در صنایع چوبی همه ما به دنبال این هستیم که یک سطح صاف و صیقل شده داشته باشیم تا آن را رنگ آمیزی کرده و زیبایی را خلق کنیم و برای این کار باید از ابزار های مناسب آن استفاده کنیم. نیاز اولیه در این مشاغل سنباده لرزان است که با کمک انواع سنباده لزارن می توانیم کار پرداخت روی سطوح را انجام دهیم و آن را برای رنگ آمیزی آماده کنیم. برای اینکه بدانیم دستگاه سنباده لرزان چیست و همچنین از این ابزار در چه مواردی استفاده می شود در این مقاله به صورت جامع و مفصل درباره آن خواهیم نوشت.
سنباده لرزان از جمله ابزار هایی است که در مشاغل و صنایع مختلفی از آن استفاده می شود. سنباده لرزان، در هر کدام از این مشاغل ممکن است کاربرد متفاوتی داشته باشد اما به صورت کلی انواع سنباه لرزان در صنایع مختلف از جمله کارگاه های نجاری، صنعت مبلمان، صنایع چوب و هنری و کارگاه های کابینت سازی برای اجرای عملیات پرداخت روی سطوح مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه ضمن بررسی تمامی کاربرد های این نوع از سنباده، به بررسی انواع و نحوه کارکرد هر کدام خواهیم پرداخت.
برای خرید و استفاده از دستگاه در صنایع و کارگاه های مختلف، بهتر است ابتدا بدانید که سنباده لرزان چیست و از چه ابزاری تشکیل شده است. در ادامه به آروا همراه باشید تا ضمن بررسی تمامی اجزای این دستگاه، به بررسی اصطلاحات مهم آن و همچنین ویژگی هایی که برای هر مدل در نظر گرفته شده است، بپردازیم.
سنباده چیست؟
برای صاف کردن و صیقل دادن سطوح مختلف از جمله فلزات، چوب و پلاستیک نیاز به وسیله ای است که بتوان ناهمواری های روی آن را از بین برد و این وسیله کاربردی که در مواقع مختلفی از آن استفاده می شود سنباده نام دارد. سنباده ها دارای انواع متنوع و مختلفی از جمله نرم و زبر هستند و به ما کمک می کنند تا کارهای نجاری و آهنگری خود را پس از نهایی شدن کار ،پرداخت و صیقل دهیم. سنباده ها دارای ذرات ریزی هستند که این ذرات به وسیله چسب روی ورقه های مخصوص در ابعاد گوناگون چسبیده اند و در واقع این ذرات ریز کار ساییدن و سایش را انجام می دهند.
علاوه بر سنباده های دستی که شکل ساده ای دارند و کار با آنها مرسوم است، امروزه سنباده های حرفه ای و برقی نیز تولید می شوند که با کمک آنها می توانیم حجم بالایی را در مدت زمان کمی و با بالا ترین کیفیت انجام دهیم. در ادامه به توضیح و معرفی اینکه سنباده لرزان چیست می پردازیم و انواع سنباده لرزان را معرفی می کنیم تا شناخت جامع و کاملی در این زمینه کسب کنید.
تاریخچه سنباده لرزان
تمام ابزار هایی که ساخته می شوند دارای پیشینه و تاریخچه ای هستند که با دانستن زمان اختراع آنها می توان درباره تاثیر آن در حوزه ابزارآلات اطلاعات بیشتری کسب کرد. سنباده لرزان در سال ۱۹۶۸ ابتدا به عنوان یک ابزار برقی ساخته شد و بیش از ۵۰ سال است که از آن برای لایه بردای و صاف کردن چوب ها استفاده می شود. این ابزار در طول این سالها همواره در کارگاه های نجاری و صنایع چوبی وابسته، توسط کاربران استفاده شده است و روز به روز نیز سیستم های پیشرفته ای به آن افزوده می شود. در حال حاضر این ابزار در مدل ها و انواع گوناگونی وجود دارد و بسیار مورد توجه و محبوبیت قرار دارد.
سنباده لرزان چیست؟
سنباده لرزان ابزاری کاربردی در صنایع چوب است که از آن برای هموار کردن و صیقل دادن سطوح، جهت رنگ آمیزی استفاده می شود. از انواع سنباده لرزان در کارگاه های نجاری و مبل سازی به وفور استفاده می شود که کار با آن نیز ساده و راحت است. در این ابزار، نیروی چرخشی به نیروی لرزشی تبدیل می شود که در واقع عمل سنباده زنی به کمک این تبدیل نیرو انجام می شود. تبدیل نیرو به این معنی است که سرعت دور بر دقیقه را به سرعت لرزش در دقیقه تبدیل کند.
بیشتر بدانید : معرفی انواع ابزار نجاری
در اصل کار سنباده زن این است که با کمک نیروی لرزشی که در اختیار ما می گذارد این امکان را مهیا می کند تا بتوانیم به وسیله آن تمام پرز ها و خراش های موجود و ناصافی های روی انواع چوب را پاک کرده و در نهایت یک سطح صاف و صیقلی داشته باشیم. برای اینکه بهتر بدانیم سنباده لرزان چیست نیاز است که با مکانیزم کاری آن و کاربرد های سنباده زن لرزان بیشتر آشنا شویم و بدانیم که این ابزار چگونه به ما در کارها کمک می کند و در چه زمان هایی باید از آن استفاده کرد.
سمباده لرزان از ابزارهای کاربردی و مفید است که به وسیله آن می توانیم کارها را در مدت زمان کمی با بیشترین بازدهی و کیفیت انجام دهیم.
کاربرد سنباده لرزان
پس از اینکه معرفی کردیم که دستگاه سنباده لرزان چیست نیاز است تا بدانیم این ابزار در چه موارد و زمینه هایی کاربرد دارد. با توجه به اینکه ماهیت کاری انواع سنباده لرزان ها ساییدن سطوح است در ادامه به برخی از مشاغلی که از این ابزار استفاده می کنند اشاره می کنیم.
- کارگاه های نجاری: در کارگاره های نجاری پس از اینکه کار اتصال چوب و ساخت سازه ها به پایان می رسد از سنباده لرزان برای صیقلی کردن و هموار کردن آن استفاده می شود تا برای کار رنگ آمیزی آماده باشد.
- صنعت مبلمان: در صنعت مبلمان از انواع سنباده لرزان برای هموار کردن قسمت هایی که به یکدیگر متصل شده اند استفاده می شود.
- صنایع چوبی و هنری: در کارهای هنری که با کمک چوب انجام می شود برای صاف کردن و پرداخت نهایی محصول از این ابزار کاربردی استفاده می شود.
- کابینت سازی: در کارهای کابینت سازی و در مواقعی که سطوح چوب و سازه های ساخته شده دچار ناهمواری است از سنباده زن لرزان استفاده می شود.
انواع سنباده لرزان بر اساس نوع صفحه
سنباده لرزان ها نیز مانند دیگر ابزارآلات دارای انواع مختلفی هستند که به وسیله آنها می توان با سرعت و کیفیت بالا کارها را انجام داد. برای اینکه بتوانیم شناخت خود را از سنباده لرزان کامل کنیم نیاز به این است که درباره انواع سنباده لرزان اطلاعات داشته باشیم. سنباده لزران ها بر اساس نوع صفحه، منبع تغذیه و … تقسیم بندی می شوند که در ادامه به معرفی انواع این ابزار کاربردی می پردازیم.
سنباده لرزان گرد
روش کار با سنباده لرزان گرد که به آن چرخشی نیز گفته می شود، به این صورت است که به صورت غیر خطی روی کار حرکت می کنند و سطح صافی را مهیا می کند. بلبرینگ سنباده لرزان گرد دارای انحراف است که موجب می شود صفحه در دو حالت بیضی و دایره ای لرزش داشته باشد. از ویژگی های مهم این وسیله این است که نیاز نیست فقط در مسیر رگه های چوب حرکت کند بلکه با کمک این ابزار این قابلیت وجود دارد که در تمام مسیر های چوب، کار سنباده زنی را انجام دهیم. از نکات مهم در زمانی که با این ابزار کار می کنیم این است که ابتدا با سنباده های زبر شروع کنیم و در مرحله آخر از سنباده های نرم استفاده کنیم تا یک سطح پرداخت شده صیقلی داشته باشیم. این دسته بندی گرد و تخت بودن بر اساس نوع صفحه انجام می شود.
سنباده لرزان تخت
از انواع سنباده لرزان است که از آن برای پرداخت نهایی پروژه های ساخت و ساز چوبی استفاده می شود و کار با این ابزار نیز بسیار راحت و ساده است. این مدل از سنباده لرزان ها دارای ارتعاش پایین هستند و از مهم ترین مزیت های آن می توانیم به حذف خاک اره و کنترل سرعت اشاره کرد. در زمان هایی که با سمباده لرزان تخت کار می کنیم باید سنباده را در مسیر رگه های چوب حرکت دهیم در غیر اینصورت ممکن است که به کار آسیب وارد شود. سمباده لرزان های تخت در سه مدل و شکل سنباده مثلث، سنباده مربع و سنباده مستطیل وجود دارند.
سنباده لرزان تسمه ای (تانکی)
سنباده لرزان تسمه ای که اصطلاحا به آن سنباده تانکی هم گفته می شود یک وسیله برقی پر قدرت است که از آن برای مسطح کردن صفحات فینگر جونیت ( صفحه ای که با به هم چسباندن تکه چوب های مستطیل شکل ساخته می شود) ،تخته های فشرده و MDF های خام استفاده می شود. سرعت این ابزار بالا بوده و یک ابزار کاربردی برای از بین بردن خشها در سطوح خش دار و قطعه چوب هایی که تراش خورده اند امی باشد. سمباده لرزان تسمه ای، در دو نوع کوچک و بزرگ وجود دارد که مدل کوچک آن کنترل پذیری بهتری دارد و از مدل بزرگتر آن به خاطر قدرت و سرعت بالایی که دارد می توان در کارهای بزرگ استفاده کرد.
انواع سنباده لرزان بر اساس منبع تغذیه
سنباده لرزان برقی
از انواع سنباده لرزان که با کمک جریان مستقیم برق کار می کند و مکانیزم کار آن نیز به این صورت است که انرژی چرخشی حاصل از موتور دستگاه را به نیروی لرزشی تبدیل می کند. این ابزار مانند تمام سنباده ها کار صاف و هموار کردن سطوح را انجام می دهد. در واقع این نوع دسته بندی بر اساس منبع تغذیه است. موتور سمباده لرزون برقی دارای توان مختلف است.
سنباده لرزان شارژی
این ابزار بر خلاف نوع برقی سنباده های می باشد و کار آن به این صورت است که با کمک یک باطری تعبیه شده در آن نیروی برق را ذخیره کرده و در مواقعی که به برق دسترسی نداریم می توانیم به راحتی از این ابزار کاربردی استفاده کنیم.
سنباده لرزان بادی
همانطور که از نام دستگاه سنباده زن بادی مشخص است این ابزار با کمک نیروی فشار باد ذخیره شده در کمپرسور ها کار می کند. زمانی که می خواهیم از این وسیله استفاده کنیم باید یک منبع بادی یعنی کمپرسور در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم دستگاه را با کمک هوای فشرده راه اندازی کنیم.
بیشتر بدانید: کمپرسور چیست ؟
سمباده لرزان برقی، شارژی و بادی بر اساس نوع منبع تغذیه دسته بندی شده اند و می توانند دارای صفحه گرد، تخت و … باشند.
نحوه کار با سنباده لرزان
زمانی که می خواهیم با انواع سنباده لرزان کار کنیم باید مراحل کار را بدانیم و اینکه چگونه از این ابزار استفاده کنیم. در مرحله اول باید روی نقاطی که به نسبت سطح کلی دارای بلندی و یا خراش هستند علامت گذاری کنیم و پس از آن سمباده لرزون را روی قسمت های مشخص شده حرکت دهیم. حرکت سنباده لرزون باید متناسب با نوع آن باشد برای مثال هنگام کار با سنباده لرزان تخت باید دستگاه را در جهت و مسیر رگه های چوب حرکت دهیم و این موضوع را هم در نظر بگیرید که نباید فشار بیش از حد به ابزار وارد کنیم زیرا ممکن است سطوح به خوبی هموار نشوند.
از دیگر نکات مهم هنگام کار با این ابزار این است که به هیچ عنوان دستگاه را کج و یا خم نکنید، به این دلیل که نوع کارکرد آن به گونه ای است که باید کاملا روی قطعه قرار بگیرد. توجه داشته باشید که با سرعت پایین با این دستگاه کار کرده تا با لرزش هایی که این ابزار دارد بتوان به طور یکنواخت کار صاف و صیقل کردن را انجام داد.
اجزاء دستگاه سنباده لرزان چیست
برای ساخت یک سنباده زن لرزان نیاز به بخش ها و قطعاتی است که بتوان یک ابزار کاربردی تولید و از آن استفاده کرد. اجزا با قرار گرفتن در کنار هم کلیت دستگاه را به وجود می آورند. برای اینکه دستگاه سنباده زن بتواند فرایند سنباده زنی را انجام دهد نیاز است تا این قطعات به درستی در سیستم واحد قرار گیرند.
اجزاء و قطعات اصلی به شرح زیر است:
- پوسته محافظ آرمیچر و بالشتک :جهت محافظت از آرمیچر و بالشتک استفاده می شود که صفحه نیز روی آن نصب می شود.
- دسته: قسمتی از دستگاه است که از آن جهت گرفتن ابزار به منظور راحتی و هدایت آن به جهت های مختلف استفاده می شود.
- کلید روشن و خاموش: جهت خاموش و روشن کردن دستگاه روی بدنه وجود دارد.
- دکمه قفل: با استفاده از این دکمه می توانیم به مدت زمان طولانی بدون فشردن دکمه سرعت، کار سنباده زنی را انجام داد.
- اهرم گیره: با کمک اهرم گیره سنباده را به کفی قفل می کنیم و در مواردی که قصد تعویض سنباده را داریم با کمک این اهرم کار باز و بسته کردن را انجام می دهیم.
چگونه کفی سنباده لرزان را تعویض کنیم؟
ممکن است در مدت زمانی که با دستگاه سنباده زن کار می کنیم مشکلاتی از قبیل پارکی کفی سنباده و یا ساییده شدن کفی به خاطر کار کردن زیاد وجود بیاید که برای این کار باید با تعویض کفی این مشکل را بر طرف کنیم و برای این کار نیاز به برخی وسایل از قبیل ورق سنباده، کفی فوم و چسب داریم.
برای تعویض ابتدا باید فوم و یا اسفنج هایی را به اندازه کفی دستگاه برش دهیم و با کمک چسب مقاوم به کف بچسبانیم و بعد از آن تعداد سه تکه ورق را به اندازه کفی برش می دهیم و آنها را روی کفی اسنفج شده می چسبانیم. باید اطمبنان حاصل کنیم که اسنفج و ورقه ها به خوبی به هم چسبیده اند و شما با این کار می توانید به راحتی کفی را تعویض کرده و از سنباده زن لرزان استفاده کنید.
با مشخص شدن تعریف کلی سنباده لرزان چیست باید در مورد اصطلاحات رایج در مورد این قطعه نیز اطلاعات کافی و کاملی را به دست آورید. در ادامه برخی از اصطلاحات مهم که در خرید دستگاه سنباده زن مورد استفاده قرار می گیرند را تعریف می کنیم.
اصطلاحات مهم خرید سنباده لرزان
زمانی که می خواهیم یک سنباده لرزان را بخریم به برخی اصطلاحات مهم و فنی باید دقت کنیم. این موارد بیان کننده این هستند که ابزار مد نظر ما دارای چه میزان سرعت و لرزش هنگام کار هستند. برای آشنایی بیشتر با این اصطلاحات مهم در ادامه هر کدام را تعریف می کنیم.
- RPM یا همان سرعت بی باری: این اصطلاح مشخص کننده این است که دستگاه سنباده زن دارای چه میزان سرعت دور بر دقیقه است. هر چقدر این عدد بزرگتر باشد نشان دهنده قدرت بالای دستگاه است.
- OPM یا سرعت لرزش: سرعت لرزش بیان کننده این است که ابزار در یک دقیقه چه میزان لرزش تولید می کند. بزرگ بودن این عدد مانند سرعت بی باری مشخص می کند که سنباده زن دارای توان بالا در صاف کردن و صیقل دادن است.
بیشتر بخوانید : راهنمای خرید سنباده لرزان
ویژگی های مهم یک سنباده زن
برای اینکه یک ابزار قدرتمند و با کیفیت در اختیار داشته باشیم باید به ویژگی های مهمی که ابزار می تواند داشته باشد دقت کنیم. ویژگی های مهم یک سنباده زن شامل مواردی است که در زیر به آنها اشاره می کنیم.
- قابلیت کنترل سرعت: با کمک این مزیت می توانیم سرعت ابزار را کنترل کنیم؛ یعنی اینکه در زمان هایی که نیاز به سرعت کم و یا زیاد داریم از دکمه دیمر برای این کار استفاده کنیم.
- قفل سوئیچ: این ویژگی یکی از مزیت هایی است که کار ما را راحت می کند؛ یعنی با استفاده از این سیستم بدون استفاده از پاور دستگاه می توان در مدت زمان طولانی بدون وقفه کار سنباده زنی را انجام دهیم.
- طراحی ارگونومیک: طراحی ارگونومیک راحتی کار با ابزار را برای ما مهیا می کند و موجب می شود که به سادگی و بدون خستگی کار را انجام دهیم.
- دسته ضد لرزش: برای گرفتن ارتعاشات دستگاه هنگام کار و جلوگیری از خستگی دست از این دسته استفاده می شود تا از لرزش های ابزار جلوگیری شود و هنگام کار بتوان بدون خستگی کار سنباده زنی کرد.
- دارای سیستم مکش یا اتصال به جاروبرقی: با مجهز بودن ابزار به این سیستم این امکان به وجود می آید تا هنگام کار، محیط از ذرات چوب کثیف نشود. یعنی سیستم جاروبرقی گرد و خاک و ذرات را به داخل کیسه هدایت می کند.
- کابل برق: اندازه کابل برق به ما کمک می کند تا با راحتی بیشتر و در فضای حرکتی بزرگ تری بتوانیم کار صاف کردن و مسطح کردن چوب ها را انجام دهیم.
- توان بالا موتور: قدرت موتور از مهم ترین ویژگی های یک ابزار است و در سنباده زن های برقی توان بالا به ما این امکان را می دهد که هنگام کار بتوانیم با قدرت بیشتری کار صاف و هموار کردن را انجام دهیم.
نکته: در دستگاه سنباده زن شارژی میزان ولتاژ باطری و در سنباده زن بادی میزان فشار باد دارای اهمیت بالایی است.
مزایای استفاده از سنباده لرزان
زمانی از انواع سنباده لرزان استفاد می کنیم که می خواهیم سطوح صاف و یکدست در اختیار داشته باشیم و برای همین موضوع باید دستگاهی را انتخاب کنیم که از مزایای زیادی هنگام استفاده برخوردار باشد. مزیت های مهم ابزار نام برده به شرح زیر است.
- ایجاد سطوح صاف و صیقلی
- از بین بردن سطوح ناهموار و خراش خورده
- راحتی هنگام کار
- استفاده ساده و آسان
نکات ایمنی کار با سنباده لرزان
زمانی که می خواهیم از انواع سنباده زن استفاده کنیم باید به یک سری موارد و نکات هنگام کار دقت کنیم. این موارد را می توان نکات ایمنی در نظر گرفت که رعایت کردن آنها مهم است و در ادامه به مهم ترین نکات ایمنی اشاره می کنیم. رعایت این نکات مهم ما را از خطرات احتمالی محافظت می کند.
- محیط کار هموراه تمیز و مرتب باشد.
- از دستگاه در محیط های خیس و بارانی استفاده نشود.
- در مکان هایی که خطر آتش سوزی وجود دارد از این ابزار استفاده نشود.
- دور از دسترس کودکان نگه داشته شود.
- در محیط های بسته و بدون تهویه از دستگاه استفاده نشود.
- هنگام کار لباس مناسب بر تن داشته باشیم (عینک و دستکش)
- از دستگاه هایی که دکمه روشن و خاموش معیوب دارند استفاده نکنیم.
کلام آروا:
در این مقاله به شناخت کاملی درباره اینکه سنباده زن لرزان چیست رسیدیم و دانستیم که از این ابزار کاربردی در کدام مشاغل و به چه منظوری استفاده می شود. صاف و هموار کردن سطوح چوبی مهم ترین کاری است که یک سنباده لرزان انجام می دهد و باید از ابزاری استفاده کنیم که دارای توان بالا و سرعت خوب برای این کار هستند که از نمونه های این ابزار کاربردی می توان به سنباده لرزان آروا مدل ۵۴۲۰ اشاره کرد که هنگام استفاده از آن می توان سطوح را با بالاترین کیفیت و در مدت زمان کمی صاف و هموار کرد.
همچنین در این زمینه اگر به کسب اطلاعات بیشتر و کاربردی نیاز دارید می توانید با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید و یا سوالات خود را در قسمت نظرات “در زیر همین مطلب” نیز مطرح کنید. (سوالات و نظرات شما به سرعت پاسخ داده شده و منتشر می شوند.)
بدون دیدگاه