به نظر می رسد قبل از آن که به انواع رولپلاک بپردازیم، لازم است ابتدا در مورد اینکه رولپلاک چیست کمی صحبت کنیم. رولپلاک، یک ابزار پلاستیکی یا فلزی است که برای نصب میخ یا پیچ در سطوح مختلف به کار می رود و مقاومت بالاتری در اتصالات ایجاد می کند. هنگامی که احتیاج به اتصالات قوی تر دارید که قرار است برای حفظ و نگهداری اجسام سنگین تر مورد کاربرد داشته باشند، کارشناسان آروا توصیه می کنند از رولپلاک با پیچ استفاده کنید.
به طور کلی متریال های مختلفی از جمله فلز، پلاستیک، و فیبر در ساخت رولپلاک استفاده می شود. این ابزار به دلیل تنوع در جنس و کاربردی که دارد، برای سطوح بتنی، فلزی، چوبی، و پلاستیکی به کار برده می شود.
نکته جالب در مورد این وسیله این است که اسم صحیح آن رولپلاگ است اما به صورت متداول از آن با نام رولپلاک یاد می شود و حتی برخی آن را به صورت رول پلاک می نویسند. ما دراین مطلب از واژه رولپلاک استفاده می کنیم که متداولتر است.
این وسیله بر اساس پارامترهای مختلفی از جمله:
- جنس
- سایز و اندازه
- مارک شرکت سازنده
- رنگ
- کاربرد
تقسیم می شود.
تاریخچه رولپلاک
در سال ۱۹۱۱، جان جوزف رالینگز اولین رولپلاک را با نام “رال پلاگ” اختراع کرد. او با توجه به چالش هایی که برای تعمیرات در موزه بریتانیا با آن مواجه شد، راه حلی برای اتصال لوازم الکتریکی به دیوارها ارائه داد.
جان، با ایده جدیدی که بر اساس انبساط پیچ بود، یک راه حل نوین برای اتصال پیچ به دیوارها عرضه کرد که نیازی به استفاده از چوب نداشت. این اختراع تبدیل به یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت ساختمانی شد و از آن پس رولپلاک به نام های مختلفی در بازار به فروش رسید.
انواع رولپلاک بر اساس جنس
رولپلاک ها از مواد مختلفی ساخته شده اند که هر یک بر اساس کاربرد خاص و محیط نصب خود، آلیاژهای خاصی دارند. انواع رولپلاک از نظر جنس به شرح زیر است:
- فیبری
- پلاستیکی
- آهنی
- استنلس استیل
- استیل
- مسی
- برنجی
- فولادی
- آلومینیومی
هر ماده بر اساس ویژگی ها و کارایی خود برای محیط ها و شرایط خاصی مناسب است. به علاوه، در تولید رولپلاک های پلاستیکی، از مواد مختلفی از جمله مواد بازیافتی و نو درجه دو و یک استفاده می شود، که هر یک کیفیت و ویژگی های متفاوتی دارند.
انواع رولپلاک بر اساس سایز و اندازه
وقتی به انتخاب رولپلاک فکر می کنید، حتماً به وزنی که باید تحمل کند و اندازه پیچ آن توجه کنید. در ایران، معمولاً رولپلاک ها را بر اساس ارتفاعشان می شناسند، مانند رولپلاک ۶ لبه دار که به ارتفاع ۶ سانتیمتر اشاره دارد. این اندازه ها بسته به نیازهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند، و می توانند در سایزهای مختلفی از کوچک تا بزرگ باشند.
همچنین، بعضی از رولپلاک ها بر اساس ارتفاع خاصی مانند بلند یا کوتاه شناخته می شوند. در ضمن، در مشخصه های رولپلاک ها باید به انواع قطر، طول، عرض، ارتفاع، و ضخامت آن ها توجه کرد، که بر اساس میلیمتر یا اینچ هستند.
نحوه اندازه گیری محل نصب انواع رولپلاک
در انتخاب و نصب رولپلاک، نکته مهم این است که بسته به محل نصب و نوع رولپلاک، ابعاد نصب مختلف می شود. برای اندازه گیری دقیق این ابعاد، استفاده از ابزار کولیس بهتر از خطکش است، به ویژه زمانی که دقت بالایی مورد نیاز است.
انواع مارک رولپلاک
شما می توانید در بازار محصولاتی با مارک ها و کیفیت های متفاوت پیدا کنید. انواع رولپلاک های وارداتی، به ویژه اروپایی و آمریکایی، به دلیل کیفیت بالا و استانداردهای کامل، معمولاً قیمت بیشتری دارند.
در ایران، محصولاتی مانند رولپلاک فیشر آلمانی و رولپلاک هفله با استقبال خوبی مواجه شده اند. این امر به این دلیل است که این محصولات از دقت و استانداردهای بالایی برخوردار هستند. همچنین، مارک های ایرانی نیز با کیفیت های متفاوت در بازار موجود است. در انتخاب و خرید، توصیه می شود که به کیفیت و استانداردهای محصول توجه کنید.
انواع رنگ رولپلاک
حتماً متوجه شده اید که انواع رولپلاک در رنگ های مختلف در بازار موجود است. اما واقعیت این است که رنگ در رولپلاک ها از نظر عملکرد، کاربرد چندانی ندارد و فقط از نظر زیبایی و تطابق با محیط انتخاب می شوند.
رنگ های مختلفی برای رولپلاک های پلاستیکی و فلزی وجود دارد. به عنوان مثال، سفید، قرمز، زرد، مشکی، و… البته در نظر داشته باشید که برای رنگ های خاص باید به صورت عمده سفارش خرید بدهید.
انواع رولپلاک بر اساس کاربرد
اکنون به مهمترین طبقه بندی انواع رولپلاک می پردازیم که بر اساس کاربردشان تقسیم شده اند.
رولپلاک ساده یا معمولی
همانطور که از اسم این محصول مشخص است در میان انواع رولپلاک این مدل ساده ترین نوع بوده و فاقد هر گونه شاخک و لبه است.
رولپلاک یونیورسال یا لبه دار
رولپلاک یونیورسال یا لبه دار بسیار شبیه نوع ساده آن است که البته نسبت به رولپلاک های معمولی تفاوت هایی نیز دارد. این نوع رولپلاک دارای یک لبه در اطراف خود بوده که پس از نصب روی محل نصب، به دیوار متصل می شود.
رولپلاک شاخک دار
رولپلاک شاخک دار با داشتن شاخک، مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به انواع رولپلاک های دیگر دارد. این وسیله برای آویزان کردن اجسام سنگین به دیوار مورد استفاده قرار می گیرد.
رولپلاک لبه دار شاخک دار
در میان انواع رولپلاک، این مدل نوع ویژه ای بوده که ترکیبی از خصوصیات رولپلاک لبه دار و شاخک دار است. درنتیجه دارای استحکام بیشتری نسبت به مدل های سنتی دارد.
رولپلاک کناف
زمانی که این نوع رولپلاک روی سطوحی مثل دیوار قرار داده می شود، فرم آن تغییر کرده و حالت چتری می گیرد. این ویژگی باعث افزایش قدرت اتصال آن می شود، درنتیجه، برای نصب وسایل سنگین به ویژه در سقف ها کارایی دارد.
رولپلاک سقفی یا پروانه ای
در میان انواع رولپلاک این مدل ظاهری متفاوت دارد. رولپلاک سقفی یا پروانه ای دارای دو بال روی بدنه است. این بال ها پس از نصب، به پشت سطح چسبیده و رولپلاک را در محل خود ثابت می کند. این مدل به دلیل کاربردی بودنش، برای نصب وسایلی مانند پنل های انواع لامپ ال ای دی، آینه، تابلو، و لوستر در دیوارهای توخالی استفاده می شود.
رولپلاک HUD
رولپلاک HUD نسبت به انواع رولپلاک قیمت بالاتری دارد و برای موارد خاص استفاده می شود. معمولاً زمانی کاربرد دارند که دریل هیلتی برای نسبت آن وجود داشته باشد.
تفاوت اصلی رولپلاک HUD با سایر رولپلاک ها در طراحی و مواد استفاده شده آن است. این رولپلاک به گونه ای طراحی شده تا زمانی که فشار زیادی به آن وارد می شود، مقاومت بیشتری نسبت به فشار داشته باشد.
با این حال، به دلیل هزینه بیشتر و کاربردهای خاص، این نوع رولپلاک معمولاً برای پروژه ها و کارهای حرفه ای استفاده می شود.
رولپلاک فیشر
این رولپلاک یک محصول با کیفیت پلاستیکی است که برای ساختارهای سنگی، بتنی و سیمانی طراحی شده است. هنگام نصب، باید یک سوراخ بزرگ تر نسبت به سایر انواع رولپلاک با انواع دریل تعبیه شود. پس از نصب، این محصول ابعادش افزایش می یابد. نام تجاری این محصول از شرکت سازنده اش، یعنی فیشر، برگرفته شده است.
رولپلاک انکر بولت
انکر بولت، رولپلاکی است که برای قطعات سنگین طراحی شده و می تواند تا ۲۰۰ کیلوگرم وزن را تحمل کند. هنگام استفاده، قسمت مخروطی آن به داخل کشیده می شود، که درنتیجه، فشار بیشتری به مواد داخل اعمال می کند.
رولپلاک فلزی
دیدیم که انواع روپلاک از جنس های متفاوتی ساخته شده اند. رولپلاک فلزی نیز از جنس فلز ساخته شده و برای نصب اشیاء سنگین و در دیوارهای قطور مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل به دلیل قابلیت تحمل وزن های بالا برای استفاده با پیچ های بزرگ توصیه می شود.
رولپلاک چکشی
رولپلاک چکشی دارای میخ فلزی یا پیچ خاصی است که همراه با آن عرضه می شود و با چکش درون آن جای می گیرد. میخ مخصوص آن سریع تر از انواع پیچ جا می افتد و برای نصب موارد مختلفی مانند پایه ها و پنل ها مناسب است. شما می توانید برای سفت کردن بیشتر آن از انواع پیچ گوشتی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید : پیچ گوشتی چیست
رولپلاک شیمیایی
رولپلاک شیمیایی یک ابزار پیشرفته برای نصب پیچ یا میلگرد در بتن است. این وسیله از چسب و رزین فوری تشکیل شده که سریع با هم ترکیب می شوند. این رولپلاک ها قابلیت تحمل وزن بالایی را در بتن ایجاد می کنند.
روش نصب رولپلاک شیمیایی:
- با استفاده از دریل، سوراخی با قطر بزرگ تر از قطر کپسول در بتن ایجاد کنید.
- گرد و غبار و ذرات موجود در سوراخ را پاک کنید.
- کپسول را در سوراخ قرار دهید.
- میلگرد یا پیچ را در سوراخ فرو کرده و کپسول را باز کنید.
- میلگرد را تنظیم کنید تا در محل مناسبی داخل بتن جا بگیرد و منتظر بمانید تا چسب رزین خشک شود.
با استفاده از این رولپلاک ها، می توان به راحتی و با دقت بالا، پروژه های ساختمانی و تاسیساتی را انجام داد. این رولپلاک ها در انواع مختلف از M8 تا M16 در بازار موجود است.
رولپلاک دیوار گچی
رولپلاک دیوار گچی نوعی اتصال کوچک و کارآمد برای نصب اشیاء در دیوارهای گچی است. این رولپلاک با قرار دادن آن در سوراخ گچ و پیچ کردن، استحکام و پایداری قابل قبولی روی سطح گچ به وجود می آورند.
این رولپلاک ها از انواع رولپلاک های خاصی هستند که به آسانی می توانند وسایلی مانند قفسه ها یا قاب های عکس را روی دیوار گچی نگهدارند. در بازار، انواع مختلفی از رولپلاک دیواری گچی وجود دارد که بسته به نیاز و وزن اشیاء مورد نظر، می توانید مناسب ترین آنها را انتخاب کنید.
استفاده درست از این رولپلاک ها بسیار مهم است تا نصبی پایدار و ایمن در دیوارهای گچی داشته باشید؛ زیرا همانطور که می دانید گچ بسیار شکننده است و اگر چیزی را مستقیماً به آن میخ یا پیچ کنید، ممکن است ترک بردارد یا بشکند.
روش نصب رولپلاک
روش نصب رولپلاک نیازمند ابزارهای خاص و دقت است. برای انجام این کار، ابتدا باید مواردی مانند وجود کابل برق یا لوله های آبی در پشت دیوار را بررسی کنید تا از ایمنی کار اطمینان حاصل کنید. سپس با استفاده از دریل برقی یا شارژی، با دقت سوراخ های لازم را در دیوار ایجاد کنید.
انتخاب مته و رولپلاک با اندازه های مناسب و تطابق با هم یکی از موارد حیاتی است. در انتها، باید رولپلاک را با دقت و با استفاده از ابزارهای مناسب محکم کرد و اطمینان حاصل کرد که به درستی در دیوار نصب شده است.
نکات نصب انواع رولپلاک
توجه داشته باشید که در نصب رولپلاک، چند مورد مهم وجود دارد که می تواند به کیفیت و ایمنی نصب کمک کند. پیش از نصب انواع رولپلاک حتماً به این موارد توجه کنید:
- تطابق با جنس دیوار: هر نوع دیوار (مانند بتون، آجر یا گچ) نیاز به رولپلاک مناسب دارد. انتخاب اشتباه ممکن است باعث ضعف بودن نصب آن شود.
- کیفیت رولپلاک: از انواع رولپلاک هایی با جنس مرغوب استفاده کنید. رولپلاک هایی که کیفیت بالاتری دارند می توانند وزن بیشتری تحمل کنند.
- پیچ و رولپلاک مناسب: ترکیب پیچ و رولپلاک بستگی به وزن جسمی که می خواهید آویزان کنید دارد. برای بارهای سنگین تر، پیچ های محکم تر و رولپلاک هایی با قدرت تحمل وزن بیشتر را انتخاب کنید.
- عمق سوراخ: در نظر داشته باشید که تعیین عمق دقیق سوراخ با استفاده از عمق سنج دریل یا رینگ اسپیسر ضروری است. عمق مناسب سوراخ می تواند از ایجاد ترک در دیوار جلوگیری کند.
- کاربرد ابزارهای مناسب: استفاده از دریل با قابلیت چکشی مناسب و انواع مته با کیفیت می تواند فرآیند نصب را سریع تر و کارآمدتر کند.
نکات مهم در خرید انواع رولپلاک
هنگام خرید انواع رولپلاک باید به چند نکته توجه کنید تا بتوانید مناسب ترین رولپلاک را انتخاب کنید. این نکات به شرح زیر هستند:
- انواع و ابعاد رولپلاک
- کاربردها
- تطابق با متریال دیوار
- تولیدکنندگان معتبر
- رنگ بندی
- کیفیت و تحمل
یک سوال مهم: خارج کردن رولپلاک از دیوار
ممکن است به هر دلیلی نیاز داشته باشید تا رولپلاک را از جایی که آن را نصب کردید، خارج کنید. این کار باید به شکلی انجام شود که به سطح آسیبی وارد نشود.
برای خارج کردن رولپلاک از دیوار، می توانید از انبردست یا دم باریک استفاده کنید. اگر با استفاده ازاین ابزارآلات نتوانستید آن را خارج کنید، می توانید با چکش ضربه ای به آن وارد کرده تا کمی از دیوار خارج شده و با کمک سایر ابزارآلات آن را خارج کنید.
کلام آروا:
دانستیم رولپلاک ها وسیله هایی کاربردی هستند که می توانند نصب وسایل را مختلف را روی سطوح متفاوت، مستحکم تر کنند.
نصب انواع رولپلاک با وسیله هایی مثل دریل بسیار آسان تر و دقیق تر می شود. شما برای تهیه انواع دریل های آروا و سایر ابزارآلاتی که هنگام نصب رولپلاک استفاده می شود، می توانید به نمایندگی های فروش مراجعه کنید یا با شرکت آروا تماس بگیرید.
بسیار کامل و عالی همراه با شکل.
ممنون
درود بر شما
خوشحالیم که این مقاله برایتان مفید بوده است و رضایت داشتید.
با آرزوی موفقیت برای شما