هزینه
- امکان آسیب دیدن پوست از تابش گاز
خطرات جوشکاری CO2
جریان برق از دیگر مواردی است که هنگام کار با دستگاه جوش باید به آن توجه و دقت داشت. جریان برق بارها پیش آمده که جان افراد را به خطر انداخته است. علاوه بر برق ، مخزن گاز نیز از دیگر مواردی است که ممکن است به علت نشتی یا خرابی ،خطر آفرین باشد. گاز منتشر شده و حرارت نیز به چشم و پوست آسیب می رساند. در ادامه به رعایت نکات ایمنی هنگام کار با دستگاه جوش و جوش CO2 می پردازیم.
نکات ایمنی جوشکاری co2
جوشکاری یکی از کارهایی است که هنگام کار با آن باید به نکات ایمنی توجه داشت. با توجه به اینکه در این روش مواد مذاب فلزی تولید می شود و علاوه بر آن لایه محافظ گاز تشکیل می شود، باید هنگام کار به نکات ایمنی مهمی توجه کرد. این نکات شامل دو بخش می شود در بخش اول باید از ابزاآلات ایمنی استفاده کرد. از مهم ترین این ابزار می توان به ماسک جوشکاری و دستکش اشاره کرد. بخش دوم اما شامل موارد صحیح استفاده از دستگاه جوش و مکانی که در آن قرار است فرایند جوشکاری را انجام دهیم می شود.
بیشتر بدانید : نکات ایمنی جوشکاری
مشکلات در جوشکاری co2
گاهی اوقات ممکن است هنگام کار با دستگاه جوش co2 دچار مشکلاتی بشویم. این مشکلات اکثرا در سیم جوش و تنفگ به وجود می آید. برای کاهش یا از بردن این مشکلات احتمالی بهتر است از آموزش های کافی برخوردار شویم و نحوه کار کردن با دستگاه جوش و دستور العمل های مربوط به آن را بدانیم. از عمده ترین این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیم ذوب شده در نوک تفنگ: این مشکل زمانی رخ می دهد که نزدیک به مواد ،جوش بزنید یا گرمای بیش از حد برای ذوب به وجود بیاورید. هنگامی که این مشکل رخ می دهد دیگر سیم جوش از نوک تفنگ بیرون نمی آید.
- گیر کردن سیم در دستگاه جوش: گاهی اوقات ممکن است سیم پیچ بخورد و هنگام خروخ در دستگاه گیر کند. بهتر است قبل از شروع کار از صاف بودن سیم درون قرقره اطمینان حاصل نمایید.
کاربرد جوشکاری co2
جوشکاری به روش co2 با توجه به اینکه یکی از روش های پرکاربرد در جوشکاری است از استحکام بیشتری برخوردار است و مقاومت بالایی به وجود می آرود. صنایع بزرگی مانند خودرو سازی در ساخت و مونتاژ قطعات از این روش جوشکاری استفاده می کنند.
این روش از جوشکاری در سال های اخیر کاربرد بسیاری در صنایع و موارد مشابه داشته است. صنایع بزرگ یکی از بخش هایی است که از جوشکاری co2 استفاده می شود و هر کدام از این صنایع نیز به بخش ها و دسته های متنوعی تقسیم بندی می شوند.استفاده از این روش باعث می شود تا کارها با سرعت بالایی انجام شود.از مهم ترین صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صنایع خوردو سازی
برای اتصال بدنه های خودرو از روش جوش CO2 استفاده می شود. از آنجایی که بدنه خوردرو بیشترین قسمت خورد رو را تشکیل می دهد، نیاز است تا استحکام بالایی داشته باشد. بدنه های خودرو فلز هایی تو خالی با قطر های مشخص هستند. بدنه خودرو اکثرا از فولاد های کم کربن تشکیل شده اند و جوش پذیری بالایی دارند.
صنعت ساختمان
جوشکاری قوس الکتریکی با لایه محافظ یک جوش مستحکم را به وجود می آورد. در صنعت ساختمانی با توجه به اینکه حساسیت بالا است و نیاز به اتصال های قوی داریم که از این روش جوشکاری استفاده می شود. با توجه به اینکه در جوشکاری CO2 از لایه محافظ گاز استفاده می شود نفوذ بیشتری در اتصال بین فلزات ایجاد می شود.
صنعت نفت و گاز
برای اتصال لوله های فولادی با قدرت جوش بالا ،نیاز به دستگاهی است که بتوان اتصال مستحکم را ایجاد کرد. این روش جوشکاری در صنعت نفت و گاز باعث می شود تا قطعه هایی که به یکدیگر متصل شده اند در برابر رطوبت، فشارهای شدید، دما و … مقاوم باشند.
صنعت کشتیرانی
در ساخت بدنه کشتی ها از فلزاتی با ابعاد بزرگ استفاده می شود. برای اتصال این قطعات نیاز به یک روش مناسب جوشکاری داریم. روش جوشکاری CO2 با سرعت زیادی که دارد می تواند این قطعات را در زمان مناسب اتصال دهد. با توجه به فشار آب و رطوبت موجود ، استفاده از جوش CO2 استحکام بالایی برقرار می کند.
تفاوت جوشکاری co2 با جوشکاری تیگ
جوشکاری به روش میگ و تیگ دو روش رایج در جوشکاری هستند که در صنایع مختلف کاربرد دارند.نوع استفاده از آنها ، اصلی ترین تفاوت روش های تیگ و میگ است به طوریکه در میگ از گاز co2 و در تیگ از گاز آرگون بعنوان لایه محافظ استفاده می شود. از جوشکاری میگ در فرایند جوش به صورت مداوم می توان استفاده کرد، اما جوشکاری به روش تیگ به صورت نقطه ای است. سرعت در جوشکاری co2 بالاتر از تیگ است و می توان در زمان کم حجم بالایی از کار را انجام داد.
بیشتر بدانید : جوشکاری تیگ چیست ؟
در جوشکاری میگ نیاز به الکترود مصرفی داریم اما در روش تیگ از الکترود تنگستنی استفاده می شود. در جوشکاری میگ می توانیم انواع فلزات با جنس و ضخمات مختلف را به یکدیگر اتصال دهیم. اما در جوشکاری تیگ برای اتصال های کوچک و نقطه ای می توان فرایند اتصال را انجام داد.
در جوشکاری میگ از لایه محافظ گاز برای جداسازی هوای محیط استفاده می شود اما در جوشکاری تیگ از گازهای خنثی استفاده می شود تا با فلزات ترکیب نشود.
عوارض جوشکاری co2
با توجه به اینکه در جوشکاری co2 از گاز کربن دی اکسید استفاده می شود و این گاز برای سلامتی مضر است، استفاده بی رویه از آن بسیار زیان دارد. عوارض جوشکاری co2 برای انسان به گونه ای است که سلامتی را به خطر می اندازد و باید هنگام کار به نکات مهمی توجه داشت. استفاده از ماسک می تواند از ورود گاز ها به داخل بدن جلوگیری کند. از دیگر عوارض این دستگاه می توان به آسیب رسانی به پوست و چشم نیز اشاره کرد.
اگر بخواهیم تمامی نکات در مورد جوشکاری CO2 را به صورت خلاصه بررسی کنیم، جدول زیر می تواند به خوبی بیانگر این موضوع باشد.
⚡تجهیزات مورد نیاز⚡ |
✅منبع نیرو، سیستم تغذیه، سیستم گاز محافظ، مشعل (تورچ) |
⚡سیم جوش CO2⚡ |
✅بدون آلیاژ، کم آلیاژ و آلیاژ بر پایه نیکل |
⚡اجزا دستگاه جوش CO2⚡ |
✅ تفنگ میگ، مخزن سیم جوش، گیره اتصال و سیلندر گاز |
⚡مزایای جوشکاری⚡ |
✅عدم نیاز به الکترود، سرعت بالا، حذف سرباره، مشاهده حوضچه مذاب |
⚡معایب جوشکاری CO2⚡ |
✅اتلاف گاز، امکان آسیب دیدن پوست و هزینه بالا |
⚡کاربرد جوشکاری CO2⚡ |
✅صنایع خودروسازی، صنایع کشتیرانی، صنعت نفت و گاز |
⚡خطرات جوشکاری CO2⚡ |
✅برق گرفتگی و نشت گاز |
نقش جوشکاری co2 در کاهش عیب های جوشکاری
جوشکاری CO2 یکی از روش های جوش ذوبی است که با کمک آن می توان جوشکاری در صنایع مختلفی را انجام داد. این روش از جوشکاری باعث می شود تا عیب های ناشی از جوشکاری از بین برود و یا کاهش یابد. با اجرای درست تمامی نکات دراین روش جوشکاری، می توان عیب های ناشی از جوشکاری را خذف کرد.
گل جوشکاری چیست؟
گل جوش زمانی به وجود می آید که در فرآیند جوشکاری روکش الکترود ذوب می شود. ذوب شدن روکش الکترود باعث به وجود آمدن ترکیبی از اکسید فلزات می شود. با توجه به وزن کمی که این ذوب دارد به سطح حوضچه مذالب می آید و زمانی که محل جوش سرد شد به راحتی با ضربه چکش، کنده می شود. برخی از جوش ها مانند جوشی سقفی ممکن است دچار این عیب شوند و باید به خوبی بازرسی جوش انجام شود.
گل جوشکاری زمانی به وجود می آید که دقت در کار جوش بسیار کم است.
سوختگی کنار جوش یا (undercut) چیست؟
سوختگی کنار جوش یکی از معایبی است که ممکن است در زمان جوشکاری به وجود بیاید. دلیل اصلی این عیب به این صورت است که در زمان فرآیند جوش بخشی از فلز پایه ذوب شود و یا اینکه یک شیار به وجود بیاید که در این صورت اصطلاحا می گوید که سوختگی کنار جوش یا (undercut) به وجود آمده است. دلایلی که ممکن است باعث به وجود آمدن این عیب شوند را در زیر مطرح می کنیم.
- بالا بودن آمپراژ دستگاه جوش در زمان جوشکاری
- نامناسب بودن الکترود
- انتخاب زاویه اشتباه الکترود جوشکاری
- سرعت بالای تورچ جوشکاری روی قطعه کار
بیشتر بخوانید: انواع مشعل جوشکاری + تفاوت آن با تورچ جوشکاری
این موارد از جمله عوامل مهمی هستند که سوختگی کنار جوش به وجود می آروند و برای جلوگیری از آن باید به موارد زیر توجه داشت. در واقع رعایت نکات زیر شما را از این عیوب می رهاند.
- آمپر دستگاه را به صورت دقیق تنظیم کنیم
- الکترود را مناسب با آمپر انتخاب کنیم
- زاویه الکترود بین ۳۰ تا ۴۵ درجه باشد
- تورچ جوشکاری را به آرامی حرکت دهیم
کلام آروا:
جوشکاری co2 یکی از انواع روش های جوشکاری است که در این مقاله درباره تمام نکاتی که در شناخت آن به شما کمک می کند صحبت کردیم. این جوشکاری یکی از روش های پرطرفدار در صنایع مختلف است و کاربرد گسترده ای دارد. این روش با توجه به راحتی و کمک هزینه بودن می تواند در بیشتر مواقع مورد استفاده قرار گیرد.
در صورتی که به اطلاعات و مشاوره بیشتری در این زمینه نیاز دارید می توانید با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید و یا اینکه سوالات خود را در قسمت نظرات، در پایین این مطلب، مطرح کنید. نظرات و سوالات شما به سرعت منتشر می شود.
لطفا در مورد عوارض و آمپولی که باید هر ششماه یک بار زده شود هم توضیح کامل بدهید
درود بر شما
در مورد عوارض، خطرات و مشکلات جوشکاری co2 داخل مقاله توضیح داده شده است. اما آروا نمی تواند در مورد مسائل پزشکی اظهار نظر کند و از حیطه کاری ما خارج می باشد. لطفا اطلاعات پزشکی را از مقالات و مجلات معتبر در حوزه پزشکی مطالعه کنید یا به یک پزشک و متخصص مراجعه و پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.
کدام مدل از دستگاه های آروا قابلیت جوش co2 را دارد؟؟؟
درود بر شما
لطفا وارد صفحه دستگاه های جوش آروا شوید. در آن جا به صورت کامل دستگاه ها را دسته بندی کردیم و می توانید مشاهده کنید.
لطفاً بفرمائید با دستگاه جوش co2 میتوان در فضای
باز کار کرد ؟ حتی زمانی که باد میوزد. در صورتیکه از ماسک و کلاه و دستکش هنگام جوشکاری استفاده شود باز هم در سلامتی مشکلی ایجاد میشود ؟
درود بر شما
در فضای باز به علت وجود باد و رفت و آمد هوا، شکل گیری لایه محافظ در جوشکاری co2 به مشکل بر میخورد. جوشکاری سه او دو بیشترین کاربرد را در صنایع با فضای بسته دارد.
استفاده از وسایل ایمنی در هنگام جوشکاری یکی از نکات بسیار مهم در هنگام جوشکاری است اما در مورد بخش سلامتی، شرکت آروا اطلاعاتی در این مورد ندارد و منبع خوبی برای پاسخ به سوال در حوزه سلامت نمی باشد.
سلام آیا جوش co2مانند جوش برق وآرگون در پالایشگاههای نفت وگاز وپتروشیمی کاربرد دارد
درود بر شما
کاربرد جوش co2 بسیار گشترده است از جوشکاری co2 می توان برای جوش لوله های استفاده شده در پالایشگاه های نفت و گاز استفاده کرد.
این مورد را در متن نیز توضیح داده ایم حتما با دقت متن را مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در این باره به دست بیاورید.
آیا جوشکاری با گازco2 باید در فضای بسته و سوله انجام شود یا می توان در فضای باز هم مانند زمان نصب اسکلت ساختمان با این روش کار کرد
درود بر شما
از این نوع جوشکاری می توان برای نصب اسکلت ساختمان استفاده کرد.
سلام سیم جوش دستگاه co2 بدون گاز با دستگاه با گاز فرق میکنه؟
درود بر شما
خیر تفاوتی در سیم جوش co2 در نوع با گاز و بدون گاز وجود ندارد.
سلام خوب حالا این همه توضیح دادید یعنی دستگاه اروا شما درجه یک هست تولید خودتون هست یا چین مونتاژ هست عزیز دل این را هم توضیح میدادید خوب خوب که مونتاژ هست
یک مقدار توضیح بدید از مدارهای داخل دستگاه هم نمونه بگذارید مردم گمراه نشن چون گارانتی گذاشتید براش
درود بر شما
دوست عزیز برخی از محصولات آروا مانند اکثر اینورترها، برخی دریل ها و مینی فرز ها و… به صورت کامل تولید داخل بوده و اتفاقا کیفیت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل دارای گارانتی معتبر شرکت هستند.
آروا به هیچ عنوان قصد گمراه کردن همراهان خود را ندارد و با تلاش برای ارائه محصول با کیفیت و خدمات حرفه ای، هدفی غیر از موفقیت همراهان خود ندارد.
امیدواریم موفق باشید.
سلام آیا بادستگاه جوش co2هواخنک میتوان از گازco2 هم استفاده کرد
لطفا قیمت دستگاه co2 هوا خنک بفرمایید
سپاسگزارم شانصیری
درود بر شما
به صورت کلی دستگاه های جوش co2 یا هوا خنک می باشند یا آب خنک. این ۲ حالت ارتباطی به استفاده از گاز co2 ندارد.
برای اطلاع از قیمت محصولات آروا لطفا با شماره ۰۲۱۶۱۶۷۲ تماس بگیرید.
سلام. در دستگاهای بدون گاز لایه محافظ چگونه ایجاد میشود؟
درود بر شما
در جوشکاری هایی که از گاز استفاده نمی شود؛ لایه محافظ با گاز هایی که در هنگام آب شدن الکترود آزاد می شود تشکیل خواهد شد.
سلام،جوشکاریco2باسیم جوش توپودری مورد تاییدشما هست یانه؟
درود بر شما
پیشنهاد ما استفاده از سیم جوش co2 است و موردی که شما فرمودید را به علت نداشتن اطلاعات کافی تایید نمی کنیم.
سلام دستگاه CO2 بدون گاز بهتره یا همراه با گاز
درود بر شما
از نظر کاربرد این ۲ حالت تفاوتی ندارند. مزیتی که می توان در حالت بدون گاز در نظر گرفت سهولت در حمل و نقل دستگاه جوش است.
با سلام خسته نباشید من شغلم اگزوزسازی هست خواستم ببینم بجای استفاده از هوا کاربیت که خطرناکه میشه از دستگاه co2 بدون کپسول استفاده کنم ضخامت آهنی که استفاده میکنم دو میل هست.ممنون
درود بر شما
بله حتما می توانید استفاده کنید.
به صورت کلی برای جوشکاری اگزوز می توانید از جوشکاری co2 و جوشکاری آرگون استفاده کنید.
سلام خسته نباشید
نمایندگی درخواست کنم
درود بر شما
برای ثبت درخواست نمایندگی لطفا «اینجا» کلیک کنید.
ممنون از سایت فوق العادتون
درود بر شما
بسیار خوشحالیم که این مطلب برایتان مفید بوده است.
سلام. از co2 برای جوشکاری ستون دوبل ۱۴یا ۱۶ می ارزه استفاده کرد؟ هم کاهش هزینه برای مالک هم کاهش زمان برای هر دوطرف؟ ایا استاندارد و توجیح پذیر هست انجام این کار
درود بر شما
جوشکاری co2 باعث افزایش هزینه می شود نه کاهش آن به همین دلیل توجیح اقتصادی ندارد که برای جوشکاری ستون دوبل از این روش استفاده کرد.
سلام از جوش co2 برای اهنگری ساخت دروپنجره وکلا کاراهنگری میشه استفاده کرد یا نه
درود بر شما
جوشکاری CO2 یکی از پرکاربردین روش های جوشکاری است که دقیقا یکی از کاربرد های آن برای ساخت در و پنجره و کار های آهنگری می باشد.