پروفیل چیست

برای پاسخ به این سوال که، پروفیل چیست؟ انواع پروفیل کدام است و چه کاربردی دارد، ابتدا باید یک تعریف دقیق از پروفیل ارائه کنیم. پروفیل فلزی است در آلیاژ ها و جنس های متفاوت که از آن در صنایع مختلف استفاده می شود. پروفیل ها در واقع مقاطع فولادی و توخالی هستند که انواع مختلفی دارند و در دسته های مختلف تقسیم بندی می شوند. از میان این دسته بندی ها می توان به: شکل، ابعاد، جنس، ضخامت، موارد استفاده، روش تولید و … اشاره کرد. با توجه به اینکه انواع پروفیل تولید می شود و کاربرد آنها نیز وسیع و گسترده است هنگام استفاده از آنها باید به موارد مهمی از جمله دسته بندی از لحاظ شکل یعنی پروفیل باز و پروفیل بسته دقت کرد.

پروفیل ها انواع متفاوتی دارند و در صنایعی مانند: ساختمان، کشتی سازی، خودرو سازی، صنعت مبلمان و … استفاده می شوند. در این مقاله به طور اجمالی بررسی می کنیم که پروفیل چیست؟ و همچنین انواع پروفیل و کاربرد های هر کدام را در کنار ویژگی های مهم مورد بررسی قرار داده و به آنها می پردازیم.

فهرست مطالب پنهان

تاریخچه تولید پروفیل

تاریخ استفاده از پروفیل در ایران به دوران پس از جنگ جهانی دوم باز می گردد. زمانی که بخاطر افزایش جمعیت، رشد ساخت و ساز ها و کمبود چوب، از پروفیل در ساخت و سازها استفاده کردند. اولین کارخانه در ایران به سال ۱۳۴۰ افتتاح شد و به تولید پروفیل مبادرت ورزید. هم اکنون تعداد زیادی از کارخانجات در این زمینه فعالیت دارند و انواع پروفیل را تولید می کنند.

انواع پروفیل ها از نظر شکل و ابعاد

برای اینکه بتوانیم جنس پروفیل ها را بهتر بشناسیم لازم است که ابتدا درک درستی از این سوال داشته باشیم که پروفیل چیست و چه کاربردی دارد؟ انواع پروفیل کدام است و دارای چه مقاطعی است. در ادامه این مطلب به طور جامع به این سوال ها پاسخ خواهیم داد و آنها را بررسی می کنیم.

پروفیل ها در یک تقسیم بندی کلی و ابتدایی به دو نوع باز و بسته تقسیم بندی می شوند. در این تقسیم بندی انواع پروفیل باز و بسته بر اساس ابعاد و ضخامت دسته بندی می شوند. هر کدام از این دسته بندی ها روش تولید خود را دارند و از این نوع پروفیل ها در صنعت ساختمانی و دیگر صنایع نظیر خوردرو سازی استفاده می شود. در ادامه هر کدام از این دو دسته را از لحاظ شکل، ابعاد و کاربرد بررسی می کنیم.

پروفیل های باز:

پروفیل های باز دسته ای از پروفیل ها هستند که در ابعاد و ضخامت های مختلف تولید می شوند. از جمله این پروفیل ها می توان به تیرآهن، نبشی، ناودانی، پروفیل آبرو، پروفیل Z، فرانسوی و … اشاره کرد. از پروفیل های باز در ساخت و ساز هایی مانند: ساخت لوله، کشتی سازی، سالن های ورزشی و سوله، ایستگاه سوخت و … استفاده می شود. این دسته از پروفیل ها با توجه به استحکام بالا، وزن سبک و قابلیت نصب آسان بسیار پر طرفدار هستند و در بیشتر صنایع نیز کاربرد دارند. علاوه بر اینها قیمت مناسب و مقرون به صرفه بودن آنها عامل مهمی در تولید و انتخاب آنها در ساخت و تولید است. از جمله پروفیل های باز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نبشی
  • چهار پهلو
  • ناودانی
  • Z شکل
  • سپری
  • پروفیل U
  • HAT

پروفیل های بسته

پروفیل درب و پنجره

این دسته از پروفیل ها همانند نمونه های باز آن ابعاد و شکل های مختلفی دارند. از موارد کاربردی آن می توان در ساخت نرده ها، راه پله، درب و پنجره، خودروسازی و … اشاره کرد. پروفیل های بسته به شکل های لوله، قوطی، کلافی، پی وی سی و موارد مشابه و به روش های مختلف تولید و مورد استفاده قرار می گیرند. از کاربرد های عمده پروفیل های بسته می توان به استفاده وسیع آنها در صنایع ساختمانی اشاره کرد. پروفیل های بسته از نظر شکل شامل موارد زیر می شوند:

  • لوله
  • پروفیل های معروف به UPVC
  • پنجره های ساختمانی
  • قوطی های مربع و مستطیل
  • پروفیل چهارچوب در

پروفیل U چیست؟

انواع پروفیل

پروفیل U در واقع پروفیل های ناودانی هستند که از تقاطع های فولادی ساخته می شوند و به خاطر شکلشان به پروفیل U معروف هستند. این پروفیل ها در دسته پروفیل های باز قرار داشته و کاربرد صنعتی دارند و در برخی مواقع نیز می توان در موارد ساختمانی (بیشتر در نمای ساختمان) از آنها استفاده کرد. پروفیل های U تحمل بالای وزن را دارند و به راحتی تولید می شوند.

روش ساخت پروفیل U

  • پرس: در این حالت از روش نورد سرد استفاده می شود
  • فابریک: روش ساخت در این مدل به طریق نورد گرم است
  • مرکب: این روش ساخت در واقع ترکیبی از دو حالت سرد و گرم است

پروفیل طرح دار چیست؟

منظور از پروفیل طرح دار، پروفیل فولادی است که سطح آن با الگوها و نقوش خاصی مانند گل ها، طرح های اسلیمی و سایر تزئینات دکوراتیو طراحی شده است.

این طرح ها به منظور زیباسازی و ایجاد جلوه های بصری در سازه های مختلف فلزی استفاده می شوند. این نوع پروفیل ها در مکان هایی مانند نرده های راه پله، درب و پنجره، حفاظ ساختمان، مبلمان شهری و خانگی کاربرد دارند و علاوه بر عملکرد سازه ای، نقش تزئینی نیز ایفا می کنند.

در فرایند تولید این پروفیل ها، از مواد مختلفی مانند فولاد گالوانیزه، ورق سیاه و آلومینیوم استفاده می شود، اما به ویژه از پروفیل های مبلی (که معمولاً دارای دیواره نازک و وزن سبک تر هستند) برای ایجاد و اجرای طرح های تزئینی استفاده می کنند.

پروفیل Z چیست؟

پروفیل Z از انواع پروفیل است که در دسته بندی پروفیل های مقاطع باز قرار می گیرد. این محصولات از دو لبه و بال به صورت اتصال های بالا و پایین تشکیل شده اند که هر کدام از آنها دارای ابعاد و وزن مختلفی هستند. ابعاد و وزن پروفیل Z بر اساس نیاز کاربر و کاربرد آنها تولید و به بازار عرضه می شوند.

پروفیل z

کاربرد پروفیل Z

این دسته از پروفیل ها با توجه به استحکام بالا، وزن سبک و قابلیت نصب آسان بسیار پر طرفدار هستند و در صنایع نیز کاربرد دارند. از جمله این کاربرد ها به شرح زیر است:

  • وزن کم
  • استحکام بالا
  • نصب آسان

ویژگی ها و کاربردهای پروفیل Z

  • افزایش استحکام سقف
  • ساخت سوله
  • استفاده در ریل ها و پایه ها
  • ساخت سالن های ورزشی

انواع پروفیل ها از نظر نوع کاربرد در صنایع

با توجه به اینکه پروفیل ها کاربرد های متنوع و مختلفی در صنایع دارند میتوان بر اساس نوع کاربرد، از آنها در صنایع مختلف استفاده کرد. از جمله این صنایع می توان به صنعت ساختمان و دیگر صنایع اشاره کرد. در این مطلب پروفیل ها را به اساس کاربرد در دو دسته پروفیل های ساختمانی و پروفیل صنعتی تقسیم کرده ایم و هر کدام را با توجه به نوع کاربردشان توضیح می دهیم.

پروفیل ساختمانی

از پروفیل های ساختمانی برای ساخت درب و پنجره ها، نرده، نرده های راه پله و موارد مشابه استفاده می شود. این پروفیل ها بر اساس نوع آلیاژ و جنس فلز با یکدیگر متفاوت هستند و می توان به نوع کاربرد آنها دقت کرد برای مثال در ساخت برج ها باید از فلزاتی استفاده کرد که مقاومت بسیار بالایی دارند. پروفیل های ساختمانی به سه گونه ساخته می شوند که در ادامه به آنها می پردازیم:

  • نورد گرم: از روش نورد گرم برای ساخت پروفیل های قوطی استفاده می شود.
  • نورد سرد: از این شیوه برای شکل دادن ورق های فولادی، خم کردن و حتی پرس کردن استفاده می شود.
  • مرکب: این مدل در واقع ترکیبی از دو روش نورد سرد و نورد گرم است.

پروفیل صنعتی

این نوع از پروفیل ها در صنایع کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. از مهم ترین کاربرد های آنها می توان در ساخت بدنه های خودرو در صنعت خوردوی سازی؛ ساخت حفاظ و پل عابر پیاده و حتی در صنعت پزشکی برای ساخت تجهیزات اشاره کرد. با توجه به گسترده بودن صنایع، موارد کاربرد پروفیل های صنعتی بسیار وسیع است و کاربرد های متنوعی دارد.

انواع پروفیل بر اساس روش تولید

روش تولید پروفیل ها به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم است. از روش مستقیم عمدتاً در تولید پروفیل های باز استفاده می شود. در روش غیر مستقیم نیز برای ساخت لوله ها و شکل دهی آنها استفاده می شود.

تولید پروفیل به روش مستقیم

در روش تولید مستقیم پروفیل، از یک قالب از پیش آماده استفاده می شود تا شکل، زاویه و ضخامت مد نظر را تولید کنیم. در این شیوه همه چیز از جمله، زوایا در قالب طراحی شده است و ورق ها با عبور از این قالب ها شکل می گیرند.

تولید پروفیل به روش غیر مستقیم

در این روش تولید، برخلاف روش تولید مستقیم، فرایند آن با توجه به نیروی قالب و جوش است و با وارد کردن نیرو از طرف قالب و جوش، لوله ها شکل می گیرند. در انتها این لوله ها توسط اره های اتوماتیک برش می خورند.

انواع پروفیل بر اساس سطح مقطع

سطح مقطع به شکل هایی از پروفیل که هنگام ساخت و برش به وجود می آید اطلاق می شود. سطح مقطع، پروفیل ها را در انواع مختلفی تقسیم می کند که هر کدام با توجه به شکلی که دارند، موارد استفاده آنها نیز معین می شود. در واقع به اشکال هندسی پروفیل ها سطح مقطع گفته می شود. این اشکال شامل پروفیل های مربع، مستطیل، دایره، استوانه، و … می شود.

انواع پروفیل براساس جنس

جنس فلزات یکی از مهم ترین عوامل در دسته بندی آنها است و با توجه به جنس فلزات در یک دسته بندی کلی می توان پروفیل ها را در چهار دسته آلومنیومی، گالوانیزه، استیل و کامپوزیتی تقسیم کرد. این تقسیم بندی به این خاطر است که کاربرد هر کدام از آنها مشخص باشد و موارد کاربرد هر یک را معین کرد. در ساخت پروفیل ها بر اساس جنس از روش هایی که در بالا اشاره کردیم استفاده می شود و هر کدام از این دسته ها از لحاظ ابعاد و ضخامت نیز تقسیم می شوند.

سایز انواع پروفیل

پروفیل قوطی یک نوع مقطع فلزی توخالی با سطح مقطع چهارگوش است که در دو دسته صنعتی و ساختمانی تولید می شود. هر کدام از این دسته ها کاربردهای متفاوتی دارند: پروفیل های ساختمانی بیشتر در ساخت سازه های عمومی مانند درب و پنجره استفاده می شوند، در حالی که پروفیل های صنعتی برای کاربردهای پیچیده تر در صنایع مختلف به کار می روند.

هر یک از انواع پروفیل، در سایزهای مختلف به بازار عرضه می شود و شما باید با توجه به نیاز خود، مناسب ترین آن را انتخاب کنید.

سایز انواع پروفیل بسیار گسترده است که با توجه به ضخامت قوطی، از نظر سایز و ضخامت متفاوت می شود. برای مشاهده این گستردگی، مشخصات ابعاد پروفیل مربع ضخامت ۱ و ۲ میلیمتر را در جدول زیر آورده ایم:

ابعاد قوطی مربع ضخامت ۱ میلی متر

ضخامت (mm)

سایز (mm)

وزن (kg/m)

۱

۲۰*۲۰

۰/۶۲

۱

۲۵*۲۵

۰/۷۸

۱

۳۰*۳۰

۰/۹۶

۱

۳۵*۳۵

۱/۱۲

۱

۴۰*۴۰

۱/۲۵

۱/۲۵

۲۰*۲۰

۰/۷۵

۱/۲۵

۲۵*۲۵

۰/۹۸

۱/۲۵

۳۰*۳۰

۱/۱۹

۱/۲۵

۳۵*۳۵

۱/۳۹

۱/۲۵

۴۰*۴۰

۱/۵۵

۱/۵

۲۰*۲۰

۰/۹۱

۱/۵

۲۵*۲۵

۱/۱۷

۱/۵

۳۰*۳۰

۱/۴۲

۱/۵

۳۵*۳۵

۱/۶۴

۱/۵

۴۰*۴۰

۱/۸۶

۱/۵

۴۵*۴۵

۲/۱۲

۱/۵

۵۰*۵۰

۲/۳۳

۱/۵

۶۰*۶۰

۲/۸۲

پروفیل چوبی چیست؟

پروفیل های چوبی یکی دیگر از انواع پروفیل ها هستند که جنس آنها از چوب است و با پروفیل های فلزی کاملا متفاوت است. شکل ظاهری این چوب ها شبیه پروفیل های فلز یبوده و در واقع به چوب هایی که از چهار طرف برش خورده و گوشه های گرد دارند گفته می شود. روش ساخت آنها شامل مراحل برش، پروفیل سازی، روکش و بسته بندی است.

پروفیل چوبی چیست؟

کاربرد پروفیل چوبی

کاربرد اصلی پروفیل های چوبی در دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان است. جنس این پروفیل و تنوع در آنها باعث شده تا نقش مهمی را این روزها در دکوراسیون داشته باشند. از جمله کاربرد های پروفیل چوب می توان موارد زیر را در نظر گرفت.

  • ساخت در و پنجره
  • استفاده در کفپوش
  • تزیین نمای ساختمان
  • سقف کاذب

ویژگی های پروفیل چوبی

ویژگی ها و مزیت های مربوط به هر محصول باعث می شود تا این محصول کاربرد های متنوعی داشته باشد. پروفیل های چوبی نیز دارای ویژگی ها و مزیت های متنوعی هستند.

  • سازگار با محیط زیست
  • مقاوم در برابر رطوبت
  • قیمت ارزان

پروفیل درب و پنجره و انواع آن

پروفیل درو پنجره در واقع استفاده از پروفیل هایی است که از آنها در ساختن در و پنجره استفاده می شود. این پروفیل ها شامل پروفیل های آلومنیومی و گالوانیزه می شود و با توجه به کارایی و کاربرد مورد استفاده قرار میگبرند. پروفیل های در و پنجره عایق های خوبی در برابر هوا و حرارت هستند و در مقاطع مختلفی تولید می شوند. علاوه بر در و پنجره از این پروفیل ها می توان در موارد دیگر ساختمانی نیز استفاده کرد.

پروفیل های درب و پنجره با توجه به جنس، سطح مقطع، باز و بسته بودن دارای انواع مختلفی هستند. با توجه به دارا بودن انواع مختلف در زیر به صورت تیتر به آنها اشاره می کنیم.

  • سپری
  • نبشی
  • لنگه دری

پروفیل فولادی چیست؟

پروفیل فولادی

در واقع پروفیل ها مقاطع فولادی هستند که در دو دسته مقاطع باز و بسته تولید می شوند. این دسته بندی را نمی توان بر اساس کاربرد و کارکرد آنها نیز تعیین کرد. مقاطع باز پروفیل های فولادی کاربرد عمده در صنایع دارند و مقاطع بسته بیشتر در ساخت و ساز های ساختمانی استفاده می شوند. با توجه به اینکه در ابتدای مقاله دسته بندی ها و انواع پروفیل ها را شرح داده ایم در اینجا فقط به موارد مهمی که نیاز بود اشاره کرده ایم.

روش ساخت پروفیل فولادی

روش ساخت پروفیل های فولادی از ورق های فولادی به این شکل است که، ابتدا ورق های فولادی را در دستگاه برش قرار می دهیم و سپس این ورق ها را در عرض و اندازه های مختلف برش می دهیم. دستگاه برش ورق های فولادی شامل قسمت هایی همچون، ورق، کلاف گیر، سیستم باز کننده، گیوتین، غلتک تغذیه، نوارش برش را شامل می شود.

ابعاد پروفیل فولادی وابسته به موارد کاربرد و ضخامت آن است. ضخامت پروفیل ها دارای استاندارد معینی است که در تولید آن باید رعایت شود. پروفیل های فولادی در صنعت ساختمان نقش پررنگی دارند و علاوه بر این در صنایع دیگری نیز کاربرد دارد.

پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه یکی از محصولات فولادی هستند که جهت استفاده در صنعت ساختمان و ساخت درب و پنجره استفاده می شوند. این جنس از پروفیل را می توان در زمره پرکاربرد ترین موارد استفاده در ساختمان سازی به حساب آورد. ویژگی هایی مانند مقاوم بودن و عدم تغییر شکل در برابر فشار باعث شده است تا پروفیل گالوانیزه دارای طرافداران بسیاری باشد.

پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه از انواع پروفیل است که با روش های پوشش گرم، سرد و الکتریکی تولید می شود و فرایند تولید آن به شکلی است که گالوانیزاسیون پروفیل فولادی در یک فرایندی شیمیایی، مکانیکی و یا الکتریکی پوششی از جنس روی، به عنوان لایه محافظ افزوده می شود تا از زنگزدگی جلوگیری شود. پروفیل گالوانیزه در پوشش سرد و الکتریکی پروفیل ها بیشتر برای تزئین است و مقاومت کمتری دارند. گالوانیزه های گرم از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

پروفیل های گالوانیزه انواع مختلفی دارند. این دسته بندی بر اساس وزن و کاربرد است. از جمله آنها می توان به سبک، سنگین، صنعتی و کشاورزی اشاره کرد. این محصولات فلزی در دو شکل مربع و مستطیل به بازار عرضه می شوند. عمده کاربرد پروفیل گالوانیزه در صنعت ساختمان است. برای مقاوم کردن قاب های پی وی سی از این پروفیل ها استفاده می شود.

کاربرد پروفیل گالوانیزه

از پروفیل های گالوانیزه گرم به خاطر مقاومت بالا و استحکامی که دارند در صنایعی مانند صنعت ساختمان بیشترین استفاده را می کنند. با توجه به وزن این پروفیل ها کارکرد های آنها نیز متفاوت و مختلف است. در زیر برخی از مهم ترین کاربرد ها را بیان می کنیم:

  1. تولید انواع لوله‌های فلزی
  2. محافظت در برابر قطعات ارزشمند ساختمان
  3. تولید انواع سینی کابل در محیط‌های خانگی و صنعتی
  4. چارچوب بندی در و پنجره‌ها

پروفیل های گالوانیزه ویژگی های کاربردی بسیاری دارند که می توان در یک جمله به مقاومت بالای آنها اشاره کرد. این مقاومت در موارد مختلف است که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

  • مقاومت بالا در برابر خوردگی
  • مقاومت خاص در برابر زنگ زدگی
  • دارای پوشش های مختلف
  • استحکام در برابر تحمل فشار

پروفیل ام دی اف چیست؟

پرفیل ای دی اف از انواع پروفیل چوبی است که از فیبر های فشرده شده با روکش پروفیل ساخته می شود. جنس این پروفیل از چوب است و روش ساخت آن به این صورت است که پیش انکه روکش دار شود توسط دستگاه های سی ان سی برش خورده و در سطح مقطع های مختلف تولید می شود. عمده کاربرد این پروفیل در دکوراسسیون است. این محصولات در انواع مختلف ایرانی و خارجی در بازار موجود است.

پروفیل های چوبی از لحاظ رنگ و روکش، ضخامت، مقاومت و … متفاوت هستند و کاربرد هر کدام ازر آنها نیز با یکدیگر ممکن است متفاوت باشد.

انواع پروفیل ام دی اف

با توجه به کاربرد پروفیل ام دی اف، این محصولات انواع مختلفی دارند. این دسته بندی بر اساس موارد استفاده و کارکرد هر کدام از آنها است.

  • پروفیل درب
  • پروفیل کرکره
  • پنل های دیواری
  • پروفیل نبشی
  • پروفیل لبه
  • پروفیل روکوب

پروفیل یو پی وی سی چیست

پروفیل upvc

پروفیل یو پی وی سی در واقع از انواع پروفیل است که از جنس فلز نیست و در تولید آن از مواد نفتی و پلاستیک استفاده شده. این پروفیل به شکل عجیبی پر کاربرد در ساخت در و پنجره است. پروفیل UPVC انواع محتلفی دارد که هر کدام از این انواع در قسمت های مختلف ساخت پنجره های تک جداره، دو جداره و سه جداره استفاده می شود. انواع پروفیل یو پی وی سی را در ادامه به صورت مختصر توضیح می دهیم.

  • پروفیل فریم: فریم یا قاب از انواع پروفیل یو پی وی سی است که از آن به عنوان قاب پنجره های جداره دار استفاده می شود.
  • پروفیل میانی: در پنجره هایی که به صورت کامل باز می شوند از الین نوع پروفیل استفاده می شود.
  • پروفیل بازشو: از این پروفیل هم در پنجره های باز شو استفاده می شود که داری مدل های ، باز شو پنجره، در و کشویی هستند.
  • پروفیل زهواره: این پروفیل در واقع هملان زه است و برای ثابت نگه داشتن شیشه در انواع تک جداره و دو جداره استفاده می شود.
  • پروفیل لوله: پروفیل لوله یکی از انواع پروفیل یو پی وی سی است که به خاطر شکلی که دارد در ساخت پنجره های زاویه دار از آنها استفاده می شود.

ویژگی پروفیل یو پی وی سی

یکی از دلایل اینکه از این پروفیل ها در ساخت پنجره ها استفاده می شود ویژگی ها و مزیت های بسیاری است که این پروفیل ها داردند. از مهم ترین مزیت ها و ویژگی های پروفیل یو پی وی سی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عمر مفید بالا
  • استحکام
  • سازگار با محیط زیست
  • وزن کم

کاربرد پروفیل یو پی وی سی

کاربرد اصلی پروفیل یو پی وی سی در صنعت ساختمان است. از پروفیل های یو پی وی سی برای ایجاد عایق های حرارتی در پنجره ها استفاده می شود و کاربرد این پروفیل ها به این خاطر است که از آنها می توان پنجره های دو جداره و سه جداره های استاندارد را تولید کرد.

پروفیل آلومینیوم چیست؟

پروفیل آلومینیوم

آلومینیوم یکی از فلزات پر کاربرد در صنایع است. از این فلز در صنایع مختلف از جمله ساختمان، خودرو سازی و … استفاده می شود. از انواع پروفیل ها می توان به پروفیل آلومینیوم اشاره کرد. این پروفیل ها در مقطع های متغیر، سطح معین و وزن های متفاومت در بازار موجود هستند.

با توجه به اینکه پروفیل آلومینیوم بسیار پر کاربرد است و نقش پررنگی در صنایع دارد در سه نوع ساده، ترمال سبک و چوبی آلومنیومی ساخته می شوند و از آنها در ساخت پنجره استفاده می شود. هر کدام از این انواع پروفیل آلومینیوم کاربرد های خود را دارند که در زیر آنها را به صورت مختصر توضیح می دهیم.

  • ساده: در ساخت پنجره به منظور عایق بودن در برابر هوا، دما و حرارت استفاده می شود.
  • ترمال سبک: این مدل یک عایق حرارتی خوب است و تحمل دمای بسیار بالا را دارد.
  • چوبی آلومنیومی: در واقع ترکیبی از چوب و آلومنیوم است. به این صورت که در لایه داخلی از چوب استفاده شده است و لایه بیرونی آلومنیوم دارد.

کاربرد پروفیل آلومینیوم چیست؟

آلومینیوم و پروفیل آلومینیوم با توجه به وزن و شکل ساخت در اکثر صنایع کاربرد دارند. یکی از اصلی ترین این کاربرد ها در صنایع ساختمانی از جمله ساخت در و پنجره است. با توجه به کاربرد های بسیار پروفیل آلومینیوم، در ادامه شرح خواهیم داد که کاربرد این نوع پروفیل چیست.

  • برای ساخت قوطی کنسرو، بسته بندی نیمه مقاوم غذا
  • در صنایع پزشکی و داروسازی
  • استفاده صنعت برق
  • ساخت ماشین آلات و تجهیزات
  • استفاده در ساخت لوازم بادوام و استقامت بالا

ویژگی های پروفیل های آلومنیوم

ویژگی ها و مزیت ها از جمله مواردی هستند که باعث تمایز انواع مختلف پروفیل ها از یکدیگر در نوع استفاده می باشند. پروفیل های آلومنیوم دارای ویژگی و مشخصه های زیر هستند:

  1. سبک بودن
  2. انعطاف پذیری بالا
  3. مقاومت بالا در برابر خوردگی
  4. دارای خاصیت تبادل دمایی

پروفیل استیل چیست؟

استیل یکی از انواع فلزات است که از آهن و همچنین درصد خیلی کمی از کربن تشکیل شده است. استیل در گروه فلزاتی است که خاصیت ضد زنگ داشته و کاربرد وسیعی در صنایع نیز دارد. پروفیل استیل در واقع از انواع پروفیل است که از فولاد ضد زنگ و یا استنلس ساخته و تولید می شود. از این پروفیل با توجه به مزیت های بالایی که دارد در ساخت و ساز ها استفاده می شود.

پروفیل استیل با توجه به ظاهر زیبایی که دارد جنبه کاربرد دکوراتیو نیز دارد. جنس پروفیل استیل از آلیاژ استیل است که به اشکالِ کشیده، نورد یا فشار داده شده از یک سطح مقطع ثابت وجود دارد.

کاربرد پروفیل استیل

از مهم ترین کاربرد های پروفیل استیل می توان به اتصال دو قطعه اشاره کرد. و در واقع مقاطع فلزی هستند که در ساخت در و پنجره از آنها استفاده می شود. از دیگر کاربرد های پروفیل استیل می توان به مواردی همچون موارد زیر اشاره کرد:

  • دکوراسیون داخلی و خارجی
  • صنعت خودرو سازی
  • ساخت اسکلت های فلزی
  • صنعت ساختمان

ویژگی های پروفیل استیل

  1. مقاوم در برابر حرارت
  2. قابلیت بازیافت
  3. طول عمر مطلوب
  4. ظاهر زیبا
  5. جوش پذیری بالا
  6. مقاومت در برابر خوردگی

پروفیل اس تی ST

پروفیل اس تی ST

پروفیل ST در واقع از انواع پروفیل های آلومنیومی است که از آنها برای ساخت پنجره استفاده می شود. پنجره های ساخته شده از پروفیل ST دارای استحکام و کیفیت بالایی هستند و استفاده از این محصول باعث می شود تا پنجره ها در برابر حرارت و هوا عایق شوند.

پروفیل HSS

پروفیل HSS در واقع از انواع پروفیل فلزی است. این محصول با سطح مقطع خالی تولید می شود. از این پروفیل در ساختمان سازی و صنایع دیگر استفاده می شود از از مهم ترین آنها می توان ساخت راه پله، استادیوم های ورزشی، مراکز خرید و موارد مشابه اشاره کرد.

پروفیل HSS در مقاطع مربع، مستطیل و دایره تولید و به بازار عرضه می شود.از مهم ترین ویژگی های این پروفیل می اوان به مقاومت بالای آن در برابر آتش سوزی و تحمل بالای وزن اشاره کرد.

پروفیل آهن

به پروفیل هایی که شباهت به قوطی و یا جعبه دارند پروفیل قوطی گفته می شود. این قوطی ها چهار گوش هستند و در مقاطع بلند تولید می شوند. پروفیل قوطی آهن از انواع پروفیل است که از جنس فلز آهن تشکیل شده است. این پروفیل ها به صورت ساختمانی و صنعتی ساخته می شوند و بیشترین کاربردی که دارند در صنعت ساختمان است و در ساخت در و پنجره استفاده می شود.

پروفیل آهن در واقع همان پروفیل قوطی آهن است و در بازار بیشتر به نام پروفیل آهن شناخته می شود. فرق اسمی آن به خاطر ترکیبات شیمیایی بکار رفته در روش ساخت است.

پروفیل قوطی چیست

قوطی در اصل همان پروفیل است و در اصطلاح انگلیسی به آن باکس گفته می شود. قوطی ها دارای شکل های جعبه ای و چهار گوش هستند و جنس آنها نیز مختلف است و متداول ترین آنها می توان به آهنی، استیل و آلومنیوم اشاره کرد. قوطی ها دارای سایز های متفاوت هستند و در ساختمان سازی از آنها به وفور اشتفاده می شود.

تفاوت پروفیل و قوطی

پروفیل و قوطی مقاطع فلزی هستند که از آنها در ساختمان سازی و صنایع استفاده می شود. پروفیل ها ابعاد و ضخامت های متفاوتی دارند. اما سوال مهم این است که تفاوت پروفیل و قوطی چیست. از مهم ترین و اصلی ترین تفاوت میان پروفیل و قوطی می توان به ترکیبات شیمیایی و خواص فیزیکی آنها اشاره کرد. جنس پروفیل، کشش، قدرت بالا، تحمل فشار و … نیز از دیگر تفاوت های میثان پروفیل و قوطی است.

پروفیل کلافی چیست؟

پروفیل کلافی که تک لبه نیز نامیده می شود، نوعی پروفیل است که از ورق های فولادی سیاه و با استفاده از فرآیند نورد گرم تولید می شود. به زبان ساده، نورد گرم یعنی ورق های فلزی در دمای بالا شکل دهی می شوند تا به شکل پروفیل درآیند.

پروفیل کلافی به دلیل استحکام و مقاومت خوبی که دارد، هم در بخش های داخلی ساختمان (مانند ساخت چهارچوب) و هم در بخش های خارجی (مانند تیرآهن) کاربرد دارد. این پروفیل ها به دلیل ویژگی های ساختاری شان، در تحمل بار و ایجاد سازه های مستحکم نقش مهمی ایفا می کنند.

ابعاد پروفیل کلافی بسیار متنوع است و شما باید با توجه به نیاز خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید.

پروفیل کامپوزیت چیست؟

پروفیل ها نقش عمده ای در رشد ساختمان سازی دارند. از پروفیل ها در قسمت های مختلف ساختمان استفاده می شود که از جمله این استفاده ها می توان به ساخت درب، پنجره، نرده و موارد مشابه اشاره کرد. پروفیل های کامپوزیت از جمله انواع پروفیل هستند که در ساخت و تولید آنها از پلاستیک فشرده و الیاف شیشه استفاده کرده اند.

پروفیل های کامپوزیتی نقش مهمی در بازار دارند و سهم بسزایی را به خود اختصاص داده اند. عمده کاربرد این محصول در ساخت درب و پنجره است.

ویژگی های پروفیل کامپوزیت

  • مقاومت بالا در برابر خوردگی
  • جلوگیری از زنگ زدگی در سازه
  • وزن سبک
  • سرعت بالای تولید از طریق فناوری پالتروژن
  • هزینه تمام شده پایین

پروفیل مبلی چیست؟

پروفیل مبلی از محصولات فلزی است که در تولید آن از ورق های فولادی سرد با ضخامت مشخص استفاده می شود. پروفیل مبلی جایگاه خاصی در بازار دارد و تنوع و کاربرد آن نیز بسیار است و با توجه به ضخامت پایینی که دارد به راحتی شکل می پذیرد.

با توجه به اینکه پروفیل مبلی به وسیله نورد سرد شکل داده می شود تمام سطح مقطع آن یکسان است. این نوع پروفیل در اشکال مختلفی همچون، دایره، مربع، مستطیل، و… تولید می شود و علاوه بر اینکه دارای شکل هندسی می باشد، در مقاطع باز و بسته نیز تولید می شوند.

کاربرد پروفیل مبلی

پروفیل های مبلی یکی از انواع پروفیل ها هستند که کاربرد های بسیار متنوع و مختلفی دارند. می توان این دسته از محصولات را جزء پرکاربرد ترین دسته پروفیل ها به حساب آورد. در ادامه به این می پردازیم که کاربرد های این نوع پروفیل چیست؟

  • صنعت مبلمان (خانگی و اداری)
  • ساخت فرفورژه
  • ساخت تجهیزات صنایع هوایی
  • صنعت خودرو سازی
  • ساخت مبلمان های شهری
  • صنعت تولید دوچرخه سازی
  • ساخت تابلو های تبلیغاتی

ویژگی های پروفیل مبلی

کاربرد های وسیع این دسته از پروفیل ها باعث شده تا از ویژگی ها و مزیت های مختلفی نیر برخوردار باشند. از ویژگی های مهم پروفیل مبلی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • وزن کم و سبک بودن
  • شکل پذیری راحت
  • دارای اشکال مختلف
  • تنوع در سطح مقطع
  • ساختار یکپارچه

روش های اتصال پروفیل به پروفیل

اتصال پروفیل به پروفیل در سازه های فلزی به روش های مختلفی انجام می شود. هر روش بسته به نوع سازه و نیازهای پروژه انتخاب می شود. در ادامه، برخی از رایج ترین روش های اتصال پروفیل ها را معرفی و توضیح می دهم:

  • جوشکاری (Welding): جوشکاری یکی از معمول ترین روش های اتصال پروفیل ها است. در این روش، از گرما برای ذوب کردن لبه های پروفیل ها و اتصال آنها به یکدیگر استفاده می شود. جوشکاری می تواند به دو صورت دستی یا با استفاده از دستگاه های خودکار انجام شود. این روش برای سازه های فلزی که نیاز به اتصالات قوی و دائمی دارند، مانند اسکلت ساختمان ها و پل ها، استفاده می شود.
  • پیچ و مهره (Bolting): در این روش، پروفیل ها با استفاده از پیچ و مهره به یکدیگر متصل می شوند. برای این کار، ابتدا سوراخ هایی در پروفیل ها ایجاد می شود و سپس پیچ ها از طریق این سوراخ ها عبور داده شده و با مهره محکم می شوند. این روش برای سازه هایی که نیاز به مونتاژ و دمونتاژ دارند یا در مواردی که نیاز به اتصالات قابل تعویض است، مانند سازه های موقت و سوله ها، استفاده می شود.
  • تصال با پرچ (Riveting): پرچ کردن روشی است که در آن از پرچ ها (میخ های مخصوص) برای اتصال پروفیل ها استفاده می شود. این روش قدیمی تر از جوشکاری و پیچ و مهره است و امروزه کمتر استفاده می شود، اما همچنان در برخی موارد کاربرد دارد. پرچ کردن در ساختارهایی که به ارتعاشات و ضربه های مکرر حساس هستند، مانند سازه های هوافضا و بدنه های فلزی خودروها، به کار می رود.
  • اتصال با چسب (Adhesive Bonding): در این روش، از چسب های صنعتی قوی برای اتصال پروفیل ها استفاده می شود. این روش بدون نیاز به سوراخ کاری یا جوشکاری انجام می شود و می تواند از نظر زیبایی نیز مزیت هایی داشته باشد. این روش بیشتر در ساختارهای سبک و دکوراتیو، مانند مبلمان فلزی و قطعات تزئینی، استفاده می شود.
  • اتصال با استفاده از بست ها و گیره ها (Clamps and Brackets): این روش شامل استفاده از بست ها و گیره ها برای نگه داشتن پروفیل ها در کنار هم است. این بست ها و گیره ها می توانند به صورت موقت یا دائمی نصب شوند.
  • این روش برای سازه های موقت یا جایی که نیاز به تنظیم مجدد یا تغییر موقعیت پروفیل ها باشد، مانند نمایشگاه ها و نصب های موقت، استفاده می شود.
  • اتصال فشاری (Press-Fitting): در این روش، پروفیل ها با فشار درون یکدیگر قرار می گیرند تا اتصال ایجاد شود. این روش بیشتر برای پروفیل هایی با ابعاد دقیق و سازگار استفاده می شود. در صنایع تولید انبوه و سازه های پیش ساخته که نیاز به دقت و سرعت بالا دارند، مانند مبلمان فلزی یا قاب های صنعتی، این روش کاربرد دارد.

هر یک از این روش ها مزایا و معایب خود را دارند و انتخاب بهترین روش به نوع پروژه، نوع پروفیل ها و نیازهای خاص سازه بستگی دارد.

پروفیل بر چیست؟

پروفیل بر

پروفیل بر ها از انواع ابزار های برقی هستند که از آن برای برش دادن انواع پروفیل استفاده می شود. با توجه به اینکه پروفیل ها از انواع مختلفی از لحاظ جنس، سطح مقطع، ابعاد و … تشکیل شده اند، نیاز به صفحه برش هایی متناسب با هر کدام از انواع پروفیل ها است. پروفیل بر ها فرایند برش پروفیل را بالا دقت و کیفیت بالایی انجام می دهند. این ابزار بهترین گزینه برای بریدن پروفیل ها از اندازه ها و ابعاد مختلف هستند.

جهت مشاهده انواع مختلف پروفیل بر کلیک کنید

کلام آروا

در این مطلب تلاش کردیم تا به شکلی جامع شرح دهیم که پروفیل چیست و انواع پروفیل و کاربردشان را نیز مورد بررسی قرار دادیم، اما چنانچه به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید می توانید با مشاوران ما در شرکت آروا تماس حاصل فرمایید و یا سوالات خود را در قسمت نظرات در “زیر” مطرح کنید.

سوالات و نظرات شما در سریع ترین زمان ممکن پاسخ داده شده و منتشر می شوند

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *