روغن مناسب کمپرسور هوا

انتخاب روغن مناسب کمپرسور باد بسیار اهمیت دارد چون وظیفه اصلی این روغن افزایش روان کنندگی قطعات و طول عمر محصول است و هر از چند گاهی باید این روغن تعویض شود چون در صورت عدم تعویض به موقع خاصیت خود را از دست می دهد و کارایی دستگاهع پایین می آید.

مسلماً زمانی که از  ابزار آلات بادی استفاده می کنید کمپرسور هوا یا پمب باد وسیله ای کاربردی برای شما محسوب می شوند. چون با این وسیله می توانید خیلی راحت هر ابزار بادی مثل میخکوب، منگنه کوب و… را فعال کرده و از آن استفاده کنید.

کمپرسور های هوا انواع متفاوتی دارند و یک سری از مدل های آن ها برای کار کردن به روغن نیاز دارند  از جمله مدل هایی که نیاز به روغن دارند کمپرسورهای یخچالی، تیغه ای، روتاری، مارپیچی و پیستونی هستند. روغن ها در دو مدل طبیعی و مصنوعی وجود دارند.

روغن های طبیعی قیمت کمتر و در نتیجه طول عمر کمتری دارند اما روغن های مصنوعی طول عمر بیشتری دارند. فاکتور های زیادی برای انتخاب روغن مناسب کمپرسور باد دخیل هستند که در ادامه آن ها را آورده ایم. توضیحات کامل هر کدام نیز در ادامه مطلب آمده است.

  • فشار بخار روغن
  • نقطه ریزش روغن
  • توجه به ویسکوزیته
  • امکان اضافه نمودن افزودنی
  • نقطه و دمای احتراق روغن
فهرست مطالب پنهان

کمپرسور هوا چیست و انواع کمپرسور هوا کدامند؟

کمپرسور باد ابزاری است که هوا را محبوس و فشرده می سازد و این امکان را برای شما فراهم می کند از خروجی دستگاه فشار مورد نیاز را داشته باشید. مکانیزم تمام کمپرسور ها به همین صورت است. به طور کلی انواع کمپرسور موارد زیر است:

دینامیکی

نام دیگر این کمپرسورها جابه جایی غیر مثبت است. در داخل آن ها از یک پروانه که تیغه دارد برای ورود هوا به داخل دستگاه استفاده می شود. حرکت پره ها موجب افزایش فشار هوا در زمان کوتاه تری می شود و می توان با سرعت بالاتری به حجم هوای بالاتری رسید.

کمپرسور جابه جایی مثبت

یک حجم مشخصی از هوا وارد دستگاه می شود و به خاطر وجود پیستون، میل لنگ و سیلندر می توان حجم هوای وارد شده را کاهش و فشار را افزایش داد. این کمپرسورها به دو دسته رفت و برگشتی (پیستونی) و دوار تقسیم بندی می شوند.

کمپرسور اسکرو

مکانیزم فشرده سازی این کمپرسور با سایر پمب باد ها متفاوت ها است. در این کمپرسور با استفاده از حرکت دورانی دو رزوه نر و ماده که در جهت مخالف هم حرکت می کنند فشار و دما بالا می رود. از این کمپرسور درکارهای صنعتی بزرگ استفاده می شود. یکی از مزیت های این کمپرسور این است که مدت زمان بیشتری می توان از این کمپرسور استفاده کرد.

کمپرسور های بی صدا

در این کمپرسور ها از موتور القایی فاقد صدا بهره گرفته می شود و انواع آن در دو نوع یخچالی و غیر روغنی در بازار عرضه می شوند. از این کمپرسور ها بیشتر در مراکز درمانی استفاده می شود.

کمپرسورهای روغنی

کمپرسور ها تنوع و دسته بندی های متفاوتی دارند. در بسیاری از آن ها باید از روغن استفاده کرد و تعدادی نیز به روغن نیاز ندارند.

روغن می تواند به عنوان یک خنک کننده استفاده شود. کمپرسورهای یخچالی تیغه ای، روتاری، مارپیچی و پیستونی جز کمپرسورهای روغنی هستند.

آیا تمامی کمپرسور ها به روغن نیاز دارند؟

همه کمپرسور ها به روغن نیاز ندارند. اما اگر کمپرسور روغنی تهیه کنید باید از یک روغن استاندارد استفاده کنید. البته بسیار از کمپرسورها غیر روغنی نیز برای برای روان شدن گیربکس باید هر چند وقت یک بار روغنکاری شوند.

استفاده از روغن مناسب کمپرسور باد چه مزیتی دارد؟

مزیت های استفاده از روغن کمپرسور باد

برای اینکه مزیت روغن را در کمپرسور هوا مشخص کنیم باید به مقایسه کمپرسور بدون روغن با روغن پرداخته شود.

اصولا کمپرسورهای با روغن طول عمر بیشتری دارند و صدای کمتری تولید می کنند چون بین اجزای داخلی اصطکاک برقرار نیست.

چرا نقش روغن در کمپرسور باد اهمیت دارد؟

جدای از مزیت های گفته شده که روغن برای پمب هوا دارد، وجود روغن کمپرسور هوا در مکانیزیم داخلی دستگاه همانند یکی از اجزای مهم است.

مکانیزم کمپرسور به این صورت است که مقدار زیادی از برق به گرما تبدیل می شود و روغن موجود در کمپرسور با جذب گرما و انتقال این گرما به بیرون باعث کاهش دما و افزایش طول عمر دستگاه می شود

انواع روغن های کمپرسور باد

روغن های کمپرسور باد عمدتا به دو دسته روغن های طبیعی و مصنوعی طبقه بندی می شوند.

روغن های طبیعی

این روغن ها بر پایه مواد معدنی تولید می شوند و قیمت کمتری نسب به روغن های مصنوعی دارند اما چون طول عمر کوتاه تری نسبت به روغن های مصنوعی دارند، باید سریع تر تعویض شوند.

به دلیل بیشتر بودن مواد معدنی داخل روغن های طبیعی زودتر از روغن های مصنوعی بخار می شوند و در صورت استفاده ازآن ها باید تعداد بار بیشتری فیلتر روغن را تعویض کنید توصیه می شود از روغن های طبیعی برای کمپرسورهای خانگی استفاده شود.

روغن مصنوعی

روغن های مصنوعی بسیار پرکاربرد تر هستند این روغن ها بر پایه مواد مصنوعی ومشتقات نفتی ساخته می شوند و نسبت به روغن های طبیعی عمر بیشتری دارند.

از آنجایی که روغن های مصنوعی مقاومت بیشتری برای بخار شدن نسبت به روغن های طبیعی دارند کمتر با هوای داخل دستگاه ترکیب می شوند و گرمای بیشتری را می توانند جذب کنند.

مقایسه کلی دو روغن طبیعی و مصنوعی

برای اینکه مقایسه ای عادلانه ای داشته باشید باید به مدت زمانی که قصد دارید کمپرسور را روشن نگه دارید توجه کنید.

روغن های مصنوعی به دلیل پایداری بیشتری و مزیت هایی که در بالا گفته شده برای مصارف طولانی مدت و صنعتی مناسب هستند، اما روغن ها های طبیعی به دلیل حساسیت بیشتری که دارند برای استفاده های سبک و معمولی مناسب هستند.

چرا باید روغن کمپرسور باد را عوض کنیم؟

دلایل استفاده از روغن کمپرسور باد

همان طور گفتی اجزای داخلی به بکدیگر سابیده می شوند و استفاده از روغن کمپرسور باعث روان شدن می شود اما ذرات کوچک که در اثر سایش وارد روغن می شوند یا ذرات گردو غبار باعث می شود روغن دارای ناخالصی شود. این ناخالصی به سایر اجزا و حتی سطح داخلی سیلندر آسیب می زند.

نکات خرید روغن مناسب کمپرسور باد

برای اینکه بتوانید بهترین روغن مناسب کمپرسور باد را تهیه کنید که متناسب با دستگاهتان باشد باید به موارد زیر توجه کنید.

فشار بخار روغن

فشار بخار نشان دهنده میزان فراریت روغن است که وقتی مقدار آن زیاد باشد می توان روغن را در دمای کمتری جوش آورد.

نقطه ریزش روغن کمپرسور

این ویژگی سیالیت روغن را مشخص می کند و اگر برای مثال دما سه درجه سردتر شود بعد از ۵ ثانیه دیگر جابه جا نمی شود.

توجه به ویسکوزیته یا گرانروی

این مولفه بسیار مهم است زیرا به معنی مقاومت مایعات در برابر جاری شدن است. به طور مثال آب و عسل گرانروی متفاوتی دارند و این مولفه تابع دما است که توجه به ویسکوزیته در روغن کمپرسور یعنی بررسی کنید میزان تغییرات گرانروی نسبت به تغییرات دما چگونه است.

امکان استفاده از افزودنی در صورت نیاز

باید روغنی را تهیه کنید که اگر در اثر بالا بودن دما و وجود ذرات معلق هوا، روغن کف کرد، با اضافه کردن آن افزودنی قابل جبران باشد.

نقطه و دمای احتراق روغن مناسب کمپرسور باد

نقطه و دمای احتراق روغن کمپرسور باد

این امکان وجود دارد هر روغنی در اثر گرما یک سری تغییرات شیمیایی داشته باشد و به صورت خودکار آتش بگیرد. به همین خاطر باید دما و نقطه احتراق روغن را بررسی کنیم تا میزان گرمایی که قرار است تولید شود بیشتر باشد.

ویسکوزیت مناسب روغن کمپرسور چیست؟

برای انتخاب بهترین روغن مناسب کمپرسور باد باید به این نکته توجه داشت که ویسکوزیته مشخص می کند؛ میزان کشسانی یا به نوعی غلظت روغن ما د ربرابر تغییرات دمایی چه قدر است و اغلب تولید کننده های روغن کمپرسور توصیه می کنند ویسکوزیته روغن بین ۲۰ تا۳۰ باشد.

بهتر است اگر دمای محیط سرد است ویسکوزیته روغن ۲۰ باشد و اگر دمای محیط گرم است ویسکوزیته ۳۰ باشد.

بررسی زنگ زدگی

اگر شما در یک فضای مرطوب از دستگاه کمپرسور استفاده می کنید این امکان وجود به دلیل اکسیداسیون زنگ زدگی صورت گیرد و باید روغنی را انتخاب کنید که علاوه بر خاصیت روان کنندگی هنگام استفاده از ان ترکیباتی داشته باشد تا باعث کاهش زنگ زدگی می شود.

زمان تعویض روغن مناسب کمپرسور باد

این زمان برای هر دستگاهی متفاوت است و داخل دفترچه محصول نوشته شده است و اما اگر به طور مدوام از دستگاه استفاده می کنید تقریبا به ازای هر ۳۰۰ تا ۵۰۰ ساعت کارکرد مفید باید روغن تعویض شود و این عدد به طور میانگین هر شش تا هشت ماه یک بار است.

چه مقدار روغن باید در کمپرسور هوا ریخته شود؟

چه مقدار روغن در کمپرسور باد بریزیم؟

این مقدار بستگی به مخزن روغن داخل دستگاه دارد که به لیتر داخل دفترچه محصول نوشته شده است. اما یک روش مطمئن تر بررسی نشانگر روغن است که دقیقا میزان روغن ریخته شده داخل دستگاه را می توان فهمید. حتما باید به مقدر مناسب روغن ریخته شود تا به اجزای داخلی آسیب وارد نشود.

چگونه روغن مناسب کمپرسور باد را تعویض کنیم؟

درب ورودی و خروجی را بازکنید و بعد از آنکه روغن را از درب خروجی به طور کامل خالی کردید آن را محکم ببندید و بعد از آن از درب ورودی بهترین روغن کمپرسور باد را داخل آن بریزید. بعد از اتمام کار، بدنه را کامل تمیز کنید و چک کنید نشستی روغن وجود نداشته باشد.

چرا نمی توان از روغن موتور به جای روغن کمپرسور استفاده کرد؟

روغ موتور خودرو

در روغن های موتور مواد شوینده وجود دارد تا زمانی که در خودرو از روغن موتور استفاده می شود قسمت های درگیر تمیز شوند.

اما وجود این مواد در کمپرسور هوا باعث می شود مقدار زیادی کربن در کمپرسور انباشته شود و قطعات با سرعت کمتر و سایش بیشتری فعالیت کنند.

کمپرسور اسکرور روغنی چیست؟

کمپرسور های اسکرو در دو نوع روغنی و غیر روغنی وجود دارند

کمپرسورهای اسکرو روغنی از نوعی تکنولوژی پیشرفته برخوردار هستند که در بسیاری از برنامه ها برای تولید هوای فشرده استفاده می شوند. مزایای این نوع کمپرسورها شامل کارایی بالا، کمترین سطح نویز و عمر طولانی تر در مقایسه با برخی دیگر انواع کمپرسورها است.

مزیت های کمپرسور های روغنی اسکرو

از ویژگی های مهم کمپرسور اسکرو روغنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تزریق روغن مداوم: یکی از ویژگی های اصلی این نوع کمپرسورها استفاده از یک سیستم روغن کاری مداوم است. این روش باعث حفظ یاتاقان ها و اجزای مکانیکی دیگر در داخل کمپرسور می شود.
  • کاهش اصطکاک: به دلیل حضور روغن در دستگاه، اصطکاک درون کمپرسور کاهش یافته و این باعث افزایش عمر مفید و کارایی بهتر می شود.
  • کاهش درجه حرارت: حضور روغن باعث خنک کاری بهتر دستگاه می شود و درجه حرارت کمپرسور پایین تر خواهد بود. این امر به بهبود کارایی و عمر مفید کمپرسور کمک می کند.
  • فیلتراسیون روغن: روغن که از هوا جدا شده، فیلتر می شود تا هوای خروجی تمیز باشد. این ویژگی می تواند منجر به کاهش آلودگی هوا و حفظ کیفیت هوا در فرآیندهای صنعتی شود.
  • کنترل دقیق دما و فشار: بسیاری از مدل های کمپرسور اسکرو روغنی با امکانات کنترل پیشرفته، به کاربر این امکان را می دهند تا دما و فشار خروجی هوا را با دقت کنترل کند.

در مورد انواع مختلف اسکرو روغنی، دو نوع با دور ثابت و دور متغیر نیز موجود هستند. این تنظیمات به تطابق با نیازهای سیستم و مصرف انرژی کمک می کنند.

 کلام آروا:

با خواندن این مقاله متوجه شدید که باید برای کمپرسور باد خود بهترین روغن پمب باد را خریداری کنید تا عملکرد بالایی داشته باشید.

ویسکوزیته این روغن باید بین ۲۰ تا ۳۰ باشد . بهتر است اگر طولانی مدت از کمپرسور هوا استفاده می کنید روغن ها مصنوعی تهیه کنید و حتما دفترچه پمب باد خود را مطالعه کنید تا مناسب ترین روغن را تهیه کنید.

در صورتی هم که نیاز به خرید کمپرسور دارید آروا تنوع وسیعی از کمپرسور ها را در بازار عرضه می کند که گارانتی بلند مدت دارند. شما می توانید برای مشاوره قبل از خرید با شرکت آروا تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *