انواع کفش ایمنی

در تمامی مشاغل ،نکات ایمنی از جمله مهم ترین کارهایی است که باید در نظر داشت و آن را رعایت کرد. این نکات شامل موارد مختلفی می باشد که از جمله آنها پوشش ایمنی هنگام کار است. انواع کفش ایمنی یکی از این پوشش ها است که هنگام کار باید از آن استفاده کرد تا پاها در برابر خطرات احتمالی و آسیب های جبران ناپذیر در امان باشند. با توجه به اینکه پا قسمت مهمی در بدن است و به نوعی قلب دوم نیز شناخته می شود مراقبت از آن بسیار مهم و ضروری است.

برای محافظت از پا در برابر این خطرات انواع کفش های ایمنی وجود دارند که هر کدام در موارد مختلف کاربرد داشته و طبق استاندارد هایی که تولید می شوند از پا در کارهای مختلفی محافظت می کنند. برای شناخت انواع کفش های ایمنی بهتر است که به بررسی و معرفی آنها بپردازیم. در اینجا قصد داریم به صورت جامع و کامل شرح دهیم که انواع کفش ایمنی چیست و کاربرد ها و اجزای آن را نیز معرفی کنیم تا در پایان به شناخت جامعی در این زمینه دست یابیم. پیشنهاد می شود با آروا همراه باشید تا هر آنچه که درباره پوتین ایمنی نیاز است را بدانید و کفش ایمنی مناسب برای کار خود را انتخاب کنید.

تاریخچه کفش ایمنی

پیشینه استفاده از کفش های ایمنی به سالهای دور و زمان هایی که انسان ها مشغول کار بودند و برای محافظت از پا از آن استفاه می کردند، باز می گردد. کفش ها در طی سالیانی که استفاده می شده اند همواره با تغییر و تحول همراه بوده اند تا برای استفاده در مشاغل گوناگون کاربرد داشته باشند. در سال ۱۹۳۰ شرکت red wing برای اولین بار چکمه هایی با رویه استیل تولید کرد که از آن در جنگ جهانی استفاده شد و هدف محافظت از پا ها در برابر سوختگی و انفجار بود. سپس در سال ۱۹۷۵ قانونی در امریکا وضع شد که استفاده از کفش های ایمنی، اجباری و از انواع کفش ایمنی در مشاغل سخت و پر خطر استفاده شد. امروزه شرکت های بزرگ و کوچکی کفش های ایمنی تولید می کنند که استفاده از آنها موجب می شود تا پا در برابر آسیب های احتمالی و خطرات در امان باشد.

کفش ایمنی چیست؟

شغل های مختلفی وجود دارد که در هنگام کار باید از ابزار آلات ایمنی در آنها استفاده کنیم که یکی از این ابزار آلات ایمنی کفش است. کار اصلی کفش ایمنی این است که از پا در برابر خطرات احتمالی محافظت کند. انواع کفش ایمنی به لحاظ ظاهر شبیه باقی کفش ها هستند اما در ساخت و تولید آنها موارد مختلفی از جمله مقاومت بالا، جنس رویه، جنس زیره و … رعایت می شود تا بتواند از پا در مشاغل خطرناکی مانند آتش نشانی ،حفاری، جوشکاری و … محافظت کند. در واقع می توان گفت کفش های ایمنی ساخته می شوند تا از آنها در محیط های کار استفاده کرد. با توجه به انواع شغل ها که در آن نیاز به استفاده از لوازم ایمنی است، این کفش ها متناسب با مشاغل مختلف تولید می شوند که کاربرد هر کدام برای شغل مد نظر است.

کاربرد کفش ایمنی

مشاغل زیادی هستند که توصیه می شود هنگام کار حتما موارد ایمنی را در آنها رعایت کنید و با توجه به اینکه کفش ایمنی نیز در دسته وسایل ایمنی جای دارد استفاده از آن ضروری است. با توجه به ماهیت انواع کفش ایمنی و نگهداری و مراقیت از پا، نیاز است که کاربرد های پوتین ایمنی و اینکه در چه مشاغلی نیاز است که از این کفش استفاده کنیم را بیشتر بدانیم. کارهای معدنی، ساختمانی، حفاری، جوشکاری و … از جمله مشاغل و حرفه هایی هستند که استفاده از کفش ایمنی در آنها ضروری بوده و کاربرد دارد.

کفش ایمنی چگونه از پا مراقبت می کند؟

تا به اینجا به این شناخت رسیدیم که انواع کفش ایمنی چیست و در برابر چه خطراتی از پا محافظت میکند. مراقبت از پا مهم ترین وظیفه ای است که انواع کفش ایمنی انجام می دهند. جنس رویه، زیره و سر پنجه قسمت های اصلی یک کفش ایمنی هستند که در صورت رعایت تمام استاندارد ها از پا در مقابل خطرات زیادی مراقبت می کند. این مراقبت  ها شامل : جلوگیری از سوختگی، جلوگیری از شکستگی، جلوگیری از سر خوردن، جلوگیری از سوراخ شدن و… می باشد.

انواع کفش ایمنی

در ادامه این مقاله انواع کفش ایمنی را به همراه کاربردشان معرفی کرده و توضیح می دهیم تا شناخت ما از این مقوله کامل شود.

کفش ایمنی ضد اسید

کفش ایمنی ضد اسید

در برخی از محیط های کاری مواد اسیدی و شیمیایی وجود دارد و برای اینکه پاها در مقابل اسیدها و مواد شیمیایی در امان باشند از کفش های ضد اسید استفاده می شود. جنس این کفش ها از موادی است که در برابر اسید مقاومت بالایی دارند و همچنین باید کفه های آنها به گونه ای باشد که کفش دچار لغزش نیز نشود. کفش ایمنی ضد اسید تمام استاندارد های مربوطه را باید داشته باشد و جنس زیره آن نیز PVC است. نکته مهم این است که این کفش ها باید در محیط های قلیایی، اسیدی، بنزینی و … دارای مقاومت بالایی باشند.


بیشتر بخوانید : معرفی انواع دستکش ایمنی


کفش ایمنی ضد آب

در برخی مشاغل مانند تاسیسات، حفر چاه های آب و لوله کشی فاضلاب که در آنها آب زیاد است باید از کفش های ایمنی ضد آب استفاده شود. جنس این کفش ها نیز از موادی است که اجازه نفوذ آب به داخل کفش و آسیب رساندن به پا را نمی دهد. عایق بودن این مدل از کفش ها از نکات مهمی است که باید در نظر داشت.

کفش ایمنی ضد لغزش

استفاده از کفش ایمنی ضد لغزش باعث می شود تا هنگام کار، پاها در مکان هایی که سنگ ریزه و مواد لیز، مانند روغن وجود دارد دچار لغزش و سُرخوردگی نشوند.

کفش ایمنی ضد حریق

کفش ایمنی ضد حریق

در مشاغلی مانند آتش نشانی که کار اطفاء حریق را انجام می دهد و شغل هایی مشابه که در آنها احتمال حریق و آتش سوزی وجود دارد از این کفش ها استفاده می شود تا در مقابل آتش و حریق مقاوم باشد و در ساخت آنها نیز از چرم استفاده می شود. این کفش ها از پا در مقابل سوختگی نیز محافظت می کنند.

کفش ایمنی ضد برق

برق یکی از مواردی است که خطرات بسیاری برای انسان دارد و می تواند صدمات جبران ناپذیری را به بدن وارد کند پس به همین خاطر است که هنگام کارهای برقی باید از پوشش مناسب استفاده کرد. کفش های ایمنی نیز از جمله این موارد هستند چرا که ممکن است هنگام کار ،سیم روی پا افتاده و یا پا روی سیم های برق قرار گیرد و یا در محیط هایی مانند ساخت ریل قطار شهری باشیم که جریان قوی برق در جریان است به همین خاطر استفاده از یک کفش ایمنی که عایق برق است از جمله الزامات مهم است و جنس این کفش ها نیز از چرم مقاوم است. کفش های ایمنی برق در مدل های مختلفی وجود دارند که هر کدام را در ادامه معرفی می کنیم.

  1. هدایت کننده: در این مدل از کفش های ایمنی، جریان های برق و الکتریسیته انباشته شده در کفش به زمین هدایت می شوند. در واقع این کفش ها میزان برق ایستایی که در کفش انباشته شده است را کاهش می دهند.
  2. غیر قابل هدایت: استاندارد این کفش ها به گونه ای طراحی شده است که در آنها یک منبع حفاظت ثانویه قرار دارد تا در هنگام برخورد با مدار های الکتریکی و جریان برق ،شدت شوک آن را کاهش دهد.
  3. ضد استاتیک: این مدل از کفش ها در محیط های حساس به الکتریسیته ساکن مورد استفاده قرار می گیرند و کارشان این است که انباشت الکتریسیته را از بدن خارج کنند.

