دریل کاری روی سرامیک و کاشی

دریل کاری روی سرامیک و کاشی یکی از کارهایی است که نیازمند دقت بسیار زیادی است چرا که در این محصولات به علت وجود لعاب‌ها و لایه‌های ترد و شکننده امکان و احتمال شکستن بسیار بالا است اما با رعایت کردن نکات و قواعد لازم می‌توان این کار را بدون ایجاد خسارت و به بهترین شکل انجام داد.

پس از اتمام کاشی کاری، حفاری کاشی برای نصب لوازم جانبی حمام، قفسه ها یا سایر اتصالات، یکی از دغدغه‌های اصلی صاحبان ساختمان است. در این مقاله، گام به گام نحوه سوراخ کردن کاشی را ارائه می‌دهیم. به گونه‌ای که بدون ترک خوردن کاشی‌ها بتوانید لوازم جانبی خود را نصب کنید.

ابزار های لازم برای دریل کاری روی سرامیک و کاشی

قبل از اینکه حتی به فکر حفاری در کاشی‌های تازه نصب شده خود باشید، مطمئن شوید که دقیقاً می‌دانید؛ قرار است روی چه نوع کاشی‌های حفاری کنید. کاشی‌های چینی و سنگ های طبیعی بسیار سخت تر از کاشی و سرامیک‌های معمولی هستند. به این معنی که شما مجبور هستید کمی بیشتر تلاش کنید تا حفاری را به طور کامل انجام دهید. همچنین برای دریل کاری روی سرامیک و کاشی به یک مته نیاز دارید که برای نفوذ به لعاب سخت و مواد بدنه ظروف چینی طراحی شده باشد.

ناگفته نماند که هنگام انجام این کار به خرید دریل و کار با آن نیاز است، اما مهمترین عنصر در حفر کاشی خود مته است. هرگز نباید از مته قدیمی یا فرسوده استفاده کنید. آنها به اندازه نمونه های جدید کارآمد نیستند. اگر از یک مته قدیمی استفاده کنید، احتمال عملکرد مطلوب آن کمتر است و در هنگام حفاری ممکن است به سطح کاشی آسیب برساند.

همچنین بهتر است قبل از حفر کاشی، وسایل ایمنی مرتبط با آن را خریداری کنید. مانند عینک ایمنی و ماسک که در مقابل گرد و غبار ناشی از حفاری، از چشم، بینی و دهان شما محافظت کند. همچنین استفاده از دستکش ایمنی هم ضروری است، زیرا پوست برخی افراد در مقابل گرده‌های کاشی حساس است.

دریل کاری روی سرامیک

آشنایی با دریل مناسب برای سوراخکاری کاشی و سرامیک

انتخاب دریل مناسب نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت و ایمنی سوراخکاری روی کاشی دارد. دریل‌هایی که دارای قابلیت تنظیم سرعت (Speed Control) هستند، این امکان را می‌دهند که ابتدا با سرعت پایین شروع کرده و سپس به‌آرامی سرعت را افزایش دهید؛ کاری که برای عبور از لعاب سطحی کاشی بسیار مهم است. همچنین استفاده از دریل‌هایی که قابلیت تنظیم گشتاور (Torque Setting) دارند، کمک می‌کند فشار بیش از حد به سطح وارد نشود. لازم به یادآوری است که هرگز نباید از حالت چکشی دریل برای سوراخکاری کاشی استفاده کرد، زیرا لرزش شدید این حالت می‌تواند منجر به ترک‌خوردگی یا شکستن کامل کاشی شود.

توجه به ضخامت کاشی و زیرساخت‌های پشت دیوار

پیش از شروع سوراخکاری، باید حتماً به ضخامت کاشی توجه شود. کاشی‌های ضخیم‌تر نیاز به مته‌های قوی‌تر و زمان بیشتر برای نفوذ دارند، در حالی که کاشی‌های نازک‌تر بسیار حساس‌تر بوده و نیاز به فشار کنترل‌شده دارند. همچنین توجه به پشت دیوار نیز حیاتی است؛ چون ممکن است در پشت کاشی، لوله‌های آب، گاز یا سیم‌های برق قرار داشته باشد. پیشنهاد می‌شود از دستگاه‌های تشخیص لوله و کابل استفاده کنید یا با ضربه‌ی آرام روی دیوار، صداهای توخالی یا پر را تشخیص دهید. این مرحله نه‌تنها از آسیب‌های جدی به تأسیسات ساختمان جلوگیری می‌کند، بلکه امنیت شما را نیز حفظ می‌نماید.

سوراخکاری روی سرامیک و کاشی

کاشی یکی از متداول‌ترین موارد مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی است. اغلب دیوارها و کف جاهایی مانند حمام‌ها، آشپزخانه‌ها و راهروها با کاشی و سرامیک پوشانده شده است. شکننده بودن این ماده از نکات مهم آن است و هنگام قطع آینه یا قفسه روی کاشی با مشکل تقسیم روبرو شده‌اند. بنابراین، برای ایجاد سوراخ شسته و رفته و آسیب رساندن به پوشش، باید بدانید که چگونه کاشی را به درستی سوراخ کنید.

مرحله اول سوراخکاری روی سرامیک و کاشی: انتخاب مته مناسب

همانطور که قبلاً ذکر شد، دریل کاری روی سرامیک و کاشی به یک مته مخصوص نیاز دارد. مته‌های معمولی یا حتی سنگ‌تراش به راحتی کار نمی‌کنند، زیرا آنها به اندازه کافی قوی نیستند تا بتوانند به سطح سخت کاشی نفوذ کنند. در عوض، شما باید مته‌هایی با نوک کاربیدی یا نوک الماس را انتخاب کنید. مته الماسه پرهزینه تر هستند اما در برابر سختی‌های حفاری حتی در سخت ترین سطوح کاشی نیز نفوذ خواهد کرد.

اما مته سنگ تراشی با نوک کاربیدی متداول ترین نوع مته‌ها به هنگام کار بر روی سرامیک و کاشی هستند. آنها در عین حال که کاملا در حفاری سرامیک مفید واقع می‌شوند، اما در مقابل با سفال‌های چینی ناکارآمدند. موادی که سختی آن از سرامیک بیشتر باشد، مثل سفال‌های چینی، بهتر است با همان مته‌های الماسی حفاری شوند.

مرحله دوم سوراخکاری روی سرامیک و کاشی: ثابت کردن مته در محل سوراخکاری

هر کسی که قبلاً دریل کاری روی سرامیک و کاشی را تجربه کرده باشد، می‌داند که لعاب سطح باعث می‌شود هنگام شروع کار، ثابت ماندن مته بر روی سطح کار مشکل شود. شما نیاز دارید تا مته به سطح کاشی بچسبد و از آن جدا نشود. برای اینکار یک نوار چسب کاغذی بر روی محل مورد نظر خود بچسبانید و با اندازه‌گیری درست، محلی که می‌خواهید حفاری کنید را بر روی نوار کاغذی با x نشانه گذاری کنید. چنین چیزی به شما کمک خواهد کرد که به هنگام شروع اولیه کار، مته بر روی سطح کاشی نلغزد.

ممکن است بخواهید بر روی سطح کاشی چند سوراخ ایجاد کنید که همه‌ی آنها هم‌اندازه باشد. برای اینکار می‌توانید یک تکه چوب را با اندازه دلخواه سوراخ کنید و از آن به عنوان راهنمایی برای در آوردن اندازه دقیق، استفاده کنید. یا آنکه از ابزاری مخصوص به نام راهنمای مته استفاده کنید. این ابزار را می‌توانید در هر مغازه‌ای که کاشی و ابزار آلات مرتبط با آن را می‌فروشد؛ بیابید. راهنمای مته از جنس پلاستیک است که، به کاشی وصل می‌شود و عملی مشابه با همان تکه چوب‌هایی که در بالا توضیح دادیم را انجام می‌دهد.

مرحله سوم سوراخکاری روی سرامیک و کاشی: شروع دریل کاری روی سرامیک و کاشی

حال تمام مقدمات را آماده کرده‌اید. از لوازم ایمنی، جانبی گرفته تا اندازه‌گیری و علامت زدن قسمت مورد نظر. دیگر وقت آن است که حفاری را آغاز کنید. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، کاشی‌ها (به خصوص کاشی های چینی و سنگ‌های طبیعی) کاملاً مقاوم هستند و به گونه‌ای طراحی شده اند که در مقابل تمام ابزارهای خانگی مقاومت کنند. اگرچه به طور کلی این یک چیز خوب است، زیرا در بلندمدت منجر به سالم ماندن این سطوح در خانه‌ها و مراکز دیگر می‌شود، اما به هنگام کار اولیه بر روی آنها، نیاز به صبر و حوصله‌ بالایی دارند.

برای آنکه حفاری خوب پیش برود، آهسته پیش بروید، سرعت دریلی که مته به آن وصل است را بر روی کمترین میزان آن بگذارید و فشار یک نواختی بر سر مته وارد کنید تا لعاب روی کاشی و سرامیک از بین برود. پس از عبور از لایه‌ لعاب، کم کم می‌توانید سرعت خود را افزایش دهید. وقتی از لایه‌ کاشی گذشتید و به دیوار رسیدید، ناگهان سرعت را افزایش ندهید، زیرا ممکن است چسب نگهدارنده کاشی به دیوار سست باشد و منجر به کنده شدن کاشی و خورد شدن آن شود.

مرحله چهارم سوراخکاری روی سرامیک و کاشی: خنک کردن مته

موثر بودن عمل حفاری کاشی به این است که  مته خود را خنک نگه دارید. اما چگونه؟ تمام آنچه برای جلوگیری از گرم شدن مته های شما لازم است؛ یک اسفنج خیس شده است که هراز گاهی سر مته را با آن خیس کنید تا خنک شود. متناوبا، می‌توانید یک اسفنج مرطوب را در حالی که از مته استفاده می‌کنید زیر محل حفاری بگیرید. این کار نه تنها از گرم شدن بیش از حد مته جلوگیری می‌کند، بلکه گرد و غبار و بقایای حاصل از حفاری را نیز کم می‌کند. اگر از هر یک از این روش‌ها استفاده می‌کنید، بسیار مراقب باشید که قسمت موتور دریل را در معرض آب قرار ندهید.

دریل ضد آب آروا

مرحله پنجم سوراخکاری روی سرامیک و کاشی: جهت گیری دریل

دریل خود را صاف و با زاویه ۹۰ درجه نسبت به سطح کار نگه دارید، مگر آنکه بخواهید قسمت سوراخ شده را کج کنید که برای چنین چیزی باید دست خود را نسبت به زاویه‌ای که می‌خواهید نگه دارید. دریل به هر جهتی تغیر وضعیت دهد، مته نیز به همان سمت می‌رود.

برای ایجاد سوراخ در کاشی، می‌توان از یکی از موارد زیر استفاده کرد:

  1. دریل دستی: با دریل دستی و کنترل روی آن جهت کنترل سرعت چرخش دریل، می‌توان سوراخکاری مناسب داشت. همچنین یکی دیگر از مزایای دریل دستی عدم لرزش است.
  2. دریل برقی: با انتخاب مناسب فرکانس چرخش مته می‌توان، سوراخ بدون آسیب روی کاشی ایجاد کرد. برای کاشی‌ها سرعت بیش از ۱۰۰۰ دور در دقیقه نامطلوب است.
  3. پیچ گوشتی حفاری: حفاری سرامیک و کاشی نیاز به تلاش کمی دارد، بنابراین این ابزار دقیقاً خوب عمل خواهد کرد و اگر جسم به منبع تغذیه وصل نشده باشد، پیچ گوشتی شارژی ضروری می‌شود.

اشتباهات رایج در سوراخکاری کاشی و راه‌های جلوگیری از آن

در فرآیند دریل کاری کاشی، برخی خطاها به‌طور مکرر رخ می‌دهند که با شناخت آن‌ها می‌توان از آسیب‌های پرهزینه جلوگیری کرد. استفاده از مته نامناسب یا کند یکی از اشتباهات رایج است که باعث ترک یا پریدگی لبه سوراخ می‌شود. همچنین شروع با سرعت بالا یا فشار بیش از حد در ابتدای کار، باعث شکستگی سطح کاشی خواهد شد. از دیگر خطاهای رایج، عدم استفاده از راهنمای مته یا نوار چسب برای تثبیت نقطه شروع حفاری است که منجر به لغزش مته می‌شود. اگر این موارد را از قبل بدانید و پیشگیری کنید، دریل‌کاری به‌مراتب روان‌تر و بدون خسارت انجام خواهد شد.

نکات مهم بعد از سوراخکاری روی کاشی

پس از پایان عملیات سوراخکاری، اقدامات تکمیلی برای نصب وسایل روی کاشی اهمیت زیادی دارد. ابتدا لازم است با یک دستمال یا مکنده، گرد و غبار حاصل از حفاری را به‌طور کامل پاک کنید تا چسبندگی لوازم یا رول‌پلاک‌ها به سطح مختل نشود. سپس رول‌پلاک مناسب با نوع دیوار و عمق سوراخ را در جای خود قرار دهید و اگر نیاز است، مقداری چسب یا درزگیر سیلیکونی برای تثبیت بهتر استفاده کنید. اگر قصد نصب وسیله‌ای سنگین دارید، بررسی کنید که پشت کاشی سطح محکمی (مثل بتن یا آجر) وجود داشته باشد. رعایت این نکات نه‌تنها باعث استحکام نصب می‌شود، بلکه ظاهر نهایی کار را نیز حرفه‌ای و تمیز جلوه می‌دهد.

کلام آروا:

اگر از راهنمایی‌های این مقاله پیروی کنید، در مسیر درست دریل کاری روی سرامیک و کاشی هستید. دو نکته بسیار مهم وجود دارد که باید بخاطر بسپارید؛ اول اینکه اطمینان حاصل کنید که شما مته های درست و مناسبی دارید. دوم مته‌ها را خنک نگه دارید و آهسته و ثابت ادامه دهید. حفر کاشی و سرامیک مسابقه ای نیست و بزرگترین دست‌آورد را می‌توانید با صبر و حوصله بدست آورید.

ارسال دیدگاه

نظرات کاربران

تعداد کل نظرات: 6

  • ماریا رضایی:

    سلام معرفی عالی، ممنونم که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم.

    2023-06-12 07:33 پاسخ
    • مدیر

      درود بر شما خوشحالیم که این مطلب برایتان مفید بوده است.

      2023-06-12 09:40
  • ریحانه علیزاده:

    سلام معرفی خوبی بود. بعضی از این محصولات رو ندیده بودم، ممنون که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم. من هم می خوام چند تا محصول خوب دیگه معرفی کنم.

    2023-02-18 11:04 پاسخ
    • مدیر

      درود بر شما خوشحالیم که اطلاعات این محتوا برایتان مفید بوده است. متاسفانه امکان درج لینک در کامنت ها را در سایت آروا ندارید. برای معرفی می توانید به صورت متنی توضیحات لازم را بدهید و برند و سایت خود را معرفی کنید.

      2023-02-20 12:00
دریافت مشاوره رایگان