انواع دستگاه جوش بدون الکترود، مانند سایر مدل های آن به منظور ایجاد اتصال بین دو قطعه فلزی یا غیر فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع دستگاه با مدل های معمولی بسیار متفاوت است و به جای الکترود از روش های متفاوتی برای اتصال استفاده می کند. به همین دلیل انواع مختلفی دارد که در این مطلب در مورد هر یک توضیحات لازم ارائه شده است.
برای آشنایی با انواع این دستگاه جوش بدون الکترود و همچنین دریافت اطلاعات مفیدی در مورد چگونگی نحوه استفاده از آن و نکات مهمی که هنگام خرید باید در نظر داشت باشید، متخصصان فنی آروا مطالبی را با تکیه بر دانش روز و استناد به استاندرهای جهانی گردآوری کرده اند که در اختیار شما قرار خواهد گرفت. از آنجا که هدف اصلی گروه آروا ارائه با کیفیت ترین محصولات است، معرفی دستگاه جوش بدون نیاز به الکترود نیز ضروری می نمود.
دستگاه جوش بدون الکترود چیست؟
همانطور که می دانید، دستگاه جوش مدل ها و انواع مختلفی دارد. این نوع ابزار دستگاهی است که بر خلاف انواع قدیمی آن به منظور اتصال فلزات، نیاز به الکترود ندارد و از فناوری های نوین مثل لیزر، امواج صوتی یا مغناطیسی برای جوش دادن آنها استفاده می کند. در این دستگاه نیز، جوشکاری هم به صورت ذوبی و هم به صورت جوشکاری غیر ذوبی یا همان جوشکاری جامد انجام می شود.
انواع دستگاه جوش بدون الکترود مزیت های بسیار دارند که موجب شده تا این گونه را به یکی از رایج ترین ابزارآلات صنعت جوشکاری بدل کرده و برای اتصال انواع فلزها از جمله آهن و فولاد به کار گرفته شود.
دستگاه جوش بدون الکترود چگونه کار می کند؟
سوالی که احتمالاً ذهن شما را درگیر کرده، این است که برای جوشکاری فلزات، چه چیزی جایگزین استفاده از الکترود یا سیم جوش شده است؟ به عبارت دیگر اینکه دستگاه جوش بدون الکترود چگونه کار می کند، سوال بسیاری از افراد است.
هر یک از دستگاه های جوشکاری بدون الکترود از فناوری های مختلف برای انجام این منظور، استفاده می کنند. یعنی با توجه به نوع جوشکاری شما، دستگاه آن نیز متاوت می شود و درنتیجه دستگاه جوش بدون الکترود بر اساس همان شیوه کار می کند.
به عنوان مثال یکی از روش های متداول جوشکاری بدون الکترود، جوشکاری با لیزر است که با دستگاه جوش لیزری انجام می شود. در حقیت این نوع جوش با دستگاه جوش جدید بدون الکترود انجام می شود. در ادامه، توضیحاتی در مورد جوشکاری با لیزر آورده شده است. شایان ذکر است این ابزار متداول ترین دستگاه جوش بدون الکترود محسوب می شود.
- تولید پرتو لیزر: یک دستگاه جوش لیزری این قابلیت را دارد که پرتو لیزر قوی تولید کند.
- تنظیم پرتو لیزر: پرتو لیزر به دقت روی نقطه یا خط جوش تابانده می شود.
- تولید حرارت: لیزر با وارد کردن انرژی زیاد به نقطه مورد نظر باعث ایجاد حرارت بسیار بالا و ذوب شدن فلز می شود.
- اتصال قطعات: فلزات ذوب شده به یکدیگر متصل می شوند.
- تبرید یا کاهش دمای سریع: حرارت تولید شده توسط اشعه لیزر به سرعت از بین می رود.
در جوشکاری با لیزر، این فرایند به دلیل سرعت و دقت بالا، معمولاً برای صنایع حساس و دقیق مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع دستگاه جوش بدون الکترود کدام است؟
بعد از اینکه دانستیم دستگاه جوش بدون الکترود چگونه کار می کند، با انواع این دستگاه آشنا می شویم. این نوع ابزار آلات بر اساس نوع انرژی که برای جوش استفاده می کنند، تقسیم بندی می شوند. به عنوان مثال اگر دستگاهی از اشعه لیزر برای جوش استفاده کند، به آن دستگاه جوش لیزری می گویند. به همین دلیل اگر با انواع جوش آشنا شویم، در حقیقت با گونه های مختلف این نوع دستگاه آشنا شده ایم. اما پیش از آن لازم است با جوشکاری بدون الکترود آشنا شویم.
بیشتر بخوانید: معرفی الکترود ۷۰۱۸
جوشکاری بدون الکترود
جوشکاری بدون الکترود به روشهایی اطلاق میشود که در آنها برای ایجاد اتصال فلزات از الکترودهای مصرفی یا غیرمصرفی استفاده نمی شود. این نوع جوشکاری ها شامل تکنیک هایی مانند جوشکاری با پرتو لیزر و پرتو الکترونی می شوند که در آن ها از پرتوهای انرژی بالا برای ذوب و اتصال فلزات استفاده می شود. در این روش ها، حرارت مورد نیاز از طریق تمرکز انرژی نوری یا الکترونی تامین می شود که دقت بالایی در اتصال فلزات فراهم می کند که معمولاً در صنایع پیشرفته ای مانند هوافضا و الکترونیک کاربرد دارند.
دستگاه جوشکاری ذوبی بدون الکترود
برخی از رایج ترین روش های جوشکاری ذوبی بدون الکترود به شرح زیر است:
- دستگاه جوشکاری با لیزر: در بخش قبل عملکرد این دستگاه بیان شد. استفاده از دستگاه جوش بدون الکترود لیزری بسیار متداول است.
- دستگاه جوش امواج مغناطیسی: در این نوع اتصال از امواج مغناطیسی برای ایجاد حرارت و اتصال فلزها به یکدیگر استفاده میکنند. این روش معمولاً در موارد خاص، مانند جوشکاری فلزات حساس به حرارت، مورد استفاده قرار میگیرد.
- دستگاه جوشکاری اکسی گاز یا پلاسما: یکی دیگر از انواع دستگاه جوش بدون الکترود، دستگاهی است که از پلاسما برای ایجاد اتصال استفاده می کند. در این روش، از نوعی گاز ویژه استفاده می شود و باعث ذوب شدن نقاط مورد نظر خواهد شد.
شیوه های ذکر شده باعث افزایش دقت، بالا رفتن سرعت و کاهش تأثیرات جانبی مانند ترک و انبساط حرارتی می شود.
دستگاه جوشکاری جامد بدون الکترود
- دستگاه جوشکاری اصطکاکی (Friction Welding): در این روش، دو قطعه فلزی با حرکت چرخشی نسبت به یکدیگر یا با اعمال فشار و حرکت افقی یکی به دیگری متصل میشوند. این فرآیند معمولاً برای اتصال فلزات با مشخصات مشابه استفاده میشود.
- دستگاه جوشکاری هیدروژنی (Hydrogen Welding): برای انجام این فرایند از هیدروژن به عنوان یک عامل فشار برای اتصال فلزات استفاده می کنند. این فرایند معمولاً برای تعمیرات لوله های فلزی به کار می رود و ابزار مورد نیز جزو دستگاه جوش بدون الکترود به حساب می آید.
- دستگاه جوشکاری اولتراسونیک (Ultrasonic Welding): این روش به این صورت است که از امواج فراصوت برای تولید ارتعاشات مکانیکی به منظور اتصال دو قطعه فلزی استفاده می شود.
- دستگاه جوشکاری انفجاری (Explosion Welding): این روش مبتنی بر دو رکن اساسی انفجار کنترل شده و ضربه زدن است که باعث می شود دو قطعه فلزی به هم متصل شوند. جالب است بدانید به هیچ عنوان در جوشکاری انفجاری از ذوب و انبساط کردن استفاده نمی کنند.
البته باید در نظر داشته باشید که انواع دیگر دستگاه جوش بدون نیاز به الکترود وجود دارد که هر کدام عملکرد متفاوتی دارند ولی از آنجا که استفاده از آن همانند سایر دستگاه ها متداول نیست از پرداختن به آن خودداری می کنیم.
با مشخصات و مزایای دستگاه جوش بدون الکترود آشنا شویم
بعد از آشنایی با انواع دستگاه جوش بدون الکترود به مشخصات آن می پردازیم. هر کدام از این دستگاه ها با توجه به عملکرد متفاوتی که دارند، دارای خصوصیات و ویژگی های خاص خود خواهند بود. به همین دلیل در این بخش ویژگی های کلی این نوع دستگاه جوش را مطرح می کنیم.
- آخرین فناوری جوشکاری با عملکرد سریع: در انواع دستگاه جوش بدون الکترود از جدیدترین و به روزترین فناوری ها استفاده شده که قدرت و عملکرد آن را بسیار ارتقاء داده است.
- قیمت مقرون به صرفه: با توجه به اینکه این ابزار دستگاه جوش بدون نیاز به الکترود و سیم جوش هستند، هزینه های جانبی را تا حد قابل توجهی کاهش می دهند که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.
- کیفیت و کارایی بالا در حین جوشکاری: خصوصیت و ویژگی اصلی دستگاه جوش بدون نیاز به الکترود، دقت بالای آن محسوب می شود و جوشکاری با آن بسیار دقیق انجام می شود.
- جلوگیری از آسیب به فلزات: به دلیل عدم استفاده از الکترود در این نوع ابزارآلات، کمترین صدمه و آسیب به فلزات اطارف محل جوش، وارد می شود.
- عدم تولید گازهای خطرناک: همانطور که می دانید هنگام جوشکاری با الکترود، گازهای ناسالمی تولید می شود. این مسئله در جوشکاری بدون نیاز به الکترود منتفی است و فعالیت سالمتری محسوب می شود.
- وزن سبک جهت جابه جایی راحت: دستگاه جوش کوچک این امکان را فراهم می کند که کاربران بتوانند آن را به سادگی حمل کنند. این خصوصیات باعث شده که دستگاه جوش بدون الکترود جدید، از محبوبیت خاصی بین کاربران برخوردار شود.
نکات ایمنی کار با دستگاه های جوش بدون الکترود چیست؟
پیش از استفاده از هر دستگاه و ابزاری، رعایت نکات ایمنی برای حفظ سلامت خود و اطرافیان و همچنین افزایش عمر دستگاه ضروری است. به همین دلیل هنگام استفاده از انواع دستگاه جوش بدون الکترود رعایت نکات زیر توصه می شود:
- حفظ ایمنی شخصی در حین انجام هر کاری بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین، استفاده از وسایل ایمنی از جمله دستکش ایمنی، عینک ایمنی، لباس کار و ماسک جوشکاری ضروری خواهد بود.
- قبل از شروع به کار، لازم است که وضعیت سالم بودن کابل دستگاه را بررسی کرده و در صورت لزوم تعمیر یا تعویض شود.
- در صورت عدم استفاده طولانی مدت از دستگاه، روکش ضدآب مورد نیاز است تا از خرابی و نقصان آن جلوگیری شود.
- هنگام حمل و نقل دستگاه جوش، توجه داشته باشید تا از ضربهها جلوگیری کنید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که انبرها با هم برخورد نداشته باشند.
- با توجه به شدت جریان دستگاه، انتخاب کابل با قطر، طول و سایز مناسب برای ورودی و خروجی آن امری حیاتی است.
- از آب به عنوان ماده خنککننده استفاده نشود؛ زیرا این کار میتواند باعث پاشیدن آب روی نقطه جوش شده و درنتیجه از استحکام آن کاسته شود.
چگونه انواع دستگاه جوش بدون الکترود را خریداری کنیم؟
اکنون که اطلاعات جامعی نسبت به این نوع دستگاه جوش کسب کرده اید، شاید بخواهید برای انجام جوشکاری یکی از انواع آن را خریداری کرده و استفاده کنید که با توجه به مزایای دستگاه جوش بدون الکترود قطعاً ایده خوبی است چرا که بدون اغراق بهترین دستگاه جوش را برای خود تهیه کرده اید.
توصیه کارشناسان آروا این است که پیش از خرید دستگاه جوش بدون الکترود به این فاکتورها توجه کنید:
- از آنجا که سطح امنیت دستگاه به منظور جلوگیری از خطرات در حین انجام عملیات جوشکاری، بسیار حائز اهمیت است، از ایمن بودن دستگاه و استانداردهای جهانی متداول اطمینان حاصل کنید.
- از موجود بودن لوازم جانبی ضروری دستگاه مطمئن شوید تا در صورت نیاز تعمیر دستگاه جوش شما به سهولت انجام شود. برای این امر بهتر است از دستگاهی استفاده کنید که همانند محصولات آروا بومی سازی شده باشند.
- در تولید انواع دستگاه جوش ضروری است که نکاتی رعایت شود به همین منظور داشتن نشان های استاندارد یک امر ضروری در حین خرید انواع دستگاه جوش بدون الکترود است. همانطور که مطلع هستید گروه صنعتی آروا در تنها تولیدکننده ای است که تمام استانداردهای جهانی را رعایت می کند. به همین دلیل شما برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مشاوران آروا تماس حاصل کنید.
- حتماً از نحوه نگهداری ابزار خود، به منظور بالا بردن طول عمر مفید آن اطلاعات کاملی دریافت کنید.
- از خدمات پس از فروش انواع این ابزارآلات مطلع شوید.
کلام آروا
بدون شک داشتن بهترین ابزارها در جهت پیشبرد کار و گرفتن بهترین نتیجه در کوتاه ترین زمان، یکی از اصول هر صنعتی است.
به همین دلیل خرید ابزارآلات با قیمت مناسب و کیفیت بالا، امری است که هر اهل فن و استادکاری باید در نظر داشته باشد. این مسئله شامل انواع دستگاه جوش نیز می شود. در این مقاله کارشناسان آروا تلاش کردند تا بهترین و جامع ترین پاسخ ها را به پرسش های احتمالی شما کاربران گرامی در زمینه انواع دستگاه جوش بدون الکترود ارائه دهند.
دانستیم دستگاه جوش بدون الکترود برای اتصالات خود از انرژی دیگری استفاده می کنند و بر اساس همین موضوع انواع مختلفی دارد. شما باید با توجه به نوع جوشکاری ای که در نظر دارید، دستگاه مناسب را انتخاب کرده و برای خرید آن حتماً از مشاوره اهل فن استفاده کنید.
از سوی دیگر در نظر داشته باشید که استفاده از این مدل دستگاه نیاز به تجربه و مهارت خاصی دارد. توصیه کارشناسان آروا این است که پیش از استفاده از انواع دستگاه جوش بدون الکترود، نحوه به کارگرفتن آن را کاملاً فراگیرید و در حین کار نیز تمام اصول ایمنی را رعایت کنید. استفاده از این نوع دستگاه ها به دلیل مزایای فراوانی دارد، انتخاب خوبی است نکات بیان شده را بهتر است مد نظر داشته باشید.
سلام آیا با این جوشها میتوان در جوشکاری معمولی و در لوله کشی گاز استفاده کرد
درود بر شما
این نوع جوشکاری هایی که در این مطلب معرفی شده همگی بدون استفاده از الکترود هستند اما برای لوله کشی گاز بهتر است از جوشکاری های با الکترود استفاده کرد. پیشنهاد میکنیم مقاله “جوشکاری لوله گاز” را مطالعه کنید.
سلام . شرکت ما برای خط تولید و جوشکاری سیت سوپاپ نیاز به دستگاه PTA یا جوشکاری پلاسما تحت گاز محافظ آرگون دارد .
لطفا در این خصوص راهنمایی کنید
درود بر شما
متاسفانه آروا دستگاه جوش پلاسما ندارد. برای خرید این نوع دستگاه لطفا به تامین کنندگان دیگر مراجعه کنید.
بسیار هم عالی و مفید کاربردی
امیدوارم که همیشه بتونم از مطالب شما بیشتر استفاده ببرم
ممنونم موفق باشید ❤️
درود بر شما
خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بوده است. برای بالا بردن اطلاعات خود در این حوزه پیشنهاد می کنیم دیگر مقالات منتشر شده در سایت آروا را مطالعه کنید.
بسیار عالی و کاربردی
عالی بود
درود بر شما
از شما همراه گرامی سپاس گزاریم.
خسته نباشید ،
بسیار رسا و مفید بود. ممنون از توضیحاتتون، اگر ممکنه مختصری از نحوه جوشکاری با لیزر ارائه کنید با سپاس
درود بر شما
خوشحالیم که برایتان مفید بوده. برای مطالعه مقاله جوشکاری لیزری کلیک کنید.
دستگاه جوش قدیمی باجدید تعویض میکنید ممنون
درود بر شما
بله طرح تعویض اینورتر آروا پابرجا است. لطفا برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
https://arvatools.com/طرح-تعویض-اینورتر/
سلام. مطالب به روز و مفیدی بود.
پرسشی داشتم؛ آیا چنین روشهای جدیدی میتواند جایگزین جوشکاری آرگون باشد!؟ یا بستگی به نوع فلز کار هم دارد؟
درود بر شما
از احساس رضایت شما خرسندیم.
به صورت کلی انتخاب روش جوشکاری به نوع فلز یا قطعه کار ارتباط دارد. علاوه بر این برخی از روش های جوشکاری برای اینکه جایگزین مثلا جوشکاری آرگون شوند به صرفه نیست و کیفیت لازم را ندارد.