کفش ایمنی جوشکاری

کفش ایمنی جوشکاری

در حرفه و شغل جوشکاری که مواد مذاب و پاشش شعله های ذوب وجود دارد نیاز است که از کفش هایی استفاده کنیم که در برابر این خطرات و آسیب ها پا را مراقبت کنند و با توجه به اینکه شغل جوشکاری نیز بسیار پر کاربرد است نیاز است که کاربران قبل از شروع کار، نکات ایمنی از قبیل پوشیدن کفش ایمنی مناسب را رعایت کنند.


بیشتر بدانید : نکات ایمنی در جوشکاری


کفش ایمنی حفاری

کفش ایمنی حفاری

این کفش ها دارای رویه چرم و یا پلاستیکی و در مدل ساق بلند می باشند و در کارهایی نظیر حفر چاه های نفتی و گازی، محیط های عمرانی و حفر معدن مورد استفاده قرار می گیرند. در مشاغل نام برده هر لحظه احتمال افتادن اجسام سنگین روی پا و همچنین نفوذ مواد نفتی به داخل کفش، وجود دارد و استفاده از کفش ایمنی حفاری یک گزینه مناسب برای مراقبت از پا است.

کفش ایمنی ساق بلند

کفش های ایمنی در دو اندازه ساق بلند و کوتاه ساخته می شوند. از کفش های ایمنی ساق بلند در مکان هایی که ممکن است به ساق های پا هنگام کار آسیب برسد و یا مکان هایی که مایعات شیمیایی و اسیدی در آن قرار دارد استفاده می شوند. در ساخت کفش های ایمنی باید به جنس کفش دقت کرد تا از مقاومت بالایی در مقابل خطرات نفوذ مایعات و پارگی احتمالی برخوردار باشد.

کفش ایمنی مهندسی

در محیط های صنعتی و برای رعایت اصول ایمنی در حین کار از کفش های ایمنی مهندسی استفاده می شود. در این محیط ها استفاده از کفش ضروری بوده و باعث می شود تا آسیبی به پا وارد نشود. کفش های مهندس دارای جنس های مختلفی می باشند.

کفش ایمنی کار

کفش ایمنی کار

شکل ساده ای از انواع کفش های ایمنی است که از آن می توان در کارهای مختلفی استفاده کرد و هدف از استفاده این کفش نیز محافظت از پاها در مقابل برخی موارد مانند افتادن سنگ و … می باشد. از این کفش ها در کارهای معمولی مانند تعمیرات و بازسازی خانه و موارد شبیه به آن نیز استفاده می شود.

عوارض کفش های نامناسب

از انواع کفش های ایمنی برای این استفاده می کنیم که از پا ها در برابر آسیب ها محافظت شود و در صورتی که انتخاب اشتباه داشته باشیم و کفش ها مطابق با استاندارد ها نباشد به پا و بدن آسیب های جدی وارد می کند. به خاطر همین توصه می شود قبل از انتخاب کفش ایمنی به نکات مهم و استاندارد های آن توجه کنیم نکاتی که شامل جنس رویه، جنس سرپنجه، جنس زیره و … است. عوارضی که این کفش های نامناسب دارد شامل موارد زیر می باشد.

  • ایجاد باکتری و قارچ
  • فشار به اسکلت پا و از فرم خارج شدن آن
  • آسیب رساندن به ستون فقرات
  • به وجود آمدن میخچه و خار پاشنه
  • تاول زدن پا

اجزاء تشکیل دهنده کفش ایمنی

در ساخت و تولید کفش های ایمنی از اجزاء و قسمت هایی استفاده می شود تا پا همیشه ایمن بماند. این اجزاء از جنس های مختلفی ساخته می شوند که در کل کفش ایمنی را به وجود می آورند تا از آنها بتوان در کارهای مختلفی استفاده کرد. در زیر اجزاء تشکیل دهنده انواع کفش ایمنی را معرفی می کنیم.

اجزای کفش ایمنی

  • سر پنجه: قسمتی است که انگشتان پا را محافظت می کند و در ساخت این قسمت از پوشش های فولادی، کامپوزیت و پلاستیک استفاده می شود تا از مقاومت بالایی برخوردار باشند. سرپنجه در کفش های ایمنی وظیفه مراقبت از انگشتان پا را در مقابل اجسام سنگین دارد.
  • رویه: به قسمتی از کفش که پوشش کلی آن را در بر می گیرد رویه گفته می شود و در ساخت آن از مواد چرمی و پلاستیکی استفاده می شود. رویه کفش باید در برابر نفوذ و ضربه و حتی برش مقاوم باشد.
  • کفی: با توجه به اینکه ممکن است در مدت زمانی طولانی از کفش ایمنی استفاده کنیم، ساخت کفی های آن متناسب با قوس پا و شکل کف پا طراحی می شود تا موجب خستگی پا و از فرم خارج شدن اسکلت آن نشود. جنس این کفی ها از فوم، چرم و پلاستیک ساخته می شود تا هنگامی که کفش را می پوشیم فشار های اضافی وزن بدن را خنثی کند. کفی ها دارای دو نوع نرم و سخت هستند که این دسته بندی نیز بر اساس مشاغل ساخته می شود.
  • زیره: زیره کفش ایمنی از قسمت های مهمی است که باید دارای مقاومت و انعطاف باشد و در ساخت آن از پی یو و تی پی تو استفاده می شود که از استحکام بالایی برخوردار هستند. علاوه بر استحکام و مقاومت، زیره انواع کفش ایمنی باید سبک نیز باشد تا هنگام کار به مدت طولانی پا خسته نشود.

تفاوت کفش ایمنی و کوهنوردی

از کفش ها می توان در موارد گوناگون و مختلفی استفاده کرد که یکی از آنها استفاده از کفش کوهنوردی است. با توجه به اینکه کفش کوهنوردی هم در زمره کفش های ایمنی محسوب می شود، اما تفاوت هایی با انواع کفش ایمنی دارد و آن هم در نوع کاربرد آن است. از این کفش در هنگام کوهنوردی استفاده می شود و می خواهیم پا در برابر پیچ خوردگی و سرما در امان و اینکه در برابر نفوذ آب و سرما نیز مقاوم باشد. اما در کفش های ایمنی از استاندارد های مختلفی از جمله سر پنجه فولادی، ضد اسید، ضد برش و … استفاده می شود.

 

علایم اختصاری روی کفش های ایمنی

برای استفاده درست و صحیح از کفش های ایمنی نیاز است که بدانیم این کفش ها دارای چه علایم و حروف اختصاری هستند  که هنگام خرید باید هر کدام از آنها را بدانیم چرا که این علایم اختصاری مشخص می کند کفش از چه مقاومتی برخوردار است و از این کفش های ایمنی در چه موارد و مشاغلی می توان استفاده کرد. در ادامه این موضوع انواع این علایم و حروف اختصاری را به همراه نوع استفاده هر کدام بیان می کنیم.

  • PU: نشان دهنده این است که زیره این کفش از پلی اورتان ساخته شده است.
  • RR: نشان دهده این است که کفش در برابر ابزار های برنده مقاوم است.
  • CP: در برابر جریان برق و الکترسیته مقاوم است.
  • SD: نشان دهنده این است که کفش در برابر انفجار مقاوم است.
  • SB: نشان دهنده این است که کفش دارای سرپنجه های فولادی است و در برابر ضربات مقاوم است.
  • SRA: نشان دهنده ضد لغزش بودن کفش بر روی سرامیک و محلول هایی مانند سولورید سولفات است.
  • SRB: نشان دهنده ضد لغزش بودن بر روی فولاد با گلسیرول است.
  • مثلث سبز: مقاوم بودن کفش در برابر سوراخ شدن و پارگی
  • نوار سفید: مقاوم بودن کفش ایمنی در برابر برق و الکتریسیته
  • نوار زرد: محافظت در برابر استاتیک و شوک های الکتریکی
  • نوار سرخ: هدلیت کننده الکتریکی
  • درخت صنوبر: مقاوم در برابر ابزارآلات برشی

کلام آروا:

در این مقاله به طور کامل شرح دادیم که انواع کفش ایمنی چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم. با توجه به مطالبی که بیان کردیم اصلی ترین کاری که انواع کفش انجام می دهد مراقبت و محافظت از پا در برابر خطرات است و انتخاب درست و اصولی از موارد مهم در این زمینه است. با توجه به مطالب بیان شده در این مقاله، اگر نیاز به راهنمایی و کسب اطلاعات بیشتری دارید پیشنهاد می شود با همکاران ما در آروا تماس حاصل نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *