تراز لیزری چیست

تراز لیزری یکی از ابزارهای دستی و قابل استفاده برای اندازه گیری است. این ابزار در انواع عملیات عمرانی و ساختمانی به منظور تراز نمودن، ایجاد و سنجش شیب و یا عمود کردن سطوح مختلف به کار می رود.

همان طور که می دانید با توجه به رشد سریع علوم طراحی و معماری، استفاده از ابزارآلات قدیمی مانند شاغول و … باعث بالا رفتن خطا می شود؛ به همین دلیل باید از ابزارآلات دقیق تری مانند تراز لیزری استفاده شود.

ابزار تراز لیزری با استفاده از فناوری های نوین، خط لیزری رنگی را بدون نیاز به استفاده از وسایلی مانند نخ یا سیم، بر روی سطوح ایجاد می کند. با نمایان شدن خطوط لیزری روی هر سطحی عملیات تراز کردن و تشخیص عدم ترازی در کسری از ثانیه قابل تشخیص می شود. بسیار واضح است که این روش دارای دقت به مراتب بسیار بالاتری نسبت به روش های قدیمی و سنتی می باشد.

انواع تراز لیزری

تراز لیزری نیز مانند بسیاری دیگر از ابزارآلات دارای انواعی است که هر کدام کاربردهای خاصی دارند. با توجه به نوع دسته بندی آن ها می توانید هر کدام را متناسب با کاربردی که مدنظر شماست، انتخاب نمایید.

تراز لیزری جیبی

یکی از ساده ترین ترازهای لیزری، تراز لیزری جیبی است که برای کارهایی که پیچیدگی خاصی ندارند، استفاده می شود. این نوع از ترازهای لیزری به دلیل کوچک و سبک بودن سایز آن به راحتی قابل حمل و جابجا کردن است.

تراز لیزری نقطه ای

دستگاه تراز لیزری نقطه ای فقط یک خط لیزر تولید می کند. می توان گفت که این تراز یکی از انواع ساده تراز لیزری به شمار می رود؛ به همین دلیل برای کارهای ساده تر قابل استفاده می باشد.

تراز لیزری دو خط

این نوع تراز لیزری ساده ترین کاربری و بیشترین طول عمر را دارد.

تراز لیزری خطی یا همان تراز لیزری دو خط به صورت عمودی و افقی روی سطوح خط لیزر ایجاد می کند. از ویژگی های جالب این تراز می توان به قابلیت خاموش کردن یک خط و استفاده از تنها یک خط لیزر اشاره کرد.

تراز لیزری سه بعدی

یکی از سؤالات مهمی که در زمان بررسی و معرفی انواع تراز لیزری با آن مواجه هستیم، تفاوت تراز لیزری دو خط و سه خط است که در اینجا به آن می پردازیم. ساده ترین تفاوت این دو نوع تراز، تعداد خطوط تولیدی آن هاست.

نام دیگر تراز لیزری سه بعدی، تراز لیزری سه خط است که دو خط آن به صورت عمودی و در دو زاویه زاویه بندی را نشان می دهد و خط سوم به صورت افقی به سطح می تابد.

تراز لیزری سه خط دو گونیا دارد که در کف و سقف آن تعبیه شده اند. این ویژگی ها سبب شده اند تا تراز لیزری سه بعدی نسبت به دو خط، کامل تر باشد و بتوان از آن در موارد و کارهای پیچیده تر استفاده کرد.

تراز لیزری ترکیبی

تراز لیزری خط و نقطه از اسمش پیداست که هم خط لیزری و هم نقطه تشکیل می دهد. در واقع از یک طرف دستگاه، لیزر به صورت خط و از طرف دیگر دستگاه نقطه ایجاد می شود.

تراز لیزری چرخشی

این نوع تراز لیزری دارای یک موتور با قابلیت چرخشی است که با چرخش در محورهای افق X و عمود Y خطوط لیزری سبز رنگ را تولید می کند.

تراز لیزری روتاری در مکان های بزرگ تا برد ۳۰۰۰ متر و همچنین برای کارهایی که پیچیدگی زیادی دارند، کاربرد دارد. نکته مهمی که در زمان استفاده از این تراز باید مدنظر قرار دهید این است که حتماً آن را بر روی سه پایه تنظیم کنید.

تراز لیزری کاشی و سرامیک

این نوع تراز لیزری در زمان کارگذاری کاشی، سنگ و سرامیک استفاده می شود تا مشخص شود که به صورت تراز جای گذاری شده اند یا خیر.

نحوه استفاده از این تراز به این شکل است که باید آن را در گوشه ای از کاشی و سرامیک قرار دهید تا تراز بودن یا نبودن آن را متوجه شوید.

تراز لیزری پنج خط

از جمله کارهای مهمی که تراز کردن در آن تأثیر بسزایی دارد، تراز کردن محل نصب چهارچوب های در و پنجره و کرکره هاست.

تراز قابل استفاده برای این کارها تراز لیزری پنج خط می باشد که به دلیل این که چهار گونیا در کف و سقف آن تعبیه شده است، دقت بالاتری نسبت به ترازهای دو خط و سه خط دارد.

تراز لیزری هشت خط

می توان با قاطعیت گفت که دقیق ترین تراز لیزری موجود در بازار ابزار، تراز لیزری هشت خط است. تراز هشت خط دقتی برابر با ۰.۱ میلی متر دارد.

تراز لیزری ۳۶۰ درجه

نور لیزر در این تراز به صورت ۳۶۰ دقیقه می تابد. از این ابزار می توان برای کارهای بنایی با حساسیت بالا استفاده کرد. همچنین این ابزار قابلیت نصب بر روی سه پایه را دارد که استفاده از آن را آسان می کند.

انواع تراز لیزری بر اساس نحوه عملکرد

نوع دیگری از دسته بندی ترازهای لیزری وجود دارد که با توجه به عملکردی که دارند، به دو نوع دستی و خود تراز تقسیم می شوند.

  • تراز لیزری دستی

تراز لیزری دستی به صورت دستی روی سطوح تراز می شود که کاری نسبتاً سخت و زمانبر است. یکی از ویژگی های این نوع ترازها، این است که به سادگی تعادل آن از بین می رود و کار کردن با آن را با چالش هایی روبرو می کند.

  • تراز لیزری خودتراز

تراز لیزری خودتراز بدون آن که نیاز به تراز شدن دستی نیاز داشته باشد، به محض قرارگیری روی هر سطحی به صورت خودکار تراز می شود. این ویژگی سبب می شود که کار کردن با تراز لیزری خودکار بسیار ساده و سریع باشد؛ از جمله ترازهای لیزری خودتراز می توان به تراز لیزری کاشی و سرامیک اشاره کرد.

یکی از محدودیت هایی که در تراز لیزری خودتراز باید به آن توجه شود، زاویه تراز با سطح است. در صورتی که زاویه این نوع دستگاه تراز با سطح بیش از درجه مجاز باشد، تراز هشدار می دهد و نمی توان از آن در هر زاویه ای نسبت به سطح استفاده کرد.

تراز لیزری چگونه کار می کند ؟

در این سیستم با استفاده از اشعه لیزر و امتداد نشان گر لیزری در راستای خط های قائم ( Y ) و افق ( X ) عملیات تراز اتوماتیک و خودکار را انجام می شود .

اشعه لیزر بعد از خروج از این دستگاه به صورت دو خط عمود بر هم ، که یکی در راستای افقی و خط دیگر در راستای خط عمودی بوده که نسبت به هم زاویه ۹۰ درجه را تشکیل می دهند . همچنین تراز های لیزری امکان نمایش تنها یک خط در راستای عمود و یا افق را نیز دارا می باشند .

تراز های لیزری معمولا دارای یک سیستم خود تراز اتوماتیک می باشند که در صورتی که محل قرار گیری آن ها تراز نباشند به صورت خود کار تراز می شوند ، در صورتی که تراز لیزری مورد نظر فاقد این سیستم باشد شما می توانید به کمک حباب های تراز که در تراز های بنایی نیز مورد استفاده قرار می گیرند این عملیات را به راحتی انجام دهید .

در تراز هایی که دارای سیستم خود تراز هستند معمولا از یک چراغ چشمک زن یا یک سیستم هشدار دهنده ی صوتی به منظور اعلام عدم تراز بودن دستگاه استفاده می کنند .

همچنین گفتنی است که این نوع از ابزار آلات دارای قابلیت سوار شدن بر روی پایه های دوربین و یا مهندسی را دارا می باشند و شما می توانید حتی آن ها را به وسیله پایه های مگنتی بر روی دیوار های فلزی و یا به وسیله گیره بر روی دیوار ها و یا چارچوب های غیر فلزی نصب کنید.

مزایای تراز لیزری

تراز لیزری با توجه به ساختار و مکانیزمی که دارد در زمان استفاده به صورت دقیق میزان فاصله و اندازه ها را مشخص می کند. به خاطر این موضوع استفاده از تراز لیزری مزیت های زیادی دارد.

  • ایجاد خطوط عمودی و افقی روی سطوح
  • پوشش کامل فضا
  • تراز شدن به صورت خودکار
  • افزایش دقت و کیفیت کار

معایب تراز لیزری

همانطور که تراز لیزری دارای مزیت های بسیاری است ممکن است برخی معایب نیز داشته باشد. این معایب ممکن است کار را دچار اختلال کنند.

  • عدم وضوح نور در محیط های نورانی
  • پیچیدگی استفاده برای برخی از کاربران
  • عدم تطابق رنگ لیزر با محیط

نکته: شایان ذکر است انتخاب بهترین مارک تراز لیزری ممکن است این معایب را کاهش دهد. برای مثال تراز لیزری آروا به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که به راحتی با هر شرایطی منطبق می شوند.

کاربرد تراز لیزری

کاربرد اصلی این ابزار در عملیات معماری داخل و خارج از ساختمان و به نوعی کلیه عملیات عمرانی می باشد ، از جمله کاربرد های این دستگاه در معماری داخل به موارد زیر اشاره می نماییم :

  • چسباندن کاغذ دیواری
  • پارتیشن بندی و دیوار های کاذب
  • نصب و تراز نمودن ستون
  • نصب انواع کلید و پریز
  • مجموعه فعالیت های دکوراسیون
  • نصب انواع کاشی و سرامیک
  • اتصال تجهیزات و ادوات به دیوار
  • نصب و هم راستایی دو پنجره کنار هم
  • نصب کابینت و قفسه های آشپزخانه

کاربرد تراز لیزری

تفاوت تراز لیزری دو خط و سه خط

ترازهای لیزری دو خط و سه خط از انواع تراز ها هستند که تفاوت اصلی و اولیه آنها در تعداد نور لیزر های آنها است. تراز های دو خط در دو حالت عمودی و افقی قابلیت اندازه گیری دارند. از تراز دو خط برای کارهای ساده مانند، موجود هستند. نصب تابلو و قفسه مناسب است.

ترازهای لیزری سه خط، علاوه بر دو خط عمودی و افقی دارای یک خط افقی است. این نوع تراز برای کارهای پیچیده تر مناسب تر هستند. انتخاب تراز لیزری مناسب به نیاز و بودجه شما بستگی دارد.

راهنمای خرید تراز لیزری

شما می بایست در هنگام خرید تراز لیزری به مجموعه نکات زیر دقت کنید تا بتوانید بالاترین بازدهی را از این ابزار بدست بیاورید :

  • داشتن پایه ی مگنت دار یا آهنربایی قوی
  • مجهز بودن به سیستم هشدار دهنده نوری یا صوتی برای خبر ار شدن از تراز نبودن دستگاه
  • تعداد محور های افقی یا عمودی که می توانید پیاده سازی کنید
  • مجهز بودن به سیستم تراز اتوماتیک
  • سبک و قابل حمل بودن
  • قابلیت استفاده در حالت غیر تراز برای پیاده سازی محور های مختلف

 

چرا باید از تراز لیزری استفاده کرد؟

  • کاهش هزینه های اجرای تراز توسط نیروی انسانی
  • افزایش سرعت انجام کار
  • اجتناب از خطای انسانی
  • بالا بودن دقت کار
  • عدم نیاز به دوباره کاری و مصرف مصالح ساختمانی بی مورد

بهترین تراز لیزری برای کاشی کاری

بهترین تراز لیزری برای کاشی کاری، ترازی است که به بهترین وجه بتواند نیازهای شما را برآورده کند.

در اینجا چند ویژگی وجود دارد که باید به دنبال آنها باشید:

  • خطوط افقی و عمودی: یکی از ویژگی های بهترین تراز لیزری این است که بتوان خطوط عمودی و افقی دقیق روی سطوح ایجاد کرد.
  • پوشش: پوشش کامل پرتو لیزر مهم است و باید ترازی را انتخاب کرد که روی سطوح پوشش کاملی را به وجود بیاورد. اصطلاحا باید تمام فضا را پوشش دهد.
  • وضوح: وضوح و شفافیت پرتو لیزر مهم است و بهترین تراز لیزری باید از وضوح بالایی برخوردار باشد. در واقع باید ترازی را انتخاب کنیم که هم روی سطوح خط های واضح ایجاد کند و هم در مکان های روشن و دارای نور بتوانیم نور و پرتو لیزر را ببینیم.
  • خود تراز شوندگی: یکی از ویژگی های مهم بهترین تراز لیزری این است که به صورت خودکار تنظیم شود. این قابلیت باعث می شود تا با دقت و کیفیت بالایی کارهای را انجام دهیم.

جمع بندی :

در این مطلب شرح دادیم که تراز لیزری چیست و کاربرد و نکات مربوط به خرید تراز لیزری را هم مورد بررسی قرار دادیم اما چنانچه به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز داشتید با مشاوران ما در شرکت ابزار آلات آروا تماس حاصل فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *