برای انتقال جریان برق و الکتریسیته از وسایل و ابزارهای مختلفی می توان استفاده کرد. در واقع استفاده از این ابزار ها در جهت این است که برق و الکترسیته را از یه نقطه به نقطه ای دیگر منتقل کنیم. برای این کار یکی از روش هایی که بهترین و مناسب ترین کاربرد را دارد سیم و کابل است. بنابراین در ادامه به این موضوع می پردازیم که انواع سیم و کابل کدامند و آن ها را معرفی کنیم.
سیم و کابل رشته هایی فلزی هستند که از دو قسمت تشکیل شده اند. رشته های فلزی هادی الکتریسیته و سیگنال هستند. این رشته های فلزی که از دو بخش تشکیل شده اند دارای انواع و اندازه های مختلفی هستند و در موارد مختلف و متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند.
در ادامه این مطلب برای آشنایی هر بهتر شما عزیزان با موضوع سیم و کابل چیست به صورت کامل هر کدام را تعریف و انواع آن را معرفی کنیم تا شناخت بهتری نسبت به این موضوع پیدا کنید.
سیم چیست؟
قبل از بررسی انواع سیم و کابل باید به تعریف این دو بپردازیم. در پاسخ به این سوال که سیم چیست؟ می توان با این جمله شروع کرد که؛ سیم رشته های فلزی هادی است که با کمک آنها می توان جریان انرژی را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل و اینکه دارای انواع مختلفی هستند.
انتقال انرژی از روش های مناسبی انجام می گیرد. یکی از روش های مناسب برای این کار استفاده از سیم است و با توجه به ساختاری که سیم ها دارند بهترین وسیله برای این کار است.
سیم یک رشته نازک از فلزی است که توانایی انتقال انرژی الکتریکی از مبدا به مقصد دارد. علاوه بر این کارها گاهی اوقات از سیم می توان برای انتقال داده نیز استفاده کرد که بیشتر در صنعت الکترونیک کاربرد دارد.
سیم ها دارای دو قسمت هستند که یک بخش آن لایه های فلزی هادی از جنس مس و یا آلومینیوم است و بخش دیگر آن شامل لایه پلاستیک جهت محافظت از لایه های فلزی است که در اکثر سیم ها از جنس فلز آلومینیوم استفاده می شود و دلیل آن نیز به این خاطر است که مس نسبت به فلز آلومینیوم قدرت بیشتری در رسانایی و انتقال جریان دارد.
سیم ها دارای اندازه و قطر های مختلفی هستند و پوشش آنها معمولا از جنس پی وی سی است. در واقع پوشش به چند جهت است. در قدم اول برای این استفاده می شود که محافظی برای انتقال جریان باشد. در اصل سیم ها به خاطر اینکه جریان برق را از خود عبور می دهند این پوشش باعث می شود تا خطر آفرین نباشد.
یکی از موضوعاتی که در مبحث سیم چیست باید به آن اشاره کنیم این است که از واحد میلی متر برای اندازه گیری آنها استفاده می شود. این مورد بسیار دارای اهمیت است. با توجه به اینکه سیم کاربرد های خانگی، صنعتی و … دارد این قطر نشان دهنده این است که از سیم با قطر های مختلف در چه مواردی می توان استفاده کرد.
کابل چیست؟
بعد از تعریف سیم و برای درک بهتر انواع سیم و کابل، بهتر است اشاره ای به تعریف کابل هم داشته باشیم. کابل رشته های فلزی هستند که دارای چندین هادی هستند و توسط یک پوشش پلاستیکی مور خفاظت قرار می گیرند. پوشش یا همان عایق از ضخامت بالایی برخوردار است و از رشته های فلزی در برابر آسیب ها حفاظت می کند.
کابل ها به گونه ای ساخته می شوند که برای آنها دارای انعطاف بالایی هستند تا بتوان از آنها در موارد مختلف استفاده نمود. برخی دیگر که کاملا خشک و ثابت هستند و در مسیر هایی استفاده می شوند که نیاز به انعطاف ندارد و مسیر عبور کاملا ثابت است.
در واقع می توان کابل ها را دو مدل دسته بندی نمود که کاربرد های مختلفی دارند. اولین آنها در کارهای برقی و دیگری در کارهای مخابراتی است. اما با توجه به شکل و اندازه و قطر آنها کاربرد های متنوعی دارند.
در بررسی انواع سیم و کابل بهتر است بدانید که کابلها وسایل الکتریکی هستند که برای منتقل کردن جریان برق و داده های مخابراتی مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد گسترده ای دارند. از کابل ها می توان برای انتقال جریان در هر فاصله ای استفاده نمود.
کابل ها نیز مانند سیم دارای دو نوع فلز هادی مس و آلومینیوم هستند. مس با توجه به اینکه رسانایی قوی دارد و جریان را به خوبی از خود عبور می دهد می تواند یک گزینه مناسب برای استفاده در موارد صنعتی از جمله جوشکاری باشد. با توجه به اینکه یکی از انواع پر کاربرد کابل نوع کابل جوشکاری است بهتر است از کابل هایی استفاده شود که دارای ۱۰۰ درصد مس هستند.
بیشتر بخوانید: ویژگی های کابل جوشکاری
کابل ها در شکل های مختلفی تولید و عرضه می شوند و در موارد مختلفی استفاده می شوند. به عنوان می توان به این اشاره کرد که کابل هایی که در صنعت ساختمان استفاده می شوند با کابل های مخابراتی تفاوت دارند. فلز کابل های ساختمانی از جنس مس هستند برای اینکه بتوانند جریان برق را به خوبی دهند.
انواع سیم
با توجه به تعریف اینکه سیم چیست و چه کاربردی دارد و وظیفه آن چیست می توانیم برای آن نواع مختلفی را معرفی کنیم که هر کدام یک کار و وظیفه خاصی را انجام می دهند.
در واقع کار همه سیم ها انتقال جریان است اما با توجه به کاربرد ها و جنس رشته های آن و همچنین اندازه و شکل دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه انواع سیم را معرفی می کنیم.
- سیم افشان
- سیم نیمه افشان
- سیم لاکی
- سیم ارت
- سیم نایلون
انواع کابل
در ابتدای این مطلب به تعریف کابل چیست پرداختیم به صورت کامل درباره آن صحبت کردیم. با توجه به تعریفی که انجام شد متوجه شدیم کابل ها دارای انواع مختلفی و متنوعی هستند که در موارد مختلفی از آنها استفاده می شود و در واقع دامنه کسترده ایی از کاربرد دارند.
در زیر به انواع کابل اشاره می کنیم به صورت کامل آنها را معرفی می کنیم تا شناخت بیشتری از انواع کابل چیست بدست آورید.
- کابل جوشکاری
- کابل افشان
- کابل شیلد دار
- کابل آلومینیوم
- کابل تخت
- کابل فیبر نوری
- کابل مفتولی یا خشک
- کابل فشار قوی
- کابل شبکه
انواع کابل از لحاظ کاربرد
کابل یکی از زیر ساخت های مهم و اصلی در سیستم های ارتباطی است. با کمک کابل ها می توان کار انتقال اطلاعات، انرژی و سیگنال ها را از دستگاهی به دستگاه دیگر و یا تجهیزاتی انجام داد. با اتصال این کابل ها به دستگاه های مختلف و شبکه های کامپیوتری و حتی جهت انتقال تصویر و صدا در تلویزیون و انتقال جریان برقی و … استفاده می شود.
با توجه و اهمیت بالای کابل در زمینه های مختلف کاربرد های آن متفاوت و مختلف است. در تقسیم بندی کابل ها از انواع مختلفی برخوردار هستند که کاربرد های متفاوتی دارد. یکی از کاربرد های اصلی و اساسی کاربرد های آن است. با توجه به کاربرد های کابل ها دارند انتخاب درست آنها دارای اهمیت است.
در ادامه به معرفی و توضیح انواع کابل از لحاظ کاربرد می پردازیم و هر کدام را توضیح می دهیم.
کابل های شبکه (Ethernet Cables)
از کابل های شبکه برای اتصال به دستگاه ها و شبکه های کامپیورتری جهت انتقال اطلاعات و داده ها استفاده می شود.
کابل کواکسیکال (Coaxial Cables)
کاربرد این نوع کابل در مودم ها و شبکه های تلوزیون برای انتقال سیگنال ها و اینترنت است.
کابل های HDMI (High-Definition Multimedia Interface)
کاربرد این نوع از کابل ها برای انتقال تصویر از مانیتور و تلوزیون با کیفیت و صدای با کیفیت است.
کابلهای USB (Universal Serial Bus Cables)
یک نوع دیگر از انواع کابل ها است که کاربرد آنها برای انتقال داده ها از وسیله هایی مانند تلفن همراه، رایانه و … است.
کابل برق
کابل برق یکی دیگر از انواع کابل است که کاربرد آن انتقال انرژی برق از یک مبدا به مقصد است. این مدل کابل دارای انواع مختلفی است.
کابل های اپتیکال (Optical Fiber Cables)
از این مدل کابل برای انتقال داده ها با سرعت بالا استفاده می شود. از این کابل ها برای انتقال در فواصل دور استفاده می شود.
کابل های صدا
از این مدل کابل در دستگاه های صوتی و تصویری برای انتقال صدا استفاده می شود.
با توجه به اینکه تقسیم بندی کابل ها بر اساس کاربرد متنوع و مختلف است برای انتخاب آنها باید متناسب با نیاز خود اقدام کنید.
انواع کابل از نظر جنس
کابل ها به خاطر اینکه کار انتقال داده و اطلاعات و انتقال جریان برق را انجام می دهند به همین دلیل جنس کابل ها و رشته های داخلی آنها دارای جنس های مختلفی است.
هر نوع جنس دارای ویزگی هایی خاصی است که کار خاصی را انجام می دهد. انتخاب جنس کابل برای انجام کار ها مناسب و ضروری است. برای مثال با کابل شبکه نمی توان برای انتقال جریان برق استفاده کرد.
جنس هایی که در داخل کابل ها استفاده می شود از فلز های مختلفی مانند: مس، الومینیوم و … غیره هستند. هر کدام از این آلیاژ ها دارای خاصیت هایی هستند که مناسب برای کاری است. و برای انتقال برق، اطلاعات، سیگنال ها و … مورد استفاده قرار می گیرد.
کابل های مسی به دلیل خصوصیت رسانایی بالایی که دارند برای کارهای برقی استفاده می شوند. به همین خاطر کابل های ابزار برقی آروا از جمله مینی فز، فرز و اینورتر های جوشکاری از جنس ۱۰۰ % مس هستند تا کار رسانایی با بیشترین کیفبت انجام شود.
به همین خاطر ضروری است در زمان انتخاب کابل حتما به جنس کابل توجه داشته باشید. انتخاب درست کابل در بهبود عملکرد نقش مهمی دارد. دلیل اینکه جنس کابل ها متفاوت و مختلف است به این خاطر است که در زمان انتخاب باید دقت بیشتری کنیم.
مس (Copper)
مس یکی از متداول ترین و پر کاربرد ترین آلیاژی است که در ساخت کابل و سیم مورد استفاده قرار می گیرد. مس به خاطر رسانای بالایی که دارد انتقال انرژی و برق را به خوبی انجام می دهد. کابل های Ethernet، کابل های USB و کابل های برق معمولاً از مس ساخته می شوند.
فیبر نوری (Fiber Optic)
کابل فیبر نوری از شیشه یا پلاستیک نورگیر تولید شده است. در ساختار این کابل ها به جای انتقال اطلاعات از طریق الکتریسیته، از نیروی نور برای انتقال انرژی استفاده می شود. کابل با جنس فیبر نوری برای انتقال داده در فواصل طولانی بسیار مناسب است. این نوع کابل برای انتقال داده ها در فواصل بلند و در شبکه ها و اتصالات با سرعت بالا بسیار موثر است.
آلومینیوم (Aluminum)
در ساخت برخی از کابل ها از آلومینیوم استفاده می شود و به خاطر سبکی که دارد می تواند یک جایگزین مناسب برای مس باشد. از این آلیاژ برای انتقال جریان برق استفاده می شود.
آلیاژها (Alloys)
برخی دیگر از کابل ها از آلیاژ های دیگری مانند نیکل و تیتانیوم ساخته شده اند. این نوع از آلیاژ ها ویژگی های خاصی دارند و در موارد و شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که دانستیم کابل ها دارای جنس های مختلفی هستند. هر کدام از این جنس ها و آلیاژ ها کاربرد های خاصی دارند که در زمان انتخاب باید به نوع جنس کابل توجه داشته باشیم.
انواع کابل از نظر تعداد رشته
در داخل کابل ها رشته های سیم با جنس و تعداد مختلف وجود دارد که در دسته بندی و تقسیم می توان کابل ها را از نظر تعداد رشته دسته بندی کرد. یکی از عوامل که کابل ها را از هم متفاوت می کند تعداد رشته های آن است.
تعداد رشته ها مشخص می کند که از کابل ها در چه مواردی می توان استفاده کرد. یکی از موارد مهم این است که تعداد رشته ها با رنگ های مختلفی نشان داده می شود که بخاطر این است که اتصال ها درست و دقیق انجام شود. در ادامه شما را با انواع تعداد رشته کابل آشنا می کنیم.
کابل تک رشته (Single Strand Cable)
در داخل این کابل ها یک رشته وجود دارد که می تواند به شکل افشان یا مفتول نیز باشد.
کابل دو رشته (Duplex Cable)
در داخل این کابل دو سیم موازی با رنگ های متفاوت وجود دارد. هر کدام از رشته ها از هم مجزا هستند و کاربرد خود را دارند.
کابل چهار رشته (Four Strand Cable)
در داخل این کابل ها چند رشته وجود دارد که دارای رنگ های مختلفی است. هر کدام از رشته ها به صورت موازی کنار هم قرار دارند.
کابل چند رشته (Multi-Strand Cable)
در داخل این کابل ها تعداد رشته بیشتر از چهار وجود دارد. رنگ هر کدام از هم متفاوت است و کاربرد های مجزا دارند.
با توجه به تعداد رشته های مختلف و رنگ های هر رشته بهتر است قبل از خرید کابل به نوع کارایی آن که می خواهیم استفاده کنیم توجه داشته باشیم.
انواع کابل از نظر سطح مقطع
کابل ها یکی از اصلی ترین وسیله ها برای انتقال جریان برق و اطلاعات هستند که دارای سطح مقطع مختلفی هستند. سطح مقطع نشان دهنده میزان اندازه و ضخامت است که در دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند.
کابل با سطح مقطع نازک
کابل هایی با سطح مقطع نازک بسیار ظریف هستند و نازک هستند و از آنها برای اتصال وسیله هایی مانند کیبورد و ماوس استفاده می شود.
کابل با سطح مقطع عریض
سطح مقطع این کابل ها ضخیم و عریض است. بیشترین کاربرد این کابل ها در اتصال های مانیتور ها بیشتر استفاده می شود و اصطلاحا به آنها کابل های پرتابل گفته می شود.
کابل با سطح مقطع متوسط
سطح مقطع این کابل ها متوسط است و بیشتر به عنوان کابل های ارتباطی مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین استفاده در تجهیزات دوربین دیجیتال و دستگاه های ذخیره سازی است.
کابل با سطح مقطع خیلی ضخیم
این کابل ها خیلی ضخیم است و بیشتر برای کابل های برق مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت انواع سیم و کابل چیست؟
سیم و کابل دو نوع وسیله انتقال دهنده جریان های الکتریکی و داده های مخابراتی هستند که با هم تفاوت هایی را دارند. اولین تفاوت میان سیم و کابل این است که سیم رشته های فلزی تک هادی است اما کابل از چند هادی تشکیل شده است.
سیم بخاطر تک رشته ای بودن و قطر کم نسبت به کابل از انعطاف بیشتری برخوردار است و از پوشش نازک تری به نسبت کابل برخودرا است. به طور خلاصه، سیم به عنوان تک هادی انعطافپذیر و سبکتر برای کاربردهای معمولی و نیازهای انتقال اطلاعات کوتاهمدت مناسب است، در حالی که کابل با ساختار چندین هادی و پوششهای محافظ، برای انتقال اطلاعات و انرژی در فاصلهها و محیطهای مختلف انتخاب بهتری میباشد.
به عبارت ساده تر می توان اینگونه گفت که کابل می تواند از مجموع چند سیم باشد.
سیم و کابل هر دو ابزار مهمی در انتقال جریان برق و انرژی الکتریسیته هستند. سیمها به عنوان رشتههای نازک فلزی با توانایی انتقال جریان برق از مبدا به مقصد استفاده میشوند. آنها انواع مختلفی دارند که با توجه به قطر و مصالح مورد استفاده، در موارد مختلف کاربرد دارند. سیمها در صنعت، خانگی و الکترونیک بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله درباره انواع سیم و کابل چتوضیحات کامل و مفصلی را بیان کردیم.
کلام آروا
از سوی دیگر، کابلها نیز رشتههای فلزی هستند اما دارای چندین هادی فلزی و پوشش پلاستیکی هستند که از آنها در برابر آسیبها محافظت میکند. کابلها با توانایی انتقال جریان برق و دادههای مخابراتی به طولها و مسافتهای مختلف بکار میروند و انواع مختلفی دارند.
استفاده از سیم و کابل در موارد مختلف به توانایی انتقال انرژی و اطلاعات کمک میکند و از اهمیت بسیاری برخوردار است. همچنین انتخاب مناسب بین مس و آلومینیوم در سیمها و کابلها نیز بسته به نیازهای مختصر میتواند موثر باشد. در نهایت، استفاده از سیم و کابل با کیفیت و مناسب در انتقال برق و داده به طول عمر بلندتر و عملکرد بهتر این ابزارها کمک میکند.
آروا در کارخانه خود کابل های جوشکاری را با جنس ۱۰۰ درصد مس تولید و در کنار اینورتر های جوشکاری خود به بازار عرضه می کند که دارای بیشترین و بالاترین کیفیت هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت مشاوره های رایگان می توانید با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید.
سلام توضیحات سیم و کابل در سطح خیلی ابتدایی بود من تصورم از شناخت کابل و سیم این بود که می خواهید مقطع و میزان اهم و جریان و کاربرد های آن در سطح تخصصی تر توضیح دهید که اینگونه نبود ممنونم
درود بر شما
دوست عزیز این مقاله به زودی به روز رسانی می شود و اطلاعاتی که مورد نیاز شما یا دیگر همراهان آروا است در اختیارتان قرار می گیرد.
از نظر و تعامل شما سپاس گزاریم.