در اطراف و محیط زندگی و فضای کار هر یک از ما فلزات کاربردهای مختلفی مانند وسایل خانه، میز و صندلی، خودرو، تلفن همراه، بیلبوردها و … دارند. برش زدن قطعات فلزی به اندازه مناسب و خم کردن آن ها برای ساخت هر کدام از محصولات، به روش های مختلف سنتی و مدرن انجام می شود. برش زدن ورق آهن به روش های فرزکاری، سنگ زنی، تراشکاری، رزوه زنی و سمباده زنی جزء برش های سنتی است. برش زنی با پلاسما، هواگاز، واترجت، لیزر، وایرکات و گیوتین از جمله انواع برش ورق به شمار می رود.
منظور از برش ورق چیست؟
برش ورق در صنایع مختلف، کارگاه ها و کارخانه های بزرگ از کارهای ابتدایی برای ساخت محصولات مختلف به شمار می رود. هر کدام از انواع روش های برش آهن دارای معایب و مزایایی هستند که در انتخاب روش برش نقش مستقیمی دارند. علاوه بر این، روش برش آهن یا برش ورق با توجه به نیاز و کاربرد آن مشخص می شود.
در ادامه به انواع برش ورق می پردازیم تا بیشتر با آن آشنا شوید.
انواع روش برش ورق
به صورت کلی می توان انواع فرآیندهای برش را به دو دسته اصلی برش پانچی و پروفیل تقسیم کرد. برش قیچی به عنوان مثال برش پانچی با استفاده از روش های مکانیکی انجام می گیرد که با استفاده از ابزار یا تجهیزات مورد استفاده، بخشی از ورق به یک باره و تحت نیروی مکانیکی برش داده می شود.
بیشتر بخوانید: پروفیل چیست؟
در تکنیک برش پروفیل، با استفاده از ابزار خاص، بخش مورد نظر را ترسیم می کند و برش کاری و جداسازی انجام می شود.
برش ورق با قیچی
از روش های اولیه در برش ورق آهن، برش با قیچی است که یک روش مکانیکی محسوب می شود. از این وسیله برای فلزاتی که ضخامت کمی دارند، از جمله برای برش ورق های روغنی، ورق های رنگی، ورق های گالوانیزه، همچنین شمش ها و میله ها استفاده کرد.
از فاکتورهای مهمی که در کیفیت انواع برش ورق با قیچی ها مؤثر است، میزان چسبندگی ورق به قیچی و تنظیمات مناسب قطعه کار در حالت افقی، ثابت ماندن قیچی در سطح و داشتن پایه های ایمن و همچنین تیز بودن و استحکام تیغ های آن می باشند.
قیچی ها انواع دستی، اهرمی، گیوتین، گردبر و برقی دارند:
قیچی دستی برای برش انواع ورق
زمانی از قیچی دستی استفاده می شود که به برش ورق فلزی در جهت ایجاد حفره و ساخت قطعات فلزاتی با اشکال نامنظم نیاز باشد. قیچی های دستی که برای انواع برش ورق استفاده می شوند شامل انواع سوراخ بر، لوله بر، زاویه بر، طویل بر، فرم بر و مستقیم می باشند.
قیچی اهرمی
استفاده از قیچی های اهرمی از انواع برش ورق می باشد که از گذشته های دور جزء روش های برش زنی آهن کاربرد داشته است.
قیچی های اهرمی به سه دسته قیچی اهرمی ساده، قیچی اهرمی رومیزی یا وزنه ای و قیچی اهرمی یونیورسال یا مرکب تقسیم می شوند که هر کدام در شرایط مختلف، برای کارهای متنوع و برش ورق های با ضخامت متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند.
گیوتین
گیوتین یکی دیگر از انواع برش ورق با قیچی است که بخش هایی یکنواخت از ورق را به شما می دهد. از دیگر ویژگی برش با گیوتین این است که برش ها نسبتاً بدون حفره ایجاد می شوند. برش با دستگاه گیوتین مشابه قیچی است و دقیقاً از یک طرف ورق شروع می شود. استفاده از گیوتین به عنوان یکی از انواع برش ورق مزایایی از جمله سرعت، دقت و سادگی را به دنبال دارد.
قیچی های گیوتینی در دو نوع هیدرولیک یا جک دار و موتوری ساخته و به صنعتگران عرضه می شوند.
برش گیوتین به دو صورت هیدرولیک و ضربه ای است. گیوتین های ضربه ای سرعت برش بیشتری دارند؛ اما گیوتین های هیدرولیکی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند و برای ورق های ضخیم نیز کاربرد دارند.
قیچی گردبر
برای برش ورق های با ضخامت حدود ۶ میلی متر به شکل دایره می توان از قیچی گرد بر استفاده کرد. قیچی گردبر دستی یا قیچی ورق بر با حرکت چرخ روی دستگاه، انرژی مکانیکی را اعمال می کند و برش را به صورت دایره ای انجام می دهد.
در برش با قیچی گرد بر ماشینی، نیروی الکتریسیته به انرژی مکانیکی لازم برای عملیات برش زنی ورق تبدیل می شود.
قیچی برقی
قیچی های برقی برش آهن به چند مدل مختلف قیچی ارتعاشی دستی و رومیزی و ستونی، قیچی نیبلر و قیچی یونیورسال برقی تقسیم می شوند.
قیچی های برقی با استفاده از نیروی الکتریکی، ورق های فلزی را برش می زنند. سوراخکاری ورق ها، میلگردها، نبشی و تیرآهن با استفاده از این مدل قیچی ها جزء روش های ساده برش آهن است.
برش فلزات با واترجت
از روش های برش فلزات با تکنیک برش پروفیل می توان به برش های واترجت، پلاسما، EDM، لیزر و … اشاره کرد.
برش واترجت از روش های قدیمی و سنتی برش ورق می باشد که از دهه ۱۹۳۰ مورد استفاده قرار گرفته است. برش های نسل بعدی شامل EDM و پلاسما می باشند که از دهه ۱۹۶۰ جزء انواع برش ورق می باشند.
برش واترجت برای ضخامت های مختلفی از مواد متفاوت قابل استفاده است و برای برش ورق های با تعداد زیاد کاربرد دارد. از ویژگی های برش با واتر جت می توان به این مورد اشاره کرد که در صورت بالا بودن سختی ورق و مواد به کار برده شده، باید برش کندتر انجام شود.
از معایبی که برش واترجت دارد می توان آلودگی صوتی، آلودگی ذرات در محیط و همچنین شرایط خاص نگهداری آن را نام برد.
برش EDM
برش EDM (Electrical Discharge Machining) یکی از روش های سنتی برای برش آهن می باشد. به برش EDM ماشین کاری تخلیه الکتریکی، ماشین کاری جرقه ای نیز گفته می شود. فرآیند برش EDM کند است و برای برش های بسیار دقیق کاربرد دارند.
روش تخلیه الکتریکی است که با دستگاه های وایرکات انجام می گیرد، سبب ایجاد گرما روی قطعه کار و برش آن می شود. با ماشین کاری تخلیه الکتریکی تماس مستقیمی بین قطعه کار و همچنین الکترود یا سیم دستگاه ایجاد نمی شود.
انواع دستگاه برش آهن با تخلیه الکتریکی شامل وایرکات Wire EDM، اسپارک Sinker EDM و سوپردریل Hole Drilling EDM است.
برش پلاسما
برش پلاسما یکی دیگر از انواع برش ورق محسوب می شود که بیش از یک قرن است از آن استفاده می کنند. برش پلاسما هم برای ورق های نازک و هم برای برش ورق های ضخیم کاربرد دارد. با توجه به برخی از ویژگی های برش پلاسما از جمله گرمای ایجاد شده در قطعه، سطح برش با ناهمواری ها و کاهش دقت همراه است.
بیشتر بخوانید: برش لیزری چیست
برش لیزر
برش لیزر نسل دیگری از روش های برش ورق می باشد که از دهه ۱۹۷۰ به کار برده می شود و در سال ۲۰۱۶ در سراسر دنیا بیشترین استفاده را برای برش فلزات داشت.
در صورتی که برش ورق های ضخیم و بدون نیاز به دقت بسیار بالا مدنظر باشد، برش لیزری در مقایسه با برش پلاسما ارجح تر است.
دستگاه برش لیزر بر خلاف برش واترجت صدای بسیار کمتری تولید می کند و به عنوان یک دستگاه برش آهن بدون صدا شناخته می شود.
بیشتر بخوانید: تفاوت برش لیزر، هوابرش و برش پلاسما
برش هواگاز
برش زدن ورق آهن و فولاد کم کربن و کم آلیاژ با استفاده از هواگاز نتایج بسیار دقیقی به همراه دارد. این روش از گذشته های دور هم جزو انواع برش آهن به شمار می رود و برای ورق هایی که ضخامت ۱۰ تا ۲۰۰ میلی متر دارند، قابل استفاده است.
این بدین معناست که هواگاز برای برش دادن ورق هایی که ضخامتی بیش از ۲۰ سانتی متر داشته باشند، کاربرد ندارد و به عنوان یک محدودیت در استفاده از آن به حساب می آید. با این حال می توان با استفاده از روش هایی برای برش زدن ورق های با ضخامت های کمی کمتر و بیشتر نیز از این روش استفاده کرد.
برش ورق از طریق شعله
این روش برش ورق بیش از یک قرن قدمت دارد و یک فرآیند حرارتی-شیمیایی به شمار می رود. ین روش به ۹۹.۵% اکسیژن خالص نیاز دارد و هر چقدر درجه خلوص کمتر شود، به میزان قابل توجهی سرعت برش کاهش می یابد. از آن جایی که خلوص بالای اکسیژن می تواند خطرآفرین باشد، باید طراحی سیستم لوله کشی و همچنین انتخاب تجهیزات مناسب دقت لازم انجام شود.
فرز و مینی فرز
استفاده از فرز از روش های برشکاری ورق آهن بسیار قدیمی و از بهترین روش های برش فلزات نرم و سخت می باشد. برش زدن با فرز که به صورت دستی و اتوماتیک انجام می شود، برای ورق، میلگرد، لوله، تیرآهن و انواع محصولات فولادی و در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، چاقوسازی، لوله کشی و … قابل استفاده است.
از دیگر کاربردهای فرز برای صیقلی کردن سطوح می باشد که کاربرد زیادی دارد. سنگ فرز با دیسکی که برای برش و صیقل دادن استفاده می شود، از نظر برخی فاکتورها از جمله نوع جنس با یکدیگر متفاوت هستند و ضخامت آن ها یکسان نیست.
استفاده از فرز که یک دستگاه برش ورق دستی می باشد، بسیار رایج است و باید با رعایت ایمنی، انجام شود تا خطرات احتمالی از بین بروند.
شرکت آروا انواع مختلفی فرزها از جمله فرز، مینی فرز و مینی فرز شارژی براشلس دارند که می توانید در صورت نیاز، بهترین نوع فرز موجود در بازار را از بین فرزهای آروا تهیه کنید.
انواع روش های برشکاری آهن
برش کاری بر حسب شرایط دمایی برش و تجهیزاتی که مورد استفاده قرار می گیرد، به ۲ دسته برشکاری سرد و برشکاری گرم تقسیم می شود.
برشکاری سرد
در صورتی که برشکاری در دمای معمولی محیط انجام شود، به آن برشکاری سرد گفته می شود. اگر از ابزارهایی دمای قطعه کار نشود، برشکاری سرد انجام شده است. از جمله این ابزارها گیوتین، قیچی و اره می باشند. برش کاری سرد مزایا و معایبی دارد که در ادامه آن ها را بیان می کنیم.
برشکاری گرم
اگر در برشکاری از ابزارهایی که باعث بالا رفتن دمای قطعه فلزی می شوند، به آن برشکاری گرم گفته می شود.
برشکاری گرم نیز مانند روش برشکاری سرد دارای مزایا و معایبی است که به آن ها اشاره می کنیم.
مزایای برشکاری گرم
- کاهش میزان ضایعات
تراشه های ایجاد شده در برشکاری سرد بسیار بیشتر از برشکاری گرم است اما ضایعات در برشکاری سرد، نسبت به برشکاری گرم کم تر است.
یکی دیگر از مزیت هایی که برشکاری گرم دارد، این است که می توان از ضایعات برش، به عنوان قطعه کار برای برشکاری و ساخت قطعات استفاده کرد.
- کنترل برشکاری
با توجه به اینکه برشکاری گرم با استفاده از ماشین های برشکاری از جمله CNC انجام می شود، توسط کامپیوتر و نرم افزارهای تخصصی کنترل می شود.
- سرعت زیاد در تولید و برشکاری
مکانیزه بودن برشکاری گرم قابلیت برش زنی با هر اندازه و شکلی را فراهم می کند. همچنین سادگی در برش زدن توسط این دستگاه ها، برش زدن در تعداد زیاد را امکانپذیر می سازد.
دستگاه برش میلگرد یکی از ابزارهای برشکاری گرم است که برای ساخت و تولید میلگرد از آن استفاده کرد. همچنین برشکاری ورق های ضخیم با این روش انجام می شود.
کلام آروا
برشکاری ورق های آهن با توجه به ضخامت، ابعاد، اندازه، شکل، ابزار، کاربرد قطعه تولیدی، کیفیت، بودجه اولیه و … به روش های مختلفی قابلیت اجرا شدن دارد. در صورتی که به ورق با ظاهر زیبا و با کیفیت نیاز باشد، باید از واترجت برای برشکاری آن استفاده کرد. برشکاری بدون کیفیت و ساده می تواند با روش پلاسما انجام شود. برای برش کاری منظم، باید از واترجت یا لیزر استفاده شود.
اگر با کمبود بودجه مواجه هستید، می توانید از روش هواگاز برای برشکاری استفاده کنید. برای برشکاری با روش های مختلف از جمله برش با فرز، دستگاه برش پلاسما و … می توانید از مشاوره رایگان شرکت آروا بهره مند شوید. آروا دارای تجهیزات متنوعی برای برش از جمله سرپیک برش، نازل برش و موارد بسیار دیگری است که می توان از آن ها برای برشکاری استفاده کنید.
کارشناسان آروا آماده پاسخ دهی به عزیزانی است که تمایل دارند سؤالات خود را در انتهای این صفحه بنویسند.
بدون دیدگاه