فرز مینیاتوری چیست

برای کاری های ظریف و حکاکی روی متریال و سطوح مختلف نیاز به مهارت و دقت بالایی داریم. برای انجام دادن کارها به بهترین شکل ممکن، نیاز به یک ابزار مناسب به نام فرز مینیاتوری داریم تا بتوانیم با سرعت و کیفیت بالا کارهایی مانند حکاکی، زنگ زدایی، صیقل دادن، برشکاری و موارد مشابه را انجام دهیم. اما فرز مینیاتوری چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه فرز مینیاتوری (فرز حکاکی) از خانواده فرز ها محسوب می شود و از آن می توان در موارد مختلفی استفاده کرد. این ابزار حرفه ای طرفداران بسیاری دارد و قابلیت این را دارد که با کمک آن روی متریال های مختلف و سطوح متفاوت کارهای مختلفی چون معرق کاری، منبت کاری، سنباده زنی و … را انجام داد. فرز مینیاتوری دارای ابعادی کوچک به نسبت دیگر فرز ها است و وزن سبک و فابل حملی دارد. به فرز مینیاتوری، فرز حکاکی نیز گفته گفته می شود.

با توجه به اینکه از فرز و به خصوص نوع مینیاتوری آن در مشاغل و صنایع مختلفی استفاده می شود نیاز است تا در خصوص آن به شناخت و اطلاعات کاملی دست یابیم. در این مقاله به صورت جامع و کامل فرز مینیاتوری چیست را مورد بررسی قرار می دهیم و هر آنچه در این زمینه نیاز به دانستن آن دارید را مطرح می کنیم.

فرز مینیاتوری چیست؟

فرز مینیاتوری حکاکی چیست

فرز مینیاتوری یا حکاکی یکی از انواع ابزارها است که دارای قسمت های مختلفی از جمله موتور است که با کمک توان و قدرت موتور می توانیم با سرعت مورد نظر کارهایی مانند حکاکی، ساب زنی و … را انجام دهیم. این دستگاه دارای ابعاد کوچکی است و به همین دلیل به نام فرز مینیاتوری شناخته می شود. سرعت و قدرت موتور از جمله مواردی هستند که روی مکانیزم کاری این ابزار تاثیر می گذارند.

همانطور که گفتیم فرز مینیاتوری از خانوداه فرز ها است و به خاطر ظرافتی که دارد از آن در ظریف کاری ها و کارهای هنری مانند ساخت ماکت، محصولات چوبی دکوراتیو و … استفاده می شود. این ابزار در ظاهر شباهت زیادی با فرز انگشتی دارد. مکانیزم کار آن نیز به این صورت است که پس از انتقال انرژی از طریق منبع تغذیه به موتور آن، نیروی به وجود آمده تبدیل به انرژی چرخشی شده و به کولت منتقل می شود و کولت نیز قطعه را شروع به چرخاندن می کند.

کاربرد فرز مینیاتوری چیست

کاربرد فرز مینیاتوری

تمامی ابزار ها جهت انجام موارد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. فرز مینیاتوری یا فرز حکاکی یک ابزار حرفه ای است که از آن می توانیم در موارد و صنایع مختلفی استفاده کنیم و دارای کاربرد گسترده ای است. از این ابزار می توانیم برای انجام دادن کارهایی مانند صیقل دادن، حکاکی، زنگ زدایی، برش قطعات و سوراخکاری ظریف استفاده کرد. برای انجام این کارها باید دستگاه فرز مینیاتوری در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم در مشاغل و صنایع مختلف استفاده کنیم. از جمله مهم ترین کاربرد فرز مینیاتوری در صنایع زیر است.

  • مجسمه سازی
  • طلا سازی
  • دندان پزشکی
  • صنایع الکتریکی

حکاکی روی چوب با فرز مینیاتوری

حکاکی با فرز مینیاتوری

حکاکی (منبت کاری و معرق کاری) یکی از کارهایی است که با کمک فرز مینیاتوری می توانیم با دقت و کیفیت بالایی انجام دهیم. با توجه به اینکه در صنایع چوبی از این ابزار به وفور استفاده می شود و یکی از کارهای ظریف و هنری، حکاکی روی چوب است؛ برای اینکه بتوانبم از این ابزار حرفه ای استفاده کنیم باید نوع مته مناسب با این کار را انتخاب کنیم تا بتوانیم به بهترین شکل ممکن روی چوب کار حکاکی انجام دهیم. مته را با کمک ابزار گیر مته که به کولت نصب می شود نگه می داریم و با حرکت کولت ابزار گیر مته نیز شروع به چرخیدن می کند؛ بنابراین حکاکی با فرز مینیاتوری به این صورت انجام می شود.

انواع فرز مینیاتوری

دستگاه فرز مینیاتوری دارای انواع مختلفی است که بر اساس منبه تغذیه دسته بندی می شود. منبع تغذیه در فرز مینیاتوری شامل موارد مختلفی مانند برقی، شارژی و پدالی است که هر کدام از این ها کاربرد متفاوتی دارند. برای درک هرچه بهتر از انواع فرز مینیاتوری در ادامه هر کدام را توضیح می دهیم.

فرز مینیاتوری برقی

یکی از انواع پر کاربرد و قدرتمند انواع فرز مینیاتوری نوع برقی آن است که با برق مستقیم کار می کند. جریان برق از طریق کابل به داخل موتور این ابزار هدایت می شود و سپس طی فرایندی تبدیل انرژی صورت می پذیرد.

فرز مینیاتوری برقی

فرز مینیاتوری شارژی

این نوع از فرز مینیاتوری با کمک انرژی برق ذخیره شده در باتری کار می کند و از آن می توان در مواردی که به برق مستتقیم دسترسی نداریم استفاده کنیم.

فرز مینیاتوری شارژی

فرز مینیاتوری پدالی

یکی دیکر از انواع فرز مینیاتوری نوع پدالی آن است که با کمک آن می توانیم کارهای ظریفی را انجام دهیم. این نوع دستگاه با کمک یک سوییچ که شبیه پدال است کار می کند و قدرت و سرعت آن مانند نوع برقی می باشد.

فرز مینیاتوری پدالی

انواع و کاربرد سری های فرز مینیاتوری

در تعریف اینکه فرز مینیاتوری چیست توضیح دادیم که از آن در مشاغل و صنایع مختلف جهت کارهایی مانند حکاکی، برشکاری، صیقل دادن و … استفاده می شود. نکته مهم این است که برای انجام دادن هر کدام از این کارها نیاز به سری یا مته مناسب داریم؛ به همین خاطر فرز مینیاتوری را می توان بر اساس سری آنها تقسیم بندی کرد. در ادامه این مطلب هر کدام از این سری ها را معرفی کرده و کاری که انجام می دهد را بیان می کنیم.

برشکاری با فرز مینیاتوری

  • سری چوب: با استفاده از این سری ها که شکل مته دارند و نوک تیز هستند می توانیم روی انواع چوب ها کارهای مربوط به معرق کاری، منبت کاری و حکاکی را انجام دهیم.
  • سری فرم دهی: برای فرم دهی چوب و ساخت محصولات دکوراتیو از این سری استفاده می شود و شکلی که می خواهیم را با کمک آن به وجود می آوریم. این مدل از سری ها دارای شکل های خرطومی، کروی و استوانه ای هستند.
  • سری سنباده زنی: با استفاده از این نوع از سری می توان روی سطوح چوبی و برخی از فلزات کارهای مربوط به سنباده زنی و پولیش کاری را جهت پرداخت و رنگ آمیزی آماده کنیم. این سری ها دارای شکل های مختلفی مانند سری فرچه ای و کاسه ای هستند که آلودگی ها را از روی سطوح پاک می کنند.
  • سری برشکاری: این نوع از سری ها شبیه صفحه سنگ فرز هستند؛ اما در مقیاس کوچک تر از آنها. با کمک این سری ها برخی از فلزات در ضخامت کم و همچنین چوب را می توانیم برش دهیم.
  • سری سنگ زنی: از سری های سنگ زنی برای لایه برداری و همچنین حکاکی روی سنگ ها استفاده می شود.
  • سری سوراخکاری: یکی دیگر از انواع سری ها، مدل سوراخکاری آن است که با کمک آن می توانیم مانند دریل روی سطوح چوبی کارهای مربوط به سوراخکاری را انجام دهیم.

توپی یا سری سنباده کاری فرز مینیاتوری چیست؟

کاربرد فرز مینیاتوری

یکی از کارهای اصلی در زمان کار با دستگاه فرز مینیاتوری (فرز حکاکی) پرداخت روی سطوح مختلف است که اصطلاحا به آن سنباده زنی گفته می شود. با توجه به اینکه سنباده زنی یکی از کارهای مهم و حساس است برای این کار، سری هایی ساخته شده است که به آن توپی سنباده کاری گفته می شود و دارای مدل ها و اندازه های مختلفی هستند که با کمک آنها می توانیم کارهای مربوط به سنباده زنی را با سرعت و کیفیت بالایی انجام دهیم.

اجزاء فرز مینیاتوری یا فرز حکاکی

دستگاه فرز مینیاتوری (فرز حکاکی) از قسمت هایی تشکیل شده است که با قرار گرفتن در کنار یکدیکر ساختمان اصلی این ابزار را به وجود می آورند. هر کدام از این قسمت ها وظایفی دارند و در نهایت با انجام وضایف هر بخش دستگاه شروع به کار می کند. برای شناخت هرچه بهتر از اینکه فرز مینیاتوری چیست اجزاء این ابزار را معرفی و هر کدام را توضیح می دهیم.

کولت:

یکی از قسمت های اصلی در فرز مینیاتوری حکاکی است که همانند سه نظام عمل می کند. با کمک این قطعه می توانیم انواع سری ها را محکم نگه داشته و با کمک آن کارهای مربوط به حکاکی، منبت کاری و … را انجام دهیم.

موتور فرز مینیاتوری (آرمیچر – بالشتک):

موتور بخش مهمی در فرز مینیاتوری است که از دو قسمت آرمیچر و بالشتک تشکیل شده است. آرمیچر نیروی چرخشی را به کولت منتقل می کند و باعث چرخش قطعه می گردد. موتور فرز مینیاتوری در قدرت دستگاه بسیار موثر است و توان آن را مشخص می کند.

بدنه:

بدنه فرز مینیاتوری بخشی است که تمام اجزا های داخلی از جمله موتور را در خود نگه می دارد و در واقع ساختار اصلی دستگاه را تشکیل می دهد.

اهمیت قطر کولت در فرز مینیاتوری

کولت قسمتی است که اصطلاحا به آن ابزار گیر نیز گفته می شود و با توجه به شکلی که دارد می توانیم انواع سری ها را داخل آن قرار دهیم. اما نکته مهم این است منظور از قطر کولت در فرز مینیاتوری چیست و سایز کولت چه کاربردی دارد؟ در مواقعی ممکن است که بخواهیم از مته هایی با قطر های مختلف استفاده کنیم که در این صورت می توانیم از کولت های یدکی استفاده کنیم که این قابلیت را داشته باشند تا قطر مورد نظر سری یا مته را در خود نگه دارند. در واقع منظور ما از سایز کولت میزان شعاعی است که کولت دارد.

نحوه کار با فرز مینیاتوری (فرز حکاکی)

نحوه کار با فرز مینیاتوری

یکی از موارد مهم در خصوص فرز مینیاتوری نحوه کار کردن با این ابزار است. برای استفاده از این ابزار ابتدا باید سری مناسب و مدنظر خود را انتخاب و روی کولت این ابزار محکم کنیم. پس از این کار فرز را در دستان گرفته و ابزار را روشن می کنیم. برای انجام دادن فرایند های مورد نظر باید دستگاه فرز مینیاتوری را متناسب با نوع متریال و سطوحی که روی آن قصد انجام کارهایی نظیر ساب زنی و حکاکی را داریم حرکت دهیم.

تفاوت فرز مینیاتوری با فرز انگشتی

فرز انگشتی و فرز مینیاتوری ابزار هایی هستند که به یکدیگر شباهت زیادی دارند و موارد استفاده از آنها نیز تا حدودی شبیه به یکدیگر است. اما این دو ابزار در کل با یکدیگر تفاوت هایی دارند. اولین و اصلی ترین تفاوت میان این دو ابزار مربوط به قدرت موتور آنها است که موتور فرز انگشتی دارای قدرت بیشتری به نسبت فرز مینیاتوری است. موتور تاثیر مستقیمی روی سرعت چرخش دارد و با توجه به قدرت موتور، فرز انگشتی از سرعت بی باری بیشتری برخوردار است.

وزن و ابعاد فرز مینیاتوری به نسبت انگشتی کمتر است که حمل و نقل کار را آسان می کند. یکی دیگر از مهم ترین تفاوت ها میان این دو ابزار، کاربرد استفاده از آنها است که فرز مینیاتوری به خاطر ظرافت بالایی که در طراحی آن وجود دارد می توان از آن در کارهای حساس مانند دندانپزشکی، حکاکی روی متریال های مختلف و … استفاده کرد.

ذکر این نکته مهم است که هیچ کدام به نسبت دیگری دارای برتری نیستند و مهم است که با توجه به نوع کاری که قصد انجام آن را داریم دستگاه مورد نظر خورد را انتخاب کنیم.

نکات ایمنی کار با فرز مینیاتوری

کاربرد سری های فرز مینیاتوری

رعایت نکات ایمنی مهم ترین کاری است که باید در حین استفاده از ابزار آلات در نظر بگیریم. نکات ایمنی شامل دو مرحله فردی و مربوط به دستگاه می شود. در خصوص رعایت نکات ایمنی فردی باید از وسایل ایمنی مانند عینک محافظ، دستکش ایمنی، ماسک و… استفاده کنیم تا در برابر ذرات گرد و غبار از چشم و ریه ها محافظت کنیم.

نکات ایمنی مربوط به دستگاه شامل موارد زیر است:

  • زمان استفاده و مدت زمانی که از دستگاه فرز مینیاتوری (فرز حکاکی) استفاده می کنیم مهم است و نباید بیش از حد دستگاه را روشن نگه داشت و با آن کار کرد.
  • نباید فشار زیادی به دستگاه وارد نکنیم.
  • نباید در هوای بارانی و مرطوب از دستگاه فرز مینیاتوری استفاده کنیم.
  • باید از مته ها و سری های مناسب با نوع مواد و متریال استفاده کنیم.
  • تمیز کاری ابزار پس از استفاده یکی از کارهایی است که همیشه باید آن را انجام دهیم.

رعایت این نکات باعث می شود تا دستگاه طول عمر بیشتری داشته باشد و بتوانیم همیشه با کیفیت بیشتری با آن کار کنیم.

کلام آروا

در این مطلب ضمن توضیح اینکه فرز مینیاتوری چیست، انواع این ابزار و کاربرد های آن را توضیح دادیم و گفتیم که از این ابزار به چه صورت می توانیم استفاده کنیم و نحوه کار با آن چکونه است. فرز مینیاتوری حکاکی یک ابزار مناسب و کارآمد است که با استفاده از آن می توانیم کارهای خود را به خوبی انجام دهیم و موفقیت در شغل خود را تجربه کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره های رایگان در خصوص فرز مینیاتوری (فرز حکاکی) می توانید با متخصصان آروا تماس حاصل نمایید و سوالات خود را در این زمینه مطرح نمایید.

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *