خط کش چیست

مهندسین، نقشه کش ها، نجار ها و تمام کسانی که کارهای فنی و اندازه گیری انجام می دهند برای کارهای اندازه گیری و تعیین فاصله بین دو نقطه و ترسیم خط و طرح از ابزاری به نام خط کش استفاده می کنند. خط کش از دوران قدیم همیشه مورد استفاده کاربران قرار می گرفته و به مرور زمان در شکل ها و اندازه‌های مختلفی تولید و ساخته شده است. با این مقدمه کوتاه به معرفی اینکه خط کش چیست خواهیم پرداخت و شما را در این مطلب با انواع خط کش و کاربرد هایی که دارد آشنا خواهیم کرد.

برای اینکه بدانیم خط کش چیست در ابتدا با تاریخچه خط کش شروع می کنیم تا بهتر بدانیم که در طول تاریخ از این ابزار چه استفاده هایی می شده است و اکنون با رشد و گسترش علم و تکنولوژی در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد  برای کار کردن با آن آیا نیاز به دانستن قواعدی داریم یا اینکه از خط کش می توانیم برای کارهای اندازی گیری و ترسیم استفاده نماییم.

این ابزار کاربردی دارای اندازه و حجم کمی است و می توان به راحتی آن را جابجا کرد و در موقعیت های مختلف از آن استفاده نمود. در ادامه با آروا همراه باشید تا بهتر بدانیم در مشاغلی مانند نجاری، مکانیکی، مهندسی و … چگونه از این وسیله استفاده می شود و از لحاظ شکل و اندازه دارای چه مدل هایی است.

دانلود مقالهخط کش چیست؟

خط کش یک ابزار دستی پرکاربرد در اندازه ها و جنس متفاوت است که برای استفاده در کارهای اندازه گیری و ترسیم روی سطوح مختلف از آن استفاده می شود. در تعریف خط کش چیست باید بگوییم که یک ابزار دستی اندازه گیری است که بیشتر نجاران، مهندسین نقشه کش و موارد مشابه از آن استفاده می نمایید و در ترسیم نقشه و طرح های مختلف و اتصال دو نقطه با یک خط به هم از آن استفاده می نمایند.

اندازه گیری به روش های مختلفی مانند اینچ، سانتی متر و … انجام می شود که روی بدنه خط کش ها این اعداد ترسیم شده است تا بتوانیم در هر شیوه ای که می خواهیم کارهای اندازه گیری را انجام دهیم. در واقع با کمک خط کش می توانیم میزان فاصله را نیز مشخص کنیم اما کاربرد اصلی خط کش ترسیم خط و اتصال نقاط به یکدیگر و ترسیم الگو های برش است.

تاریخچه خط کش

ساخت و استفاده از خط کش به قرن ها پیش و طبق نوشته تاریخ دادن ها به حدود ۲۶۵۰ سال پیش از میلاد باز می گردد. طبق یافته ها و پژوهش توسط ایکارد اونگر از میله های مسی برای اندازه گیری و ترسیم خطوط استفاده می شده است. در طول تاریخ این ابزار دچار تکامل شده و در حدود ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد خط کش هایی عاجی وجود داشته که بیشتر در هند مورد استفاده قرار می گرفته است.

به مرور خط های های مختلفی ساخته و مورد استفاده قرار گرفت و با رشد و پیشرفت علم خط های مدرن تر با تنوع بیشتری تولید شده است که هم اکنون انواع مختلفی از خط کش وجود دارد که در این مطلب و در جهت شناخت هرچه بهتر از اینکه خط کش چیست به معرفی کاربرد و انواع آن می پردازیم.

کاربرد خط کش چیست

کاربرد خط کش چیست

ابزار ها در موارد و موقعیت های مختلفی استفاده می شود و خط کش نیز به عنوان یک ابزار دستی اندازه گیری کاربرد های گسترده و وسیعی دارد که موارد استفاده آن متنوع است و با توجه به اینکه دارای انواع مختلفی است تقریبا می توان در همه جا و در کارهای مربوط به ترسیم و کشیدن طرح از آن استفاده می شود. در ادامه به کاربرد خط کش اشاره می کنیم:

  • استفاده از خط کش در کارهای نقشه کشی
  • استفاده از خط کش در کارگاه های نجاری و کابینت سازی
  • استفاده از خط کش در کارهای خیاطی
  • استفاده از خط کش در مکانیکی
  • استفاده از خط کش در کارگاه های تراشکاری

انواع خط کش

انواع خط کش

پس از اینکه دانستیم خط کش چیست و چه کاربرد هایی دارد در این قسمت شما را با انواع خط کش آشنا می کنیم. برای درک بهتر از انواع خط کش آن را در دسته بندی های مختلف که به شناخت بیشتری از آن برسید تقسیم بندی کردیم و در ادامه این بحث به معرفی و توضیح هر کدام از آنها می پردازیم.

انواع خط کش از نظر جنس

اولین تقسیم بندی که از انواع خط کش انجام شده بر اساس جنس است و به همین دلیل انواع خط کش از لحاظ جنس را معرفی می کنیم. در واقع منظور از جنس موادی است که خط کش از آن ساخته شده است و در مشاغل مختلفی از آنها استفاده می شود. با توجه به این تعریف در زیر به صورت تیتر وار بیان می کنیم.

  • خط کش پارچه ای
  • خط کش فولادی
  • خط کش پلاستیکی
  • خط کش چوبی
  • خط کش کاغذی
  • خط کش ژله ای

انواع خط کش از نظر کاربرد

انواع خط کش براساس کاربرد

خط کش ها برای این ساخته می شوند که از آنها در موارد مختلف بتوان استفاده کرد. استفاده از خط کش کاربرد های آن است که در موارد و مواقع گوناگونی وجود دارد. برای شناخت هرچه بیشتر به کاربرد هایی که انواع خط کش دارند اشاره می کنیم.

  • خط کش دیجیتال: از انواع خط کش ها است که به صورت دیجیتال اندازه گیری می کند و از دو قسمت بدنه و هد تشکیل شده است که اندازه ها را تا میکرون محاسبه می کند.
  • خط کش نجاری: خط کش های نجاری در مدل های مختلف از جمله گونیا، خط کش تاشو و … وجود دارد که در کارهای نجاری برای اندازه گیری های گوشه و زاویه و یا خطوط منحنی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • خط کش خیاطی: برای ترسیم طرح و خطوط روی پارچه ها جهت برش از خط کش خیاطی که در مدل های مختلفی وجود دارد استفاده می شود. انواع خط کش خیاطی شامل: گونیا، خط کش تی، خط کش اشل و … هستند.
  • خط کش میز: از ساده ترین انواع خط کش است که از آن برای کشیدن خطوط استفاده می شود و برای اندازه گیری های کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد و بیشتر برای دانش آموزان کاربرد دارد.
  • خط کش مکانیکی: این مدل از خط کش از نظر ظاهری شبیه به خط کش ساده است اما تفاوت خط کش مکانیکی در این است که با کمک آن می توان اندازه گیری های دقیقی را انجام داد.

انواع خط کش از نظر شکل و ساختار

انواع خط کش از نظر جنس

تمامی خط کش هایی که ساخته می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند دارای شکل و ظاهری مشخص هستند که هر کدام برای مواردی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع خط کش از نظر شکل و ظاهر به شرح زیر است.

  • خط کش انعطاف پذیر: از انواع خط کش از نظر شکل و ساختار است که قابلیت خم شدن و انعطاف را دارد که برای اندازه گیری روی سطوح ناهموار مورد استفاده قرار می گیرد.
  • خط کش قلاب: این مدل از خط کش ها دارای یک قلاب در انتهای خط کش هستند که کمک می کند تا خط کش را ثابت نگه داشته تا بدون اشتباهی کارهای مختلف را انجام دهیم.
  • خط کش تی: این مدل از خط کش شبیه به حرف تی T انگلیسی است که برای اندازه گیری های عمودی و افقی مورد استفاده قرار می گیرد.

کلام آروا:

ابزار های اندازه گیری همیشه مورد استفاده کاربران در زمینه های مختلف بوده است و کارهای اندازه گیری و ترسیم با کمک ابزارهایی مانند خط کش از دیرباز تا کنون مورد توجه افراد مختلف در مشاغل مختلفی بوده است. در این مقاله درباره خط چیست و انواع آن صحبت کردیم و شما را با موارد استفاده هر کدام از آنها آشنا نمودیم. در این زمینه و برای دریافت اطلاعات کاربردی می توانید با همکاران ما در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *