با استفاده از جوشکاری می توانیم فلزات مختلفی را به یکدیگر متصل کنیم. فلزات دارای آلیاژ ها و ضخامت های مختلفی هستند و برای جوش هر کدام روش ها مختلفی نیز وجود دارد. طلا و نقره، از فلزاتی هستند که در ساختن آن از جوشکاری استفاده می شود. جوشکاری طلا، جوشکاری نقره و به صورت کلی جوشکاری جواهرات یکی از روش هایی است که برای انجام دادن آن از دستگاه های مخصوص این کار استفاده می شود.
با توجه به اینکه طلا و دیگر جواهرات از ظرافت خاصی برخوردار هستند؛ برای جوش دادن آنها باید مهارت خاصی داشت و از تجهیزات مخصوص این کار استفاده کرد. در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که جوشکاری طلا و نقره چیست و برای انجام دادن آن باید چه روش ها و مراحلی را انجام داد.
جوشکاری جواهرات چیست و چگونه انجام می شود؟
طلا و نقره دو فلز پر کاربرد در جواهرسازی به حساب می آیند. جوشکاری فرایندی است که در ساخت جواهرات نیز کاربرد دارد. جوشکاری جواهر همیشه مورد توجه طراحان جواهرات قرار داشته است. برای انجام دادن این کار به بهترین روش، در سال های اخیر ابزار ها، دستگاه ها و روش های مدرنی به وجود آمده است. در ادامه ضمن معرفی جوش طلا و نقره درباره کاربرد ها، انواع دستگاه های جوش جواهرات، مزیت ها و موارد مهم دیگر صحبت خواهیم کرد. برای کسب اطلاعات جامع و کامل در زمینه جوشکاری طلا و جواهرات با آروا همراه باشید.
جوشکاری طلا و کاربرد های آن
طلا یک فلز گرانبها است که در موارد زینتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای استفاده از این فلز گرانبها باید برخی مراحل مانند ساخت و پرداخت انجام شود تا بتوان از آن در شکل ها و قالب های مختلفی استفاده کرد. یکی از روش های ساخت و پرداخت جوشکاری است. در واقع جوشکاری طلا یکی از مشاغلی است که بسیار کاربرد دارد و برای انجام دادن آن نیاز به مهارت و تخصص است. علاوه بر مهارت و تخصص در این زمینه نیاز به ابزار های مناسب نیز می باشد تا بتوان این فرایند را به خوبی و با کیفیت بالا انجام داد. در ادامه این مطلب درباره تمام زوایا و مواردی که در زمینه انجام عملیات جوش کاری طلا نیاز است بدانید را مطرح می کنیم.
کاربرد های جوش طلا و جواهرات
جوش طلا مانند دیگر روش های جوشکاری دارای کاربرد های مختلفی است. از این نوع جوشکاری در موارد گوناگون ساخت جواهرات استفاده می شود. مهمترین کاربرد جوشکاری طلا ۳ مورد زیر است که به آن اشاره می کنیم.
- ساخت جواهرات
- دندان پزشکی
- تعمیر یا جوش دادن طلاهای شکسته
انواع روش های جوش دادن و تعمیر طلا
تعمیر طلای نگین دار
نگین مخراج شده با پایه: برای این حالت، بهتر است به کارگاه طلاسازی مراجعه کرده و تکنسین متخصص این تعمیرات را انجام دهد.
نگین با چسب: می توانید از چسب های قوی و نازک برای چسباندن نگین به جا استفاده کنید. چسب های خاصی برای جواهرات در دسترس هستند که می توانید استفاده کنید.
تعمیر عمومی جواهرات:
تمیز کردن با اولتراسونیک: استفاده از دستگاه اولتراسونیک برای تمیز کردن جواهرات و زیرکننده های آلودگی موثر است.
آبکاری رادیوم: برای طلای سفید، انجام آبکاری رادیوم می تواند رنگ سفید براق را به دست آورد.
تعمیر انگشتر: با استفاده از جوش لیزری یا مشعل می توانید اندازه انگشتر را تغییر دهید.
اضافه کردن محافظ: اضافه کردن محافظ به داخل حلقه انگشتر می تواند اندازه آن را تغییر دهد.
تعمیر گردنبند: قفل یا بست گردنبند را می توانید تعمیر یا تعویض کنید.
تعمیر زنجیره پاره شده: با جوش لیزری می توانید زنجیره گردنبند را تعمیر کرده و به هم جوش دهید.
تعمیر گوشواره: عوض کردن قلاب گوشواره: می توانید قلاب گوشواره را تغییر داده و به شکل و طرح دلخواهتان تنظیم کنید.
تعمیر شاخک گوشواره: با استفاده از تکنیک های لحیم کاری یا جوش لیزری، شاخک گوشواره را تعمیر کنید.
تعمیر دست بند: بست دست بند را تعمیر یا تعویض کنید.
تعمیر جواهرات در دست بند: جواهرات موجود در دست بند را با جوش لیزری یا لحیم کاری تعمیر کنید.
این تکنیک ها تنها یک بخش از مواردی هستند که در تعمیر طلا و جواهرات می توانید استفاده کنید. همیشه بهتر است در موارد حساس و گرانبها به تکنسین متخصص مراجعه کنید تا از خسارت به جواهراتتان جلوگیری شود
جوشکاری نقره
نقره نیز مانند طلا فلز ظریف و گرانبها است. جوشکاری این فلز نیز مانند طلا باید با ظرافت خاصی انجام شود. برای انجام دادن فرایند جوشکاری نقره باید برخی از پارامتر ها مانند تنظیم درست مشعل جوش انجام شود تا بتوانیم جوشکاری فلزات گرانبها را با دقت و کیفیت هر چه بیشتر انجام دهیم. باید در نظر داشته باشیم که اگر میزان شعله زیاد باشد باعث سوزانده شدن فلز می شود و اگر کمتر از حد باشد جوش برقرار نمی شود. جوشکاری نقره یکی از روش هایی است که در جواهرسازی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و برای انجام دادن آن نیاز به دستگاه مخصوص این کار است. یکی از کاربرد های اصلی آن جوشکاری انگشتر نقره است.
نحوه انجام جوشکاری طلا و نقره
برای انجام جوشکاری طلا و نقره از روش جوشکاری تیگ استفاده می شود. در این روش گاز تنگستن و خنثی به کار برده می شود. با توجه به اینکه جوش تیگ یک روش پرکاربرد در صنایع مختلف است و جوش های بسیار مقاوم و ظریفی را به وجود می آورد؛ در جوشکاری جواهرات از این روش استفاده می شود.
در واقع با توجه به اینکه در این روش از گاز آرگون استفاده می شود به نام جوش آرگون نیز شناخته می شود. جوشکاری طلا و نقره به خاطر اینکه دارای ظرافت خاصی هستند باید با دقت بالا انجام شود و میزان شعله و گرمای مناسبی را باید به وجود بیاوریم. ذکر این نکته ضروری است که جوش فلزات گرانبها علاوه بر دستگاه جوش tig با دستگاه جوش لیزری، لمپرت و اسمیت نیز انجام می شود.
دستگاه جوشکاری جواهر
برای انجام جوشکاری طلا و جواهرات دستگاه های مختلفی وجود دارد که با کمک آنها می توانیم فلزات و جواهرات را جوش دهیم. این دستگاه ها شامل موارد زیر است. در ادامه هر کدام از آنها را به صورت کامل و همراه با مزیت هایی که دارند معرفی می نماییم.
- دستگاه جوش TIG
- دستگاه جوش لیزری
- دستگاه جوش لمپرت
- دستگاه جوش اسمیت
دستگاه جوش اسمیت در واقع یک سرپیک است که با روش جوشکاری گازی، جوش طلا را انجام می دهد.
جوشکاری طلا با روش TIG
دلیل اینکه در جوشکاری طلا از روش تیگ استفاده می شود به خاطر این است که این روش از جوشکاری به نسبت دیگر روش ها دارای مزیت های بیشتری است. برای انجام جوشکاری جواهرات با دستگاه جوش آرگون نیاز به تجهیزات و رعایت نکات ایمنی می باشد که هر کدام را توضیح می دهیم.
مزیت های جوش طلا با دستگاه جوش TIG
مهمترین مزیت های این روش از جوشکاری جواهرات موارد زیر است که به آنها اشاره می کنیم.
- امکان استفاده از جوشکاری TIG در مونتاژ
- امکان استفاده از جوشکاری تیگ در کنار ریخته گری
- استفاده از جوش TIG در تعمیرات و ساخت جواهرات
- ظرافت جوش تیگ در جوشکاری طلا
تجهیزات مورد نیاز برای جوشکاری TIG طلا و نقره
برای اینکه بتوانیم جوشکاری طلا و نقره را به شکلی مطلوب و ایده آل انجام دهیم؛ به تجهیزاتی نیاز داریم که این فرایند و عملیات را به شکلی مطلوب انجام دهد. همانطور که گفتیم جوش طلا و نقره یک فرایند حساس و ظریف است و نمی توان این روش را با جوشکاری فلزات دیگر مانند آلومینیوم مقایسه کرد.
بیشتر بخوانید : جوشکاری آلومینیوم
برخی موارد و پیش نیاز ها برای انجام دادن جوشکاری جواهرات به روش تیگ وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم.
- دستگاه جوشکاری
- مشعل جوشکاری
- الکترود
- گاز محافظ
نکات ایمنی هنگام جوشکاری TIG فلزات گران بها
جوشکاری طلا با روش تیگ یکی از حالت هایی است که در زمان استفاده از آن حرارت و پاشش مواد مذاب رخ می دهد. این اتفاق به صورت بالقوه خطر آفرین است و برای مراقبت از این خطرات باید نکات ایمنی را رعایت کنیم. با توجه به اینکه جوشکاری طلا با جوشکاری دیگر فلزات متفاوت است؛ نکات ایمنی مربوط به این روش نیز باید در نظر گرفته شود. در زیر به مهم ترین این موارد اشاره می کنیم.
- تهویه مناسب در مکان جوشکاری
- استفاده از دستکش ایمنی
- استفاده از عینک ایمنی و ماسک جوشکاری
جوشکاری طلا و جواهر با دستگاه جوش لیزری
همان گونه که می دانیم جوشکاری روشی است که با کمک انتقال گرما و حرارت بالا انجام می شود. در جوش لیزری طلا روش کار به این صورت است که حرارت از طریق لیزر به سطح کار و قطعه منتقل می شود. پس از انتقال گرما و حرارت قطعه کار شروع به ذوب شدن می کند و در واقع فرایند جوش به وجود می آید. در زمان استفاده از دستگاه جوش لیزری طلا باید به حداکثر توان و فرکانس توجه داشته باشیم تا به خوبی فرایند ذوب شدن ایجاد شود.
بیشتر بخوانید : جوش لیزر
مزیت جوشکاری جواهر با دستگاه جوش لیزری
از جمله مهمترین مزیت های استفاده از دستگاه جوش لیزری در جوش جواهرات می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- کمترین اثر باقی مانده روی قطعه
- جوشکاری های ریز و ظریف
- جوشکاری انواع فلزات گرانبها
نحوه نگهداری و محافظت از دستگاه جوش لیزری طلا
دستگاه جوش لیزری مانند دیگر دستگاه های جوشکاری نیاز به مراقبت و نگهداری دارد. دلیل این کار برای این است که دستگاه کارایی خوبی داشته باشد و طول عمر بیشتری پیدا کند. از مهم ترین موارد مراقبت ها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد.
- دستگاه را به صورت مرتب تمیز کنیم.
- از آب تصفیه شده و مقطر برای پر کردن مخزن آن استفاده کنیم.
- لنز محافظ را با الکل اتیلیک و پارچه های بدون گرد و غبار تمیز کنیم.
- پس از پایان کار دستگاه را خاموش کنیم.
جوشکاری طلا با لمپرت
در زمینه جوشکاری طلا پیشرفت های بسیاری صورت گرفته که حاصل آن ساخت دستگاه های مختلف برای جوشکاری جواهرات است. یکی از این دستگاه ها، دستگاه جوش لمپرت است. با این دستگاه با سرعت و دقت بالایی می توان جوشکاری طلا را انجام داد. با کمک این دستگاه می توان صرفه جویی زیادی در وقت داشت. تمامی دستگاه ها در این جهت ساخته شده اند که بتوان عملیات های جوشکاری را با قدرت و دقت بیشتری انجام داد؛ تا بتوانیم در انرژی نیز صرفه جویی کنیم.
جوشکاری طلا با اسمیت
جوشکاری طلا با اسمیت یا همان جوشکاری سرپیک اسمیت یکی از روش های جوشکاری طلا است که با کمک سریپک و ترکیب جریان گاز اکسیژن و گازهایی مانند پرسی، بوتان یا استیلن انجام می شود. با کمک این روش و استفاده از سرپیک می توان فلزات نازک و ظریف را جوش کاری کرد. برای جوشکاری اسمیت انواع مختلف نازل ها وجود دارد و با کمک آنها می توانیم میزان شعله و گاز مورد نظر برای ذوب جواهرات از جمله طلا را تنظیم کنیم. یکی از مزیت های جوشکاری طلا و جواهرات با این روش این است که به صورت دقیق می توان نقطه زنی کرد. برای انجام این روش نیاز به مهارت و دقت بالایی است.
توابع پالسر برای جوش طلا
دستگاه های جوشکاری طلا تابع برخی از فاکتور ها هستند که اصطلاحا به آن توابع پالسر گفته می شود. در واقع توابع پالسر برای جوش طلا سه کار مهم را انجام می دهد که در ادامه به این موارد اشاره می کنیم.
- تنظیم پالس ها در ثانیه: این کار باعث می شود که بتوانیم عمق جوش را کنترل کنیم و یک جوش با کیفیت در اختیار داشته باشیم.
- تنظیم آمپراژ: با این کار می توانیم حداکثر دما را تنظیم و کنترل کنیم.
- تنظیم درصد آمپراژ پس زمینه: این کار میزان درصد اوج آمپراژ را تنظیم می کند.
بیشتر بخوانید: پالس جوشکاری چیست
تفاوت جوشکاری طلا با لحیم کاری طلا
میان لحیم کاری و جوشکاری تفاوت هایی وجود دارد که در این بخش به این تفاوت ها می پردازیم. همانطور که می دانیم لحیم کاری متصل کردن دو فلز به یکدیگر با کمک و استفاده از یک آلیاژ جانبی است. اما در جوشکاری از شعله و الکترود برای اتصال دادن استفاده می شود. در لحیم کاری انتقال حرارت از نوک هویه به قطعه منتقل می شود و برای اتصال از یک قطعه دیگر استفاده می شود. اما در جوشکاری طلا و جواهر از دستگاه های جوشکاری مانند TIG استفاده می شود که علاوه بر آن نیاز به گاز آرگون نیز می باشد.
کلام آروا
در این مقاله درباره جوشکاری جواهرات و اینکه چگونه انجام می شود؛ صحبت کردیم. تمام مواردی که در این زمینه لازم بود را مطرح کردیم. جوشکاری طلا و نقره را کامل معرفی و کاربرد هر کدام را گفتیم. نکته مهم این است که جواهرات بسیار ظریف هستند و برای جوشکاری آنها نیاز به تکنیک و مهارت می باشد. همچنین در این مقاله به معرفی انواع دستگاه ها و روش های جوشکاری طلا اشاره کردیم و به صورت کامل و جامع به جوش فلزات گرانبها پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره های رایگان می توانید با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید.
با سلام
جوشکاری لمپرت را توضیح نداده اید.
حد اقل بفرمایید چیزی مثل Tig است یا جور دیگری است.
درود بر شما
توضیحات این روش را در آپدیت بعدی مقاله برایتان بارگذاری می کنیم.
این روش شباهت هایی به روش تیگ دارد اما در کل روش متفاوتی می باشد.