جک سوسماری چیست

یکی از سوالاتی که همیشه وجود دارد این است که چگونه و با کمک چه ابزاری می توان وسایل سنگین و خودرو ها را به بهترین شکل از سطح زمین بلند کرد. برای انجام این کار نیاز به ابزاری به نام جک است تا کارها به راحتی و سرعت هرچه بیشتر انجام شوند و از همه مهم تر اینکه با قدرت بیشتری اجسام را از سطح زمین بلند کنیم. یکی از انواع جک ها که به ما در سرعت بخشیدن کارها و بلند کردن خودروهای سبک و سنگین کمک می کند جک سوسماری است و این جک نیز خود دارای انواع مختلفی است. با کمک انواع جک سوسماری می توانیم هر قسمت از خودرو که مد نظر است را بلند کرده و کارهایی مانند تعویض تایر و روغن را بدون هیچ محدودیتی با قدرت بیشتر در مدت زمان کمی انجام دهیم.در این مطلب درباره اینکه جک سوسماری چیست توضیح خواهیم داد، کاربرد ها و انواع آن را معرفی کرده و موارد مهم در زمینه کار با این ابزار دستی را بررسی خواهیم کرد.با آروا همراه باشید تا شناخت کاملی از انواع جک سوسماری به دست آورده و در تعمیرگاه های خود به بهترین شکل از آن استفاده کنید.

دانلود مقاله

جک سوسماری چیست؟

جک ها دارای انواع مختلفی هستند که از آنها برای بلند کرد اجسام از جمله خودرو از روی زمین استفاه می شود. یکی از انواع جک ها که کاربرد گسترده ای در تعمیرگاه ها و آپاراتی ها دارد جک سوسماری است. از این ابزار در تعمیرگاه ها برای بلند کردن انواع خودرو های سبک و نیمه سنگین از سطح زمین و یا بیرون آوردن آنها از چاله استفاده می شود. انواع جک سوسماری در تقسیم بندی جک ها از نوع هیدرولیکی (روغنی) محسوب می شوند که سیلندر با فشار روغن شروع به حرکت می کند و ارتفاع آنها از ۷ سانتی متر تا یک متر متغیر است.

جک سوسماری چیست

جک سوسماری با توجه به شکل ظاهری که دارد می تواند در هر کجای خودرو مورد استفاده قرار گیرد و این قابلیت را دارد که بتواند وزن های زیادی را نیز تحمل کند. جک های سوسماری دارای سیستم ایمنی هستند که این امکان را فراهم می کنند تا اگر وزن بیشتری به آنها وارد شد و یا اینکه جک از حالت عادی خارج شد با کمک این سیستم بتوان آن را قفل و متوقف کرد. از دیگر مواردی که می توان در خصوص انواع جک سوسماری به آن اشاره کرد این است که این جک ها دارای ظرفیت های مختلف هستند و از هرکدام می توان در مواردی که کاربرد دارند، استفاده کرد. در ادامه و برای درک بهتر از اینکه جک سوسماری چیست به کاربرد های این مدل از جک ها می پردازیم.

کاربرد جک سوسماری چیست

پس از اینکه متوجه شدیم که جک سوسماری چیست در این قسمت می خواهیم به کاربرد انواع جک سوسماری بپردازیم. زمانی که صحبت از کاربرد می شود مهم است بدانیم ابزاری که قصد استفاده از آن را داریم در چه مواری کاربرد دارد و دلیل استفاده از آن چیست. با توجه به اینکه ماهیت جک بلند کردن اجسام از سطح زمین است و از آنها در مواردی استفاده می شود که نیاز به نیروی بیشتری داریم. از انواع جک سوسماری در تعمیرگاه های خودرو برای بلند کردن ماشین ، جهت تعویض لاستیک و تعمیر آن و در مواردی نیز برای تعویض روغن استفاده می شود و این جک ها به گونه ای طراحی شده اند که می توانند انواع خودرو ها را تا ارتفاع یک متری از سطح زمین بلند کنند.

انواع جک سوسماری

جک های سوسماری با توجه به مکانیزم، نحوه استفاده و شکل در انواع مختلفی دسته بندی می شود که هر کدام دارای قابلیت های مجزایی هستند. در یک تقسیم بندی کلی جک های سوسماری در سه نوع وجود دارند که در ادامه هر کدام از این انواع را به صورت مجزا معرفی کرده و ویژگی های هر کدام را نیز توضیح می دهیم.

جک سوسماری کورسی:

از انواع جک سوسماری است که تحمل وزن ۲ الی ۳ تن را دارد و از آن برای بلند کردن خودرو هایی استفاده می شود که ارتفاع آنها کم است و دلیل آن هم این است که این جک ها ارتفاع کمتری دارند. طول این مدل جک ها کوتاه است و در حالت خوابیده ارتفاع این جک حدودا ۷ سانتی متر می باشد. از جک سوسماری کورسی برای بلند کردن خوردو های سبک و اسپورت استفاده می شود.

جک سوسماری پایه بلند:

انواع جک سوسماری
جک سوسماری پایه بلند

با توجه به اینکه در تعریف جک سوسماری چیست گفتیم از این جک ها در تعمیرگاه ها استفاده می شود و دارای انواع مختلفی هستند،در این قسمت به معرفی جک سوسماری پایه بلند می پردازیم. از این مدل جک به این دلیل که دارای پایه های بلندی می باشد در تعمیرگاه های تعویض روغنی استفاده می شود و این قابلیت را دارند که به طور همزمان بتوان هر دو تایر خوردو و یا اصطلاحا قسمت جلویی خوردرو را از سطح زمین بلند کرد. این مدل جک به نسبت جک کورسی تحمل وزن بیشتری را دارد و از آن می توان برای بلند کردن خوردهای ۳ الی ۵ تن استفاده کرد.

از جک سوسماری پایه بلند میتوان برای بلند کردن خودرو های شاسی بلند استفاده کرد.

جک سوسماری بادی:

انواع جک سوسماری
جک سوسماری بادی

همانطور که از نام این جک مشخص است از فشار باد برای انتقال روغن و بلند کردن خودرو استفاده می شود. جک سوسماری بادی دارای عملکرد خوبی به نسبت دیگر مدل های جک سوسماری است. از جک بادی برای بلند کردن خودرو های سنگین و نیمه سنگین استفاده می شود و این جک ها دارای ظرفیت های ۲۲، ۳۵ و ۵۰ تُن در حالت دو مرحله ای تلسکوبی ۲۵/۵۰ تن و حالت سه مرحله ای تلسکوبی ۱۵/۲۵/۵۰ تُن هستند. مکانیزم کار در این مدل جک مانند دیگر انواع جک سوسماری است و با فشار روغن، سیلندر بالا رفته و همچنین با باز کردن شیر تخلیه به سمت پایین می آید.

در حالت تلسکوپی جکها از تعدادی سیلندر در قطر های مختلف تشکیل شده اند و با فشار روغن رو به بالا حرکت می کنند؛ در زمانی که شیر تخلیه را باز می کنیم سیلندر ها در یکدیگر فرو می روند.

اجزا تشکیل دهنده جک سوسماری

جک سوسماری مانند دیگر ابزار ها از قسمت هایی تشکیل شده است که هر کدام وظیفه ای بر عهده دارند که قرار گرفتن این اجزا در کنار هم در یک بدنه یا قالب ،جک سوسماری را تشکیل می دهند و در نهایت از هماهنگی پیوسته میان این اجزاء برای بلند کردن خوردو استفاده می شود. این اجزاء که مکانیزم اصلی جک را تشکیل می دهند شامل موارد زیر هستند.

اجزای جک سوسماری چیست
اجزا و بخش های مختلف جک سوسماری
  • کاسه ( تکیه گاه )
  • سیلندر
  • پمپ روغن
  • فنر
  • چرخ
  • دسته
  • پدال

طرز کار جک سوسماری

برای استفاده از جک سوسماری ابتدا باید طرز کار با آن را بدانیم و به عبارت ساده تر باید بدانیم که جک سوسماری چگونه کار می کند.

ابتدا جک سوسماری مناسب با وزن خوردو را در زیر خودرو و یا شاسی آن قرار می دهیم و از قرار گیری آن در نقطه ایمن اطمینان حاصل می کنیم و سپس دسته را چرخانده و با فشار دادن پدال و حرکت روغن درون سیلندر جک رو به بالا حرکت می کند، پس از اینکه ارتفاع مد نظر مشخص شد جک را در حالت ثابت می گذاریم و کار خود را انجام می دهیم. برای خلاص کردن جک نیز از شیر تخلیه آن استفاده می کنیم تا جک دوباره به حالت اول باز گردد.

جک سوسماری را کجای ماشین بزنیم؟

جک سوسماری ماشین
جک سوسماری را کجای ماشین بزنیم؟

در ابتدای این مقاله درباره اینکه جک سوسماری چیست توضیح دادیم و گفتیم که از این جک برای بلند کردن انواع خوردرو ها استفاده می شود اما نکته مهم این است که جک سوسماری را کجای ماشین بزنیم. در پاسخ به این سوال ابتدا باید نوع جک را مشخص کنیم برای مثال از جک های پایه بلند برای بلند کرد قسمت جلویی خودرو استفاده می شود و باید آن را در قسمت شاسی قرار داد. در واقع از جک سوسماری می توان برای بلند کردن تمام قسمت های خودرو استفاده کرد.

تعویض روغن و تعمیر جک سوسماری

پس از مدتی کار کردن با جک سوسماری ممکن است روغن آن آلوده و یا سیلدر دچار کثیفی شده باشد و یا اینکه درپوش نیاز به تعویض داشته باشد، که باید مراحل تعویض روغن و درپوش را انجام دهیم. برای انجام این کار نیاز به وسایلی مانند کمپرسور هوا، پارچه، پیچ گوشتی، روغن هیدرولیک و همچنین انجام شش مرحله است که در ادامه دلیل استفاده از این وسایل و مراحل تعویض روغن و درپوش سیلندر جک سوسماری را شرح می دهیم:

  1. درپوش سیلندر را باز می کنیم : باز کردن درپوش ممکن است به خاطر خرابی و یا ورود گرد و خاک به داخل روغن هیدرولیک باشد و از آنجایی که درپوش در قسمت بالایی سیلندر قرار دارد ممکن است در اثر باز کردن ،مواد خارجی روی سیلندر بریزد پس نیاز است بعد از باز کردن در پوش در قدم اول روی سیلندر را تمیز کنیم.
  2. مایع هیدرولیک را خالی می کنیم: پس از اینکه در پوش را باز کردیم در این مرحله مایع را از داخل سیلندر خارج می کنیم و برای این کار از یک سطل کمک می گیریم تا مایع داخل آن ریخته شود و مطمئن شویم که در داخل سیلندر روغن وجود ندارد.
  3. داخل سیلندر را تمیز می کنیم: پس از خالی کردن مایع نوبت به آن می رسد که داخل سیلندر را تمیز کنیم و برای این کار ابتدا سطح آن را با دستمال خشک تمیز کرده و سپس با کمک کمپرسور باد داخل سیلندر از هر گونه آلودگی پاک می کنیم تا جایی که هیچ گونه کثیفی و آلودگی در داخل سیلندر باقی نماند.
  4. مایع هیدرولیک را تعویض می کنیم: پس از انجام دادن مراحل فوق دراین قسمت با کمک قیف مایع هیدرولیک تازه را به داخل سیلندر می ریزیم. نکته مهم اینکه باید توجه باشیم مقدار روغنی که داخل سیلندر قرار می دهیم مناسب با ظرفیت جک باشد.
  5. در پوش را تعویض کنیم: گاهی ممکن است بر اثر استفاده زیاد درپوش دچار خرابی شود و اگر نیاز به تعویض بود درپوش را تعویض می کنیم و از یک درپوش تازه استفاده می کنیم.
  6. جک را تست کنیم: وقتی که تمام این مراحل را به درستی انجام دادیم نوبت آن می رسد که جک را مورد آزمایش قرار دهیم و برای این کار جک را در زیر خودرو قرار می دهیم و یا به آن فشار وارد می کنیم تا مطمئن شویم که تعویض روغن به درستی انجام شده است.

چرا جک سوسماری خالی می کند؟

زمانی که پکینگ یا اورینگ (قطعه ای که بین پیستون و سیلندر قرار دارد و فضای خالی میان آنها را با روغن و یا گیریس پر می کند) به درستی کار نکند باعث این می شود که جک خالی و یا اینکه فشار برای حرکت سیلندر به وجود نیاید. درست کار نکردن به این معنی است که هوا به داخل سیلندر نفوذ کرده و یا موجب خروج روغن می شود و این عوامل موجب می شود تا فشار روغن کاسته شود و روی سیلندر خط بیافتد که در نهایت باعث خالی کردن جک سوسماری می شوند.

ویژگی و مزایای استفاده از جک سوسماری به نسبت دیگر جک ها

مزایای جک سوسماری

جک های سوسماری جزء آن دسته از جک ها هستند که از آنها تعمیرگاه های خوردو برای انجام دادن کارهای متفاوت استفاده می شود و به نسبت دیگر جک ها از مزیت هایی برخوردار هستند که کاربر را در حین کار با راحتی و سهولت استفاه همراه می کند. از انواع جک سوسماری می توان برای بلند کردن قسمت های مختلف خوردرو استفاده کرد اما دیگر جک ها مانند تلسکوبی و جک لوزی این قابیلت را نداشته و تنها می توانند یک قسمت از خوردرو را تا ارتفاع مشخصی بلند کنند. از دیگر مزایای جک سوسماری این است که این جک ها می توانند خودرو های سنگین و نیمه سنگین را از سطح زمین بلند کنند. جابجایی جک های سوسماری به خاطر داشتن چرخ بسیار راحت است و علاوه بر این دارای دسته هایی هستند که قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه را دارند.

نکاتی که در مواقع استفاد از جک های سوسماری باید رعایت شود

یکی از کارهای مهم در زمان استفاده از ابزارآلات این است که به برخی از نکات که برای حفظ ایمنی است دقت کنیم و نحوه استفاده صحیح از ابزار را بدانیم. انواع جک سوسماری از جمله ابزاآلات دستی هستند که رعایت برخی نکات ایمنی در حین کار با آنها الزامی است.

  • جک را در قسمت مناسب خودرو قرار دهیم
  • جک را همیشه تمیز نگه داریم تا موجب مسدود شدن مسیر روغن در سیلندر ها نشود
  • در زمان جابجایی دقت بالایی داشته باشیم
  • هنگام کار با جک افراد دیگر نزدیک جک نباشند

تفاوت جک سوسماری و جک روغنی چیست؟

میان جک های سوسماری و روغنی در کارکرد و نحوه استفاده آن تفاوت هایی وجود دارد که می خواهیم در این قسمت و در جهت درک بهتر از اینکه جک سوسماری چیست و چه تفاوت هایی با جک روغنی دارد به مواردی که میان آنها تفاوت به وجود آروده اند اشاره کنیم.

ذکر این نکته ضروری است که جک سوسماری هم با سیستم روغن کار می کند و منظور ما از تفاوت میان سوسماری و روغنی مربوط به نحوه استفاده و کاربرد های آنها است.

  • جک سوسماری قادر به بلند کردن تمام خودرو است، اما جک روغنی قابلیت بلند کردن یک قسمت را دارد.
  • جک های سوسماری به نسبت جک روغنی وزن بسیار زیادی را می توانند تحمل کرده و از سطح زمین بلند کنند.
  • جک های سوسماری این قابیلت را دارند که تا ارتفاع یک متری خورو را بلند کنند.
  • جک سوسماری را می توان در هر کجای خورد قرار داد و آن را بلند کرد.
  • جک های سوسماری دارای سیستم ایمنی هستند، یعنی اینکه اگر جک از حالت عادی خارج شد و یا وزن بیش از حد بود به صورت خودکار جک قفل می شود.

تفاوت های سیستم های بادی و هیدرولیک چیست؟

جک ها دارای انواع مختلفی هستند که با کمک فشار هوا ( پنوماتیک) و یا فشار روغن ( هیدرولیک)  سیلندر داخل جک را حرکت داده و رو به بالا هدایت می کنند و می خواهیم به تفاوت های موجود میان این دو مکانیزم اشاره کنیم. اولین و اصلی تفاوت همانطور که گفتیم نحوه اعمال فشار است و از دیگر تفاوت ها می توان به نوع سیستم آنها اشاره کرد یعنی اینکه در سیستم های پنوماتیک روغن درون یک مخزن نگهداری می شوند، در پنوماتیک یا بادی با فشار هوای مکش شده از محیط بیرون اعمال نیرو روی حرکت سیلندر انجام می شود. روغن در سیتم های هیدرولیک را می توان به مدت زیادی استفاده کرد اما فشار باد ایجاد شده در جک های پنوماتیک پس از هر بار اعمال فشار به بیرون از سیلندر آزاد می شوند.

کلام آروا:

همیشه برای انجام کارها به بهترین شکل ممکن باید بهترین ابزار را انتخاب کرد تا در انجام کارها سرعت عمل بیشتری داشت. انواع جک سوسماری از جمله ابزار هایی هستند که توسط شرکت آروا تولید و به بازار عرضه می شوند و با استفاده از آنها می توان به کارها سرعت بخشید و با قدرت زیادی خوردو را جهت انجام تعمیرات از سطح زمین بلند کرد.

پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع جک سوسماری و دریافت مشاوره های رایگان با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید.همچنین می توانید سوالات و نظرات خود را در قسمت نظرات در زیر همین مطلب نیز مطرح کنید(سوالات و نظرات شما به سرعت منتشر می شوند)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